[八掛]有無香港文學界八掛

364 回覆
57 Like 6 Dislike
佢成日霸住自己講明明唔熟都要加把口落去
然後D專家學者想講得深入D嘅時候佢又會出嚟打斷 扯開話題
最煩係集集都同D fd圍爐自hi 講佢地自己D無聊事 無人想知呀
李商隱嗰集 佢搵佢個fd上去 咩女性主義專家 但成集都唔見佢個fd對李商隱有D咩獨到嘅創見 理解

所以睇文學放得開睇到好無癮 有時睇到好炆
我都鍾意睇哲學有偈傾多好多

廣東話既文學podcast同問
盧斯達嗰次?
佢係唔係真係惡到咁 就咁睇都幾似文壇惡霸 黨同伐異
有無D人抗衡到佢地
我老師以前喺上堂嗰陣都話佢D文不了
但見佢成個文壇大家姐咁 所以先好奇佢究竟喺香港文學入面大概排咩席位
利申 無睇過佢嘅嘢
認真,好多都咁講

我都係一個愛好文學的普通人

所以先對佢比較看不過去

有呃飯食之嫌
邊個屌本野咪埋唔到堆食政府水 垃圾文壇得啖笑
肥鴨啲野直頭一撚舊舊啦,你咁厚道
《迴響》單嘢點睇?
我覺得有本新興文學雜誌出版係好事
唔明d 文人做咩一嚟就屌
文人相輕
初初出買過幾期
我覺得好做作,同埋有d 投稿好參差
唔識欣賞
不過封面設計係幾靚
但我覺得米哈做主持幾好
會唔會睇得迴響太高做「文人」
話搞文學雜誌,不過訪問話自己唔識文學,但又話當生意搞想賺錢叫人課金
你係鍾意文學都嬲啦,好似自己興趣俾人踐踏咁
文壇大台囉,普通人想靠寫字賣錢基本上乞食,噉想開飯就要去拎政府津貼,但係筆錢又好難靠自己個名拎,所以就要搵個大台痴,噉個大台咪就係肥鴨

一係痴,一係唔好撈,肥鴨就係一個噉嘅存在,佢有心逼死其他賣字嘅人
反而想問你,你係咪將「文人」睇得太高?
我話「文人」係批評佢個班
其實本嘢都未出世
洗唔洗咁快屌定先
我覺得有d 易入口嘅文學雜誌都係推廣文化嘅一種
大家點睇鄧小樺,樺樺?
無睇過本野
就咁聽落其實無問題
印整一本實體書要器材要場地要時間去賣
搵人做管理 同管理人佢自己係唔係文人 係兩回事
你最多話佢審稿有問題 要搵個有水平既義務編輯部

而且做任何野都好 平台多舞台大 點都好過圈子細
百花齊放好過個個都爭住奶佢屎忽

唔知叫唔叫文學屎家軍呢
產業復興不能沒有資本

關於市場,關於錢,「山城豬伯」亳不迴避地說,「你可以話係比較鍾意錢。」他甚至覺得《迴響》並不純粹為了推廣粵文,也是「當生意咁樣去run 」。他批評香港文字價值「太過低」,「出名嘅人逐個字計每個字可能都只係 5 亳子,呢個價錢都好耐冇升過」。他表示,青年文學獎冠軍獎金只是 1000 港元,而《迴響》一篇獲刊登的小說,不論數字稿酬一律 2000 大元。稿酬高,一來要吸引有實力的人投稿,開發市場;二來也希望有志以文字維生的人「起碼可以搵到食」。
https://www.thestandnews.com/culture/專訪-眾籌搞粵語文學期刊-90後總編-我當係生意咁run/?fbclid=IwAR3rjoMAXn5VdIpd2quSuxMgJR3acrjLmmaH_SXrW-6g3mAjSZkCs2N3D28

迴響畀人屌其實都預期之內
削弱緊文壇老勢力
又有人講佢
迴響唔畀人插至奇,不過期待嘅,以前要埋堆先有飯開,希望將來文人可以挺返直條腰做人,可以言行一致噉講文人風骨,唔洗好似宜家噉,宜家口講文人風骨嘅人就最不堪
做創作開唔到飯係真係開唔到飯
哦,原來係佢
佢講野好低b架

成日以為自己好可愛咁

上次同佢食飯,d野黎哂,佢先同人講話要換

搞到我都覺得唔好意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞