[A/I]《Summon Board》[5] 誤中1001

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
去巴哈,見到班台仔教人話50% 減傷, 等如2 倍血

仲要好多人都認同, 拎條好似好勁既算式出黎做證明,

條算式根本錯既, 數學有冇咁差

咁應該點計?

咁應該點計?

冇得計, 減傷同倍血係2 樣野, 冇得拎埋一齊計幾多%減傷=幾多倍血
愛德華實唔實用
11點完更新係香港時間?

咁應該點計?

冇得計, 減傷同倍血係2 樣野, 冇得拎埋一齊計幾多%減傷=幾多倍血

以前pad係咁計數入關架嘛
入到驚

咁應該點計?

舉個例

敵人打你一百萬傷, 你有一千血

1. 減傷50%, 敵人打你五十萬傷, 你擋了五十萬傷

2. 血量2倍, 你有二千血, 敵人打你一百萬傷, 你擋了一千傷

減傷50%=血量2倍??

咁應該點計?

舉個例

2. 血量2倍, 你有二千血, 敵人打你一百萬傷, 你擋了一千傷

On9例子
你2萬血 佢打1萬
同1萬血佢打5000

扣血% 咪一樣50%

咁應該點計?

舉個例

你個例咁得意嘅

當 A 有 2 倍 HP, B 有 50 %減傷, 大家原本都係 HP 10000, 敵人攻擊 8000

A 2倍血後 HP 20000
被傷害 8000
剩 HP 12000 (60%)

B HP 10000
被傷害 8000 (50%減傷後 4000)
剩 HP 6000 (60%)

咁應該點計?

舉個例

見到咁啱分析下,
唔用一千用一百萬血
減傷50%:1000000 - 500000 = 500000
兩倍血: 2000000 - 1000000 = 1000000
唔減傷但兩倍血所剩嘅血係減傷嘅兩倍
你個計法唔係從血量上去計,
係擋到幾多傷害,但前設好似已經有問題
因為兩個都係會死

一百萬血嘅前設,
一個擋500000,
一個擋1000000,
兩倍血剩返嘅血係減傷嘅兩倍。

你講嘅唔係錯的確唔可以單純話減傷50%可以當血2倍用,
但如果喺受到嘅傷害唔超過有嘅血,數字比例上睇又真係同兩倍血無分別
倍血同減傷係數字上應該係可以互換
只係有幾個情況下
會有分別
1.)回血係固定數字
Eg火滅 6000
兩倍血下 個回血 就會比50%減 少左一倍

2.)用反射
隊長技減傷 會令所受傷害減少令反射嘅傷都減少左

3.) 限血
整左ceiling 10000 倍幾多血都無意思

(諗唔到
諗到 歡迎大家再加
無知一問,暗封隊火機主動技係咪冇得再食其他隊員嘅全體
無知一問,暗封隊火機主動技係咪冇得再食其他隊員嘅全體

無知一問,暗封隊火機主動技係咪冇得再食其他隊員嘅全體加攻加成
倍血同減傷係數字上應該係可以互換
只係有幾個情況下
會有分別
1.)回血係固定數字
Eg火滅 6000
兩倍血下 個回血 就會比50%減 少左一倍

2.)用反射
隊長技減傷 會令所受傷害減少令反射嘅傷都減少左

3.) 限血
整左ceiling 10000 倍幾多血都無意思

(諗唔到
諗到 歡迎大家再加

咁當然唔係100% 一樣啦
但生存力大部份時間差唔多
血炮
送既一抽老豆
又唔聲唔聲復刻
公會戰終於改

任務150ap > 100ap
公會戰終於改

任務150ap > 100ap

都係好Chur
仆你個街, 上黎竟然有人計數

做咩唔畫Lin

平衡type+物品生成
可惜無錢課
Push

平衡type+物品生成
可惜無錢課

真係咁實用?諗緊覺唔覺醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞