任天堂《Paper Mario》中文版 「人權」「自由」對白被消失

313 回覆
986 Like 14 Dislike
我明白,我純粹解釋返個情況,
一般人玩係唔會發現佢咁樣改左。

我真係驚今後玩翻譯既遊戲都會有呢個情況,所以支那必須滅亡。
任天雪,其實好有意景好美麗
真,任天堂世界第一
其實唔駛解釋咁多
近期最直接奶支那嘅例子

今次肯撚定係繁簡同一Team人譯啦
我唔信個乜撚野平整外表會咁啱有兩班人同時譯到出黎

不過依家除左SEGA,BANDAI呢啲有養開港台翻譯之外
其他廠都經常貪平一次過踢哂比中國人做啦
而且細廠Game得簡中冇繁中仲慢慢變緊主流
A
任天堂個代理好黃
得啦狗源好黃好黃
呢單公道d講
pokemon呢個ip唔完全喺老任手上
可以自己google下pokemon company係咩
pokemon近年咁撚柒咁多柒事gf係帶頭嗰個
Pokemon company -> 任天堂持有33%股權
好地獄
正解
呢次聽講唔係翻譯組既決定
似係高層壓落黎既命令
其實有幾多人知香港locationzaion既工作內容係咩
呢類翻譯一定係大陸做左翻譯先(即係外包)
然後港任會有team人去check下個翻譯有無問題
好多時都係改小小/轉返在地用詞...
呢單野九成又係大陸d工作室自把自為
然後任記d staff又唔理比佢過既機會多
真係自我審查既當初六四個post都唔會出啦
唔係
今次真係唔關翻譯組事

p.s. 唔好問我點解知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞