[八掛]有無香港文學界八掛

364 回覆
57 Like 6 Dislike
你見呢度講文學嘅,講嚟講去都係上幾代嘅人,就知呢個問題已經發生緊
文學純唔純,大多數時候都係一個相對概念

相對於通俗文學,無絕對嘅界定。
我諗樓上想講既係:依家好多文學家為左表達自己既作品係好高深,特登用d好難既技巧,令到自己既作品好難明。好多作者本身功力唔夠,但係又係咁堆砌修辭同技巧,結果出黎既作品就好難入口,反而比流文學比下去。
韓麗珠算唔算近幾代
人生第一套追嘅小說就係佢嘅兒童文學系列《安地查東的羅密鷗與茱麗葉》
咁香港詩壇呢?
純文學既scope會隨著時間改變
例如以前金庸都係通俗小說黎,依家愈黎愈多人去研究金庸既武俠世界;

以前莎士比亞既戲劇係俾大眾睇,依家你同人講睇莎士比亞d人會覺得你好有文化
咁我又唔係講絕對無近少少嘅人可能頭先有少少激動咗

42歲,文學界別嚟講都算後生
YES
但其實又係嗰個問題,前幾年嘈嗰陣,人地水煮魚出埋財政報告公開睇,有funding 先係得月薪萬幾蚊,唔明有乜好屌
文學都有好多種,研究性強既文學一向都比較難入口。但字花我睇落覺得無想讀者容易理解而做補充。而荼毒室本書真係想大眾理解有控制過內容深淺度。

比較下字花算係一本為中高水平讀者而設既文藝書刊。中學以上、有文學素養既人先會明,一般人好難沉浸落去。

即係你明就明,唔明就要自己做research,無為左幫讀者容易理解而做指引,難吸引讀者深入感受。
因為藝發局同類型funding嘅人工月薪仲低
之前隨手買咗本《心》嚟睇,又唔算太難讀
當然可能係我睇得唔夠深入
純文學本身就係好多技巧,好難入口,即係好似科學d文摘咁,比較研究性,鐘意深入了解既人先會感受到趣味。

所以冷門就一定既。畢竟唔係人人都鐘意做研究,想讀得有快感爽完就算,多數就唔會揀睇純文學書。
董生我都有睇,有本貝貝的文字冒險都幾得意。
高行健d書算唔算?
好同意....
利申完全唔鍾意睇不朽middle嗰啲
的確係冇好多人講到咁難
同埋佢寫左咁多年,都會有改變
西西囉
《浮城誌異》真係好值得睇,嗚啊
諗起百鳩幾年前夏目漱石已經用《我是貓》串鳩班文人。
其實乜嘢係文學,這隻字睇得明,加埋就睇唔明你寫俾邊個睇呀
師兄有料
推王良和, 初初讀書覺得幾易入口, 又好睇
鄧小樺嗰堆與其話係推廣文學、覺得冇人理文學,不如話佢哋享受哩種少數嘅感覺

至於所謂流行文學、嚴肅文學、純文學嘅界線一向好模糊,成日講酒徒勁阿好睇阿意識流阿,但佢係咪真係意識流同有冇真係咁好睇呢?同類型嘅地的門喺技藝上比酒徒其實要好,當然酒徒都係一本好嘅小說,但我自己覺得對倒好睇啲

講返地的門,即使係技藝更佳,但係酒徒同地的門作為小說係咪真係咁引人入勝,我又覺得未必

所以樓上講話有冇咩純文學作品推薦,其實唔使咁強求睇純文學,去書店睇啱邊本,覺得邊本好睇就睇邊本,反正文字唔會揀讀者,人先會

文學唔係咩難以親近嘅嘢,你睇同我睇都會唔同,交流哩種唔同就係讀文學最開心嘅事,鄧小樺令人反感嘅地方就係佢將文學精英化,然後掌握住定義好壞嘅話語權

王文興第一本小說集無城有愛都好睇㗎,咪又係畀鄧小樺班人杯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞