[八掛]有無香港文學界八掛

364 回覆
57 Like 6 Dislike
上過吳美筠堂,鍾意人地叫佢博士,何其噁心...
細個睇鍾偉文就係追咬肥鴨同44號皮鞋
上面好多人討論文學創作,但我覺得評論同研究都好重要
好嘅評論可以拓闊讀者眼界,提升讀者賞析文本嘅能力同品味
研究可以用返上面某位巴打講過嘅金庸做例子。本身係通俗作品,係有班人攞金庸嚟做研究分析先有「金學」呢個term,亦都提升咗金庸作品嘅文學地位
原來係咁,學到嘢
紅樓夢嘅作者其實都係千古難題
今時今日作品都無人睇 仲評咩論
係 睇返研究 作者係咪曹雪芹其實都有得嘈

但續書明顯同原著好大差別,有部分遺稿都無咩可能拉埋黎講
(而且果位詩人既論證方式相當神奇,淨係拎一個場景,話寫得咁好,作者梗係曹雪芹啦)

ps:唔係想踩人,實際上讀果位詩人令我獲益良多,依度只係純粹八卦
記得有人用machine learning比較過紅樓同續書 結論係兩個人寫
同意

文學同商業同大眾
係不可能分開

除非你份稿唔經印刷發行,淨係收喺枕頭底畀自己睇
我前幾個月開始睇書,一開始睇村上春樹,喺youtube見到港台有節目講村上春樹就開始咗睇文學放得開
我認同米哈做主持比鄧小樺更有條理同切合主題,但我都會鍾意睇後者主持嘅文學放得開,因為佢俾我感覺節目更歡樂更親切
睇呢個post先知咁多人唔鍾意佢
諗起錢穆評康有為:錯信奸人,誤入歧途

但大佬呀,讀下左傳、有少少古典學常識都唔會有咁低能既結論啦
尤其以黃生果種成日標舉古典既人黎講,咁真係有d離譜

讀過佢譯既某本史詩,印象上注釋有幾度有問題,但真係掂過下古典野應該無理由唔知。連我依類門下漢都睇到
連我依類門漢都睇到
呢個post d野 越講越闊 其實我上面唔係指香港流行文化,係講緊d中國娛樂赤化香港人,你望下啲細佬玩抖音,打大陸game ,跟住就開始講下啲大陸普通話。有人追捧大陸明星大陸劇,反送中之前返深圳玩仲係熱門話題,去下個書城阿,去d cafe 扮文青。有時候個印象覺得冇乜香港人睇書,但我搭車時成日都見到好多中年人用手機睇大陸d網絡小說。之前先有人開po講中聯辦d書商點樣慢慢控制刊物,其實娛樂媒介真係入侵嘅最好渠道。
傾d有意義既野好過淨係講人是非既 拉開d無所謂

你一開始既原句係「大眾社會不嬲就係一個娛樂至死嘅世界」,所以我照咁答返你姐
你講反送中前既情況係事實,不過同原來既論題未必有關(即「大眾」社會係咪「不嬲」都係「娛樂至死」既社會)
---
//其實娛樂媒介真係入侵嘅最好渠道。//
係咖 就算係流行文化都好 所有人(政府又好、文化人又好、唔係文化人都好)其實都有責任保護自己地方既文化
當然咁講都係太過理想啦 現實既限制 大家都明白
寫任何野 嚴肅又好 通俗又好 心目中都要有指定既讀者 亦要有對應既寫法
同小朋友一大堆拋書包 然後笑(鬧)佢地乜都唔識 唔欣賞高雅野 品味差 人生無理想xxoo
咁某程度都係你支筆唔得

(PS:小弟都練緊點寫通俗野,要就住讀者又要保留精華其實絕對唔容易)
我就係俾佢失城吸引
版本已經有好多(我係讀庚辰本),雖然前八十回通常覺得係曹雪芹,但睇脂硯齋同佢嘅互動(批注),分分鐘係集體創作。
但故事性好輕

文學入面算好睇 但又去到村上 金庸咁

而家娛樂咁多 唔吸引既文學真係文學人都唔想
深夜講下是非~
你睇村上邊本?
我都係近排開始睇
唔多識欣賞佢本聽風的歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞