[八掛]有無香港文學界八掛

364 回覆
57 Like 6 Dislike
Same

不過學習年代無下集真係好可惜
唔知邊篇文講過董其實寫長篇都好辛苦(希望冇記錯)
放過佢啦
應該有睇過你講既文,而且出《美德》(定係《心》?)個陣佢都叫有交代點解寫唔落去

唯有等佢其他作品
應該係《心》,希望冇記錯
不過佢離開到大長篇我都開心嘅,佢太大壓力我都擔心
求解
北京零公里係咪佢第一次寫長篇
建豐二年其實幾正
黃碧雲正 勁鍾意溫柔與暴烈
仲有黃勁輝 重複的城市都好睇
林徵音冰心嗰班
打錯,徽
定係蕭紅嗰班
民國班女作家根本啲關係又係花生味好重
唔係

鄧小樺 韓麗珠 謝曉虹 仲有個唔記得 我都係以前大學聽返來

拉節目邀請自己人 一出書就互相推 攪唔同文學組織 其實都係同一班人

頭盔:唔知真假,不過睇個勢就幾似。有無行內人分享
不過唔好批鬥啦 大家都黃絲 討論下點令香港文學更好就夠 友善討論
韓麗珠同謝曉虹好似冇主動群人,但係啲人埋去群佢地,而且韓人品唔錯,可能算係少數企穩喺香港文壇入面,又冇受影響嗰批
我覺得如果係惺惺相惜而互相推書都合理嘅,我覺得有啲似有朋友出書,跟住叫你幫手宣傳吓咁,你覺得個朋友勁跟住推書,都合理嘅

如果班人係推朋友嘅書同時,唔會因為作者埋唔埋堆都推薦好作品,咁其實冇咩問題

個人認為拉節目邀請自己人呢點可能好多人唔鍾意,但都make sense嘅
唔通又話哲學有計傾班主持經常搵荼毒室班人上去係小圈子咩
點解你咁睇好韓係咪俾佢教過

我唔知哲學係點啦 文學就好個人 搵來搵去係成班fd 基本上佢地只係朋友傾計

你要係大眾媒體講文學 就起碼講到睇得無咁多既都明 好似村上春樹果集 基本上內容大包圍到要睇哂村上先得 但佢地大包圍又唔係講得深 咁點解唔講一兩本講得深 而係要老友傾計隨便講咁

其實無人會睇完想睇村上 亦無咩學到

互推作品係無問題既 但佢地掌握話語權 塞咁多高帽俾老友 係咪要小心啲呢
一推再推~
//譚以諾嘅《於是我坐下,聽調酒師M說關於H城的傳說》,可能係我太細過或者冇乜慧根,淨係feel到佢建立一個新嘅世界//

你邊個故事唔明,或者一個一個拎出黎講下?
加把口問一問 你地鍾唔鍾意成日講A男 B女 H城

我覺得用到爛哂 見到都覺得有啲故弄玄虛
中國三部曲,三本長篇啦
不過近排的羅生門事件攪到唔想買佢本書
睇用法 呢種代名詞會拉開讀者同故事既距離感 令讀者對故事作出懷疑
如果想強調故事既虛構性 呢個係方法之一
如果普通小說 絕對係用錯方法

但個人黎講 咩原因都憎
呢個方法由民國文學開始就用 到2020仲咁寫真係好嘔心
唔鍾意
H城一睇就知係講香港啦
董啟章用過V城
黃碧雲寫過失城
西西寫過我城
全部都係講香港
一睇x城已經知
點解咁多負皮
真 見到abcde都覺得好懶
唔想因人廢言,施永青個論證係點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞