Flight Simulator 可以預訂啦

1001 回覆
68 Like 5 Dislike
用Xbox Gamepass得喎,dl緊
分分鐘xsx先有得玩
個控制好怪
要睇住個rpm慢慢連按
揸緊a320 neo autopilot cruising

點解佢會一直trim up我部飛機,機頭保持向上10度?
我支flight stick 月底先到
要買埋rudder
話說大家load game要幾耐?
裝係ssd 差唔多load成2分鐘先入到
有時仲要無限load
架A320neo 比我感覺好似一個WIP 未完成嘅野咁
A.FLOOR 做到,但係out of stall 又無轉去TOGALK, 反而幫我收其中一個trust 去idle
MCDU 完成度都唔錯,但係又好多bug 特別係Flt Plan 同Performance page
Performance data 直情亂鳩咁黎,信佢一成就死得
Cockpit 畫得好靚,但係有啲好基本嘅野又無做到,例如個鐘仔計時係INOP
幾surprise default 有齊terrain on ND 同WX Radar 但係個WX Radar 唔知咩事一睇就知唔啱,又無得校tilt 同gain (但係又有mode 揀)

Overall 就係想做到啲advance 嘅野但係細節位同一啲基本野都未做到,有啲未學行先學走 (已經無提佢啲濕鳩aerodynamics )
HDD 2-3分鐘
屌 點解auto開左但係冇固定速度
講得無錯
隻game其實吹大左
如果你有hardware玩到hard ultra 畫質 玩vfr自己自由飛睇景 睇天氣就正
雖然地景都伏伏地

但一講到手感同其他細節位 佢成隻野就有排執
好有當年PS2嘅感覺, 會開唔到Game
其實成隻Game係得個地圖係得
有隻hori joystick 之前玩ac7用 玩呢隻game兼容到?
公道啲講default level 已經屌打曬xp11 / p3d
特別係scenery 同default aircraft
係啲細位同bugs 多姐
如果default 都咁嘅level 我覺得佢黎緊個潛質好大,有機replace 到xp11 / p3d 當然given third party add on 跟得上
其實玩開flight sim 嘅都知 隻game 只係作為一個平台 九成嘅遊戲體驗都係嚟自addon,flight sim addon 嘅市場都幾大
所以根本唔會有太大期望,佢defult 出到咁已經好有驚喜
其實都睇好佢未來發展
想當年xp11 玩ortho4xp 諗住夠竟點先有全球地景
點知呢隻game就做到
同埋天氣engine 仲有其他addon (jetway connect, flight plan)計計埋埋都係mfs屌打

不過寧願佢開early access比人試玩 搞掂哂d bugs先都好過咁快當正式版賣
其實之前啲addon 廠商都係俾隻game 既engine 局限咗
宜家隻game 所有野都係重製 潛力一定好大 xp11唔敢講起碼取代到p3d先
要留意係我地太慣Xplane同FSX個flight dynamics 定係佢真係唔準...
大家default 機比FS2020真係勁好多,default有model FMS真係第一次。始終好難同study level payware比較。要堅study level 機真係得PMDG做得最好 (佢個flight manual成千幾二千頁 cls)
仲有佢個weather system尤其icing condition個modelling好令人期待以前FSX真係唔係好覺icing有幾危險 (但實際係好危險)
仲有你睇佢custom hand crafted嘅機場你就知佢好想人fly visual自然d 大機AP system無咁著重
Normal CG A320 curising 點會nose up 10度
你去試一次就明
不過default 野,唔期望咁高
依家default 都咁嘅level, 已經raise 左大家對3rd party 嘅要求啦,起碼唔會再有啲好似當年嘅咩wilco 330/340 或者blackbox 330 先
我未dl到遲d試下
不過cruising都要睇atmospheric condition. 飛得太高同唔夠快 (IAS)就會開始nose up 直至stall
你去試完返黎再講
巴打你指飛緊個陣用 機入面轉輪(唔知叫咩名)調整,定set個手制?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞