[八掛]有無香港文學界八掛

364 回覆
57 Like 6 Dislike
鍾偉民本身就係香港主流文學界好唔妥嘅一個作家嚟,文人真係零舍多呢啲新仇舊恨
佢試過直線屌 也斯、西西、董啟章是香港文壇三座假大空的人工島
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2035534893403710&id=100008416562588&comment_id=2035563190067547
你撳入去睇下其實又係鄧及其圈子vs其他,類似犯民vs其他人咁
比喻精妙
咁事實上西西佢根本就隱世,冇搞小圈子又冇吹棒自己
鬧佢做乜鳩
推~
陶傑易入口 唔係講緊佢d專欄
以前叫才子唔係串佢
鍾偉民覺得文學作品用字要精練
西西文筆的確可以改善
佢唔止一部作品用過「我點了我的頭」
但係西西既作品又真係好睇既
文筆少少瑕疵冇乜野

也斯既小說都好睇
但係新詩真係一般
李純恩都屌過
佢既新詩係加左空白鍵既散文

最後講埋董啟章
佢d書好難明
後來睇左鍾既《狼八式》
發覺董生真係有好多九唔搭八既詞語配搭
所以搞到本書好難明
佢d散文集好似拎過文學獎
我最鍾意佢本《蝴蝶不哭泣》
《狼八式》寫成點 值唔值得睇
我自己覺得鍾未必真係屌呢三個人本身(就算真係,佢應該真屌董,佢出過好多post講佢啲嘢唔掂),更加大可能係屌好鍾意捧佢哋嘅嗰個圈子
自己搞小說網,都試過畀呢班文學人屌
可唔可以分享下
想了解下香港文學界嘅風氣
巴打點睇呢一回事
咁肥鴨的書都係三中商幫佢出
有無人會買都成問題
佢哋係好多呢啲私人恩怨,我呢啲普通人都係食下花生啫 你開得呢個post其實都反映咗你同大家大致點睇呢班友,鍾偉民叫做有咁上下壇數夠薑屌下班友,其他人就冇架喇,你唔埋堆基本上都係冇得玩
幾年前同個電影評論學會的人傾開
佢話肥鴨好想入會
係可以投票個種會員
但俾人否決左

同埋佢睇文學理論書都係睇支那殘體字
而唔係原版

睇佢放二手書就知好多殘體
無乜文學修養、原來仲有字花
以前買左好多 無認真睇自膠

比較懷念台灣的短篇小說
又見到小林兄
李純恩評也斯? 笑死人咩
其實又係錢作怪
臺灣文學之前有民國政府撐住,點會唔旺

劉以鬯鬧過依樣野,但我覺得係好難比較的
董係comp lit底,受外國文學影響好大,先會風格係咁
佢、也斯同西西都唔需要鄧吹棒啦,時間線都唔夾
不過我最想講係,人格同文學水平係兩件事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞