[八掛]有無香港文學界八掛

364 回覆
57 Like 6 Dislike
睇咗海邊的卡夫卡呀
好睇?
睇緊世界末日與冷酷異境
好睇呀,我以前好少睇小說所以唔係好識比較
感覺佢吸引到我睇落去,同埋睇嗰陣好似置身其中咁,幾正

之前睇完喺medium寫咗小小讀後感
https://link.medium.com/3JVnnleGW7
只睇過《太陽下山了》,我感覺冇特別,唔悶睇落都舒服閱讀。係講善良窮人故事嘅雞湯。
好似都係同一類作家
劉以鬯、陳冠中嗰啲會刺激啲。
描寫香港風本人情,陳雲(2010年前)我覺得好睇過也斯。
陳冠中 香港三部曲 幾好
最鐘意 甚麼都沒有發生
典型香港人心態
近排睇緊佢本新書 北京零公里
原來有出新書
講《甚麼都沒有發生》。
主角心態我感覺係只信今生不信來世,隨心所欲不問將來嗰啲,對自己之外事情都冷漠。其實同香港人好唔同。
反而故事中其他人似。主角童年朋友六四後憎中共,幾年後又開開心心上去搵錢。
睇得落? 講真睇完成本世界末日,覺得寫得一般,又長又悶。個概念其實唔洗寫咁長。

聽風的歌就幾好睇,其實講既係一種感覺,「聽風的歌」呢種小小無奈既感覺。
可以睇下余華
有無人買咗迴響嚟睇?
我睇嗰篇《二度殺人事件》睇到好亂,兇手係邊個?最尾即係點?
現實一種

講起余華就會比較到點解香港文學地位咁低
中國一大班先鋒派作家肯去搞語言革命 結果創造左好多文藝性極高既小說作品 莫言仲攞埋諾貝爾
係支那咁多禁忌底下呢班人依然創作蓬勃
不得不佩服
正所謂藝高人膽大,不過到左而家依代中國年青人反而俾太多電子奶嘴荼毒到唔係好反思現實,針拮到肉先知痛。
尊重余華嘅作品同文學水平
題外話,西方認唔認同你啲藝術
除左作品本身亦好睇政治上有冇興趣
香港基本上無論咩藝術媒介,國際上一直都係處於邊緣位置
近年文學只係董啟章同西西有人翻譯下做英文
係上年之後先突然有多少少興趣
啱啱開始睇
但幾啱我口味
反而聽風的歌個種支離破碎嘅劇情唔啱我
無下集閱後感嘅
睇咗《人間失字》
幾有趣
同埋《阻你三分鐘左右》上
懶得寫今個禮拜寫埋佢先
黃碧雲啲書大部分都搵唔到咁濟,可遇不可求, 上網搵就睇到。
佢初出道幾時俾人杯
係後來轉型寫叫春兩性文先俾人恥笑
王貽興《路中拾遺》之後再寫唔出好作品又轉型兩性專家先無人提佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞