[八掛]有無香港文學界八掛

364 回覆
57 Like 6 Dislike
而家淨係睇歷史,大部份集數都資料充足,唔會鳩吹
肥鷝情史真係第一次聽
我淨係知肥鴨以前有個男朋友都係文學圈子
周圍食女最後肥鴨被拋棄
肥鴨情史真係第一次聽

激動到打錯字
諗法一樣呀巴打
但行內人話你知,實在太好賣

文學推廣要賣得出(或者免費多人睇),先宣揚到你嘅文學理念

雖然佢手字畀我喺呢啲上世紀嘅老人睇落,係IG雞湯,但喺宣揚佢嘅文字上(即使係IG雞湯),佢好成功

咁樣會唔會證明到呢個時代,佢都係一種文學?

村上春樹出第一本書都係畀人屌到飛起,十年後廿年後,大家咪一樣追佢
歷史哲學科學都好睇
佢嗰啲咪就係流行文學孤泣middle 之流

咁講真流行文學不嬲好賣啲,外國(歐美)都係一樣
只係外國好少少嘅係暢銷榜頭幾名多數係小說,唔係旅遊書,個人成長(aka心靈雞湯)類都算好賣得

我咁睇啦,藝術層次同金錢唔係直線掛勾
你都唔會話鄺囝堆咩《數到三,就放手》唔賣得賺唔到,但都真心唔會覺得有咩值得欣賞嘅藝術手法

村上春樹同金庸可以做到賺錢又有人欣賞佢嘅文學特點,某程度上都係因為佢係超越咗流行文學嘅,日本有輕小說,佢地係輕文學咁(呢個係個人見解)

好多時問題都係在於,大家對「文學」嘅理解同定義有差異
只可以話,文學要互相學習對方嘅優點,唔係一味睇低人哋

如果香港文學人有呢個氣量,文學界唔會咁差
冇計,藝術家本身就好容易接受唔到批評,流於孤芳自賞
至弊唔只係作者係咁,連班做行政同做編輯嘅都係咁
所以香港文學去到依家咁,其實係合情合理
我大學個時拎佢啲香港組詩做功課,正到我都會幻想返佢個個年代回歸前嘅香港
董啟章近黎果幾本都好難明
話係哲學又唔係
尤其果本栩栩如真同學習時代,厚到唔想睇
我覺得要拎返個平衡,你要控制作品嘅質素同時但唔好太圍爐,開放多啲機會比真係做創作嘅人。 至於流行文學只係比大眾叫做睇吓中文書娛樂下,培養下閱讀風氣。但你唔會用來培養人欣賞文學lo 打個比如,不朽 Middle 個d 未就係<只知道感覺失了蹤>,<那裏只得我共你>,但你唔會拎來同林夕 Wyman 比掛
董其實自從大長篇之後都易讀返多少
命子講個仔係巴膠其實都幾好笑
利申:學習時代 我都睇唔晒
首先,作品之間好難好似你咁一兩句話「無得比」就叫無得比嘅。(當然係未做paper之前,我都唔知有無得比喇)
其次有無人真係因為睇完middle再接觸到你所謂嘅香港文學,就無從考究。

只可以話,文學要互相學習。你可以話middle好淺白,但文學唔係站立喺高檯嘅野,學吓人地點淺白,同時留有自己嘅文學理念,係呢個世代嘅文學人需要思考嘅野。

因為網絡出現,好多野都變得好急好短,當大眾甚至啲連「書」呢個媒介都開始少接觸嘅時間,所謂文學人要思考吓,點解自己睇低嘅作品會普及過自己(文學理念要有足夠人睇),從中學習(當然唔係叫你學佢啲唔好嘅野),咁先會企得住,而唔會式微。

而唔係一味話人「乜乜之流」「IG雞湯」,就簡化咗人哋成本作品,人家可以賣成幾十萬本,唔係簡單「乜乜之流」可以做到囉
其實我就不嬲都覺得藝術野本身就係小眾,所謂推廣只係加大個接觸面,盡量吸引人行入呢個小眾。大把好嘅作品,賣唔出添,但我唔會否定佢嘅藝術價值;但好賣嘅我又唔會高估佢嘅藝術價值。我都有研究過香港嘅偵探小說,藝術價值就談不上,亦都冇上面d流行文學咁出名,但香港一樣有響成個偵探小說界別出名又好嘅偵探小說,直情走到去國際市場添。我想講嘅係唔同作品有佢自己定位同價值,你拎去挑戰其他範疇自然會有人評論,只係批評嘅尺度鬆緊問題。
陳浩基
師兄你講得好好
遇見文學
香港文學十三邀
五夜講場入面最鍾意 科學 歷史 哲學
究竟你識唔識咩叫「流行文學」、「通俗文學」?如果唔識分,或者你堅持要將「文學(藝術)」(下稱「藝術文學」)同「流行文學」撈埋,咁你地根本冇一個對「文學」嘅定義嘅共識,最後只有為拗而拗,好似楊 omdb 同張北極企鵝傾「法治」咁。

我唔係文學人,中文文學我冇睇,西方有啲經典小說我都係通俗咁睇(冇用藝術角度睇),但我相信要勉強「藝術文學」要改變去符合大眾愛好係不必。「藝術文學」亦唔應該用「流行文學」嘅標準去評價,因為唔係每個人都有藝術性去欣賞文學。

你可以堅持「流行文學」「藝術文學」係同一樣嘢,但如果有人批評你嘅流行文學唔夠藝術性(大眾對文學嘅理解係藝術文學),咁你應該接受而唔係賴人地係小圈子。
師兄,所以我一直強調嘅係互相學習
純文學同文學可以係兩樣野,呢個概念係我嘅論點係存在嘅。

而大家都唔想純文學式微,大家都想大家係向好嘅方面發展。

我並唔係為通俗文學辯護,但只係喺文字都開始少人睇嘅情況下,純文學可以嘗試多啲去學習傳播之道。

當然,你講究純正,要夠純文學都唔係一個問題。

但你要諗吓做純文學嘅人,唔靠funding 係朝不保夕嘅情況下,唔通真係等死咗先出名咩

無錢嘅話,就無人投入去呢行,你喺行外純粹睇就無包袱,但行內嘅生態(只係諗生計,唔講賺大錢)係完全滅絕中意文學嘅後代。
咩叫互相學習先
問題係,假設「純文學」向「流行文學」學習,咁佢仲有冇足夠嘅藝術性去被大眾界定為「純文學」呢?

如果你話而家,文字都少人睇,要推廣要易入口,咁最直接就係用流行文學去推廣㗎啦,多咗人睇流行文學,自然會多人去睇純文學,正如假設雞脾係美食,你都唔會一開始就畀 BB 仔食雞脾,而係食咗 baby food 先,等佢識消化先畀佢食雞脾。

至於生計,點解純文學創作一定要係一份 full time job 咁要維持到生計,而唔可以係副業或興趣咁?從來藝術創作都同賺錢都唔係掛勾,大把音樂家畫家都有搵到錢嘅工作維生,為錢嘅你咪去做通俗文學或流行文學囉。
所以喇,只要寫到你覺得夠純文學嘅文學就OK喇。

不過你要明白,文學唔係一個人無啦啦可以爆到出嚟,要有系統上嘅傳承,文化上嘅蘊釀先得

如果大家都可以唔憂三餐當然最好,但最弊就係因為大部份人都憂三餐,好多人放棄寫唔賺錢嘅純文學

可預見嘅將來,你所講嘅藝術性嘅文學會愈來愈參差同小眾,唔改善嘅話,甚至會無埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞