[八掛]有無香港文學界八掛

364 回覆
57 Like 6 Dislike
董啟章唔洗同鄧啱key啦,
人地同梁文道個咋好熟,都唔係同一個年代。
董點解要台灣出書係因為香港出版社唔肯出長篇,所以先賣俾台灣出,早期佢啲嘢有香港出版社出㗎
黃碧雲寫最好係《烈女圖》,寫出香港三代女性掙扎同困窘
你呢個比較有啲唔貼近現實
鄰國文學都算小眾嘢,但人地基數大,小眾講緊起碼千幾二千萬人,佢哋出一本書可以買樓,咁咪更有誘因去創作自己想玩嘅作品。香港基數細,仲要靠賣去台灣先搵到食,頂級如董啟章長篇賣等好好都係講緊得五萬稿費,性價比咁高邊有人同你創作。
留個名,近呢幾年都係睇poli同philo野多,好耐冇接觸過香港文學
講件on9野比大家知,我中學讀文學果時好鍾意睇西西啲小說,仲用《像我這樣的一個毒男》做標題交過功課,比miss彈返轉頭重做,勿相認
個人比較鍾意韓麗珠書寫身體
佢明報個專欄都好睇
名篇丫
冇錯啊都唔同年代
《天工開物》之後,大部份都冇再有香港出版社出
點止呢兩個啊,連馮晞乾都同佢筆戰過
肥鴨同王偉雄就係為左呢樣野筆戰
但董啟章個風格唔想出都正常長句得來又複雜
係香港文學出版唔夠讀者冇得做
其實一直想知董生作品既銷量係點
竟然可以用賣得好好去形容?

精神史呢三本。。。。。。。。算唔算係標題講既文壇八卦?
(當然我知道極多都係虛構)
文人相輕就總會有架啦
但肥鴨群人心胸狹窄到演義中嘅公瑾咁真係太誇張

推po
同埋佢一講古玩古畫就覺得好抽離
見識預想像唔到

董橋劍橋出版的書裝都精裝得叫人讚歎
有無人聽過 文壇四朵金花

識呢樣野就拆得明文壇小圈子
陳浩基同好
隨便search左一下舊文
https://www.oocities.org/dung_kai/critics49.html
[...]
《時間繁史》銷量寥寥,董啟章卻很滿意,他對記者說,在香港地區,純文學小說能賣到3000冊,已經是很暢銷。
[...]
董啟章的小說都在台灣地區出版,因為香港地區已經沒有出版社願意出版長篇小說。他的《天工開物‧栩栩如真》在台灣地區的版稅每本可以拿到10塊錢,賣了5000本左右,這樣,董啟章今年大概可以拿到5萬塊港幣。
(離題)我覺得香港近呢幾年嘅文學,詩又好散文小說又好,好多時用大量嘅隱喻象徵,砌一埋好高深嘅意象,但讀者唔會明佢哋想表達啲咩。

記得兩三年前讀過譚以諾嘅《於是我坐下,聽調酒師M說關於H城的傳說》,可能係我太細過或者冇乜慧根,淨係feel到佢建立一個新嘅世界,但唔係好知佢想表達咩內容
Thanks
之前王貽興有講過,都係呢個range

Ching有無睇命子?我自己其實唔多接受到精神史個三本,所以就未睇
睇左前半現實部份,本書就借咗俾人
暫時前半都係好現實,講點樣容忍新果(佢個仔)嘅固執同巴膠一面
都幾直接
咁呢part係唔係同睇黃教授以前個blog 差唔多

不過直接都算幾難得
我冇追黃教授個blog
不過佢都講左唔少自己感受,例如覺得個仔唔一定要係熱愛文學
但都冇諗過係一個鍾意新加坡多過歐洲嘅巴膠

前作入面嘅情緒問題係真嘅,雖然之前大長篇我都冇睇晒
但我估佢經歷完呢啲都有所改變
陳浩基既超強邏輯同文筆真係清泉,真人又easy going,唔會擺款賴係大牌作家
我都鍾意《天工開物》,但最鍾意《體育時期》
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞