有冇人由用靚player變到用返電話

364 回覆
551 Like 23 Dislike
我都係啊想搵定下部
player 又大部
earphone又要用盒裝
條線又麻撚煩

係由CM轉返入耳式果陣好唔習慣
其他都幾好
以前買幾千蚊耳機
變咗買airpods 算

出街音質幾靚都無用 條街咁鬼嘈
True wireless 方便同有降噪仲好
開放式耳牛
主要唔想好似其他機咁 整多條 type-c jer仔先用到3.5mm
退左燒依家直接用airpods pro算鳩數
最緊要方便
一樣,自從換左AirPods後對im03同xdp300r已經封左塵,
而家換埋做AirPods pro直情無諗過再轉返有線耳機
出街用anc headphones好過
Xperia 1 mii 點睇
聽感唔覺得有變嗎?
慘在依家 LG 手機都撤埋出香港
同時拎出來聽就一定有分別,但係街度唔使再拎抽線出來解,直接就戴上耳呢下取捨下,我選擇左犧牲音質
近2年已經唔太見拎住 player +amp 的人行街
大家睇下Tim Cook令人類生活質素下降咗幾多
試過喺街聽hd800s,根本乜都聽唔到
Open back 出街聽玩野呀
出街 momentum 啦
iPhone cut左3.5之後,出街已經改藍牙耳筒聽歌算
要追求音質,留返係屋企先
本身耳機設計黎俾你係屋企聽,你係要出街都冇辦法
任何人將呢啲所謂興趣追求到極致
喺其他人眼中都係怪人一個
幾年前既SE846同K3003賣到6,7千已經好痴線
再之後cm耳筒價錢幾何級上升,去到20000都有,甚至某d牌子就算唔係cm都賣到40000
而播放器都係,當年賣到電話咁貴已經痴線,後尾ak既出現推到一部播放器成20000幾一部
耳筒線由3,4000已經好貴,到依家5位數一條都有
d價錢比樓價升得更快,進步少過10%

自問唔係木耳,但問心你係街聽,幾千一部wm1a同接近3萬既sp1000除左風格外,質素真係差咁遠?一粒ve5真係同40000幾既差咁遠?
d人已經扭曲哂聽歌,明明聽歌係輕鬆去聽
依家就係為左證明自己唔係木耳、為左唔好話比自己聽浪費金錢,係街度開到大大聲,好用心去聽先聽到一D細既分別,唔覺得好搞笑咩?

仲有某D人對音樂敏感度既執著已經去到有精神病既地步
要煲機都算,有D人甚至連播放器更新左版本都話要煲機,仲要話係好有分別
耳筒線換個插頭又要煲又要話好大分別,痴線架咩?

依家諗落真係好瘋狂,有D人都開始退燒,都不斷問為左咩去買咁貴既器材
當2萬連一部SP1000都買唔到既時候,如果你買電腦已經買到頂級配備,甚至二手車都買得起
就算係電子產品,好似相機咁,鏡頭同相機真係有分別

你地可能話家用音響仲痴線,我都知
但耳筒本身只係FOR你出街聽
本身耳筒、播放器既大小限制已經限死左音質進一步提升
仲要係街上根本唔會好靜咁聽到音樂(即使係戴cm)
問心用電話播歌唔會同你部sp1000差好遠,但價錢係幾倍,仲要唔打得電話

痴線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞