[七月新番] DECA - DENCE

661 回覆
53 Like 3 Dislike
1我都唔明 作為一隻遊戲營運 出活動比人打 但set到冇人過到 為咗天降班高手落黎???
糞game到不得了喎

然後為做場show 比npc睇? 冇意思呀 啲npc你都操控唒啦 都唔比佢地有獨立思考 個個做奴隸 有出位行為就當bug刪除

2借錢買裝
我估係一個本身已經崇尚極權既星球睇中左地球
就整D怪物打爆左地球然後一間公司接管左地球
將地球改造成一隻俾外星人玩既game
由於佢地本身都玩緊極權所以公司D員工都只係奴隸
果D劇本係用黎留住班外星人玩家而設計
另一個功能係幫地球人維穩
好似支那成日打飛機話我地點勁點反擊美帝咁
人類就洗哂腦一出世就安排好教育
同分折你應該做咩野崗位
間中有人類戰士只係被選中既npc
等於你打機有時都有勁既npc同你一齊解任咁解
人類一直以為終有一日可以唔洗再打仗
但其實外星人一早安排好劇本係唔會完
就算完可能係去到隻game已經冇辦法再吸引人玩
bug就係系統分折過無法完全控制
可能動搖隻game既人
例如女主呢D唔肯聽話死都要做行自己條路既人
外星人玩家應該一早就知咩事
但思想文化唔同,覺得好平常冇問題
故事發展應該係女主發現世界既真相
之後慢慢組織反抗勢力去光復地球
我估埋結局係會陷球產冇撚得鬥
剩餘既人類就好似支那人咁
一係乜春都唔知繼續幫外星人做牛做馬
仲覺得自己好幸福感謝黨
一係就知但完全唔敢出聲
間中有人想出發就變左bug俾人處理
直程就係支那化
隻game個劇情一定輸
劇情上 npc死咗9成
好似rpg玩到中途遇到final boss劇情咁
故事係你輸,但唔代表沒收你所有裝同收獲

做show應該更加唔係
只係純粹完全當咗佢哋係npc
即係整game個人 設定咗魔王滅咗一條村
咁咪成條村死哂囉
目的係用嚟推動劇情/塑造氣氛,等玩家投入
並唔係為咗煽動npc情緒

同埋啲外星人好似game內死都唔會死
除非解除限制
我睇錯定你睇漏 佢咪有提過玩家係遊戲死咗等於個ac冇咗 要重新黎過
咁佢而加出個活動逼死大量玩家 搞到個個重新黎過
然後再天降班高手同你講 你點玩都係玩得廢架啦 為咩
雖然佢呢類似槍game之類 靠玩家技術為主 重開ac理論上影響唔大 最多冇咗啲skin呀之類嘅野 好似男主用錢買咗間屋咁 死咗嘅話要儲錢再買過 而且連排rank制度都取消埋 更加冇咩所謂

但邊有人咁做驚 現實嘅話應該比人屌到飛起

npc可以無視 姐係做show理論上係做比玩家睇
但搞到人ac都冇埋 點投入
可能我觀念對唔到啲玩家 可能佢地重開ac係日常 冇咩所謂
男主角係死咩,唔係講錯嘢強制轉職咩
同埋有話過過唔到關會剷你ac咩,呢個唔記得咗

我自己理解係出隻好勁嘅boss
等你哋無人過到
想搞到個據點(劇情上)好嚴峻
但又俾返啲希望你
派啲大佬嚟帶你升,你又可以跟隊打

一個ac等於一個肉身 死咗等於唒個ac冇咗 要重開
我冇話男主死咗
我話好似男主買咗間屋咁 死咗嘅話要重買

槍game其實冇話需要人帶升 又唔係rpg
啲大佬都唔會同新手一隊啦
就算一隊都係佢打唒 新手係格離唔死算係咁
咁本冇帶升呢個概念
進步靠自己

所以成件事係出個活動逼死你 再天降班神手係你前面串你廢
都可以好似mh嗰種共鬥咁睇嘅
而且嗰隻類似係營運方嘅生物都話係劇情、想要過激嘅反響
可能有其他陰謀
我都估你係當mh 但mh唔會更大鍋咩 刷唒裝之後del你ac
我就會當槍game 咁del ac都冇咩所謂 都係skin之類嘅野冇咗姐

所以就係唔太明想做咩 作為一個遊戲活動係反智
比起作為遊戲活動去進行
我覺得個著眼位係俾人類去認知自己同生化人嘅身份地位差距
佢唔需要做戲比人類睇呀
入唒晶片管理
所以先當佢地係npc 有咩問題咪當bug回收
我覺得呢類event似係要迫d人更加倚賴營運?
自己水平唔夠打唔贏的話自然要營計去買裝
如果係普通人類見到大批人咁樣輸法就更加唔想營運送佢地出去,所以盲更加服從營運的奸排
the matrix
matrix Zion restart 論
但有無咁多人類比佢地咁玩
如果最後deca dence打輸咗俾隻怪會點
總公司再整過部
之前好似有提過下以前有好多部deca dence
入面班npc咪死曬
小西又要做大哥
女版天元突破
小西克幸又黎

型到
講真如果佢目的只係救女 我都唔明點解要順手殺埋
我都以為打down佢就走
女主又唔係堅持要殺 堅持要救人炸嘛 甩到身就得啦
要講嘅話可能唔殺又會出多次類似嘅任務 所以想一了百了 或者佢明知過咗今次單野自己應該走唔甩所以想冇手尾咁比女主認清現實之類掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞