[八掛]有無香港文學界八掛

364 回覆
57 Like 6 Dislike
語法書黎架
我揀內容黎睇
對改善中文修辭語法有幫助
佢屌董真係屌得最勁
嘩好彩否決左
如果佢掂埋電影真係想死

肥鴨講文學理論成日講到好複雜咁
其實佢唔駛拋咁多書包
本身講下篇文學作品會好好多
次次講理論好撚難頂

同埋聽佢講野
佢好似最熟係台灣文學
佢古典文學同外國文學底都好似一般

我覺得肥鴨既問題係
佢同佢成個圈子都一樣
都係讀得唔夠多書
所以成日拋書包
用文學理論d懶高深既terms去嚇窒人
咁又唔係 我見佢地都有睇返咁上下書既

鄧小樺呢類 寫得唔出色唔緊要 要識推廣香港文學

佢地都唔知係咪特登 講到入門者唔想知 有返咁上下又覺得佢地偏見重 似9up

香港文學曾經都輝煌架
認同架

即係佢地會怨無人睇字花怨個圈子沒落
怨我們文化水平低
只係識怨同佢講電影都講好複製既理論而唔係電影理論
唔好咁大家講下是非
推~
搞文學,但預人地一開始就個個好似大師上身咁玩,一嚟就睇字花,你叫啲中學生點有興趣(先唔論本野質素,但的確係難入口)

其次,有人搞啲通俗文學嘗試降低一下個門檻,就會有「文學人」出嚟屌你低質素同無用,然後永世啲funding都唔會到你手。

好多中文系/讀語言嘅睇唔順超 so called香港文壇,大佬本野都唔知up乜,以前喺大學睇過幾期字花就放低咗。

不過圍爐唔只係文壇,係成個文字界(包括出版界)都係咁圍爐。

無他,少資源就一定係「唔熟唔做」,唔係熟人就唔做,然後個圈子就會愈圍愈細,無可避免。

不過壟斷funding就加速咗呢件事。
BTW講多句,

識人好過字,就行行都係

不過喺文字界,就特別係
但其實《迴響》單嘢,一開始嗰班文學人都幾期待同樂見有新雜誌,但係《迴響》負責人個訪問,係純粹貶低人哋抬高自己,好多概念都係誤解同錯,例如白話,其實粵文都係白話文,白話文係區別於文言文。另外,黃碧雲寫《盧麒之死》唔通係寫比台灣人睇?
我本身都覺得個idea OK
不過觀察番嗰班人嘅格,感覺好似同字花嗰班差唔多圍爐咁

講粵語創作嘅推廣,我諗港語學會做到足啲同公開啲

不過我無睇佢段片,借問聲,係邊段?依家睇返先
thx
BTW呢份係文字訪問稿
就咁睇鍾偉民都只係屌佢地啲文字唔通順。

但文學唔應該淨係睇文字係咪通順、精鍊、華美,仲有佢地作品嘅意義同其他手法都好重要,特別係小說。

我覺得鍾偉民單憑文字沙石嚟踩到人一文不值唔係幾公道。
諗起大陸80年代詩人海子一個故事
話說佢有次識個詩友,大家食飯,交換作品,本身傾得好開心
點知無過一排就係刊物上睇到條友踏佢,然後話咩「他現在是我的朋友,但將來可能是我的敵人」
海子就勁唔開心

寫下詩姐 乜撚野敵人唔敵人 唔講以為殺左你全家
文人相輕
要講支筆 香港而家最好應該係董橋
但細個無讀書就覺得佢好正 但而家一睇佢講老文人、舊民國都頂唔順 佢太美化舊時了
我跟你說是 不朽
本身我都唔想笑,但李純恩真係
余光中同也斯真係唔需要比個高下
我鐘意余光中詩係好靚,但真係頂唔順佢d感情,仲有啲大中華
相反我好鍾意也斯嘅作品用字平實開放,
描寫生活細微,夠本土地道
佢好似一早已經屌過字花垃圾,文學綜緩
前幾年又屌過關夢南垃圾

btw「文壇」呢個概念真係好7,又唔見有「史壇」「哲壇」?一班窮酸書生圍爐取暖打飛機,再攤大手板問政府r水出垃圾。而鄧小樺就各種Public funded 既方式eg文學放得開/字花promote 呢種垃圾文化
五夜嚟講,由第一季開始應該係哲學最好,後來就係歷史後來居上,歷史係咁話水準一直好平均。

文學放得開我當佢八婆閒談吹水大會
我淨係知肥鴨以前有個男朋友都係文學圈子
周圍食女最後肥鴨被拋棄
冇錯
唔討論手法、世界觀、思考方式,咁其實同小學老師改卷有咩分別
唔係覺得呢三個作者上左神檯不能批評
但討論文字通順真係冇乜營養可言,尤其係詩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞