[七月新番] DECA - DENCE

661 回覆
53 Like 3 Dislike

自從人類因突然出現的未知生命體「伽德魯」而陷入滅亡的危機,已經過了漫長的歲月。殘存的人們為了從伽德魯的威脅當中自保,而建造了全高 3,000M 的巨大移動要塞「DECA-DENCE」,並在其中生活。
住在 DECA-DENCE 當中的是日夜與伽德魯戰鬥的戰士「齒輪」,以及沒有戰鬥力的「油輪」。憧憬著與伽德魯戰鬥的戰士齒輪、並夢想著自己也能成為齒輪的油輪少女・棗,某天遇到了態度冷淡的 DECA-DENCE 裝甲修理人・鏑木。
不放棄夢想的樂觀少女,與放棄了夢想的現實主義男人。這兩個乍一看完全相反之人的邂逅,在不久的將來會給這個世界的未來帶來巨大的動盪。

STAFF
原作 :DECA-DENCE PROJECT
監督:立川 譲
構成・腳本 :瀬古浩司
角色設計・總作畫監督 :栗田新一
角色概念設計:pomodorosa
美術監督: 市倉 敬
色彩設計 :中村千穂
撮影監督:魚山真志
編集 : 神宮司由美
音楽 :得田真裕
音響監督:郷 文裕貴
動畫制作: NUT
製作:DECA-DENCE PROJECT
CAST
鏑木(カブラギ):小西克幸
棗(ナツメ):楠木ともり
ミナト:鳥海浩輔
クレナイ:喜多村英梨
フェイ:柴田芽衣
リンメイ:青山吉能
フェンネル:竹内栄治
https://youtu.be/OQFx3fZSpZI
https://youtu.be/OziblTliUbw
https://youtu.be/zSClK3Eblbg
有冇人有睇
啱啱睇咗 都幾吸引下
第1集都OK
怕原創動畫爛尾
冇辦法啦 起碼佢個故仔有新鮮感
世界設定好似Mortal Engine, 又係巨大移動保疊
幾好睇好似
似今季黑馬喎

第一集已經set咗唔少伏筆,男女主角性格反差鮮明得黎又意外地合拍,而且動作畫面都夠流,特效又夠錢。

宜家只希望唔好好似darling嗰套垃圾咁又比假希望我
btw首op仲要係鈴木このみ唱,點輸
好睇
覺得呢類後面會爛
同埋負責劇本個個,幾令人不安

要塞變形個度會唔會太誇張
入面係居住區,竟然會咁搞
希望後面說明返
世界觀好正

利申:一開頭諗起鋼錬隻狗
第二集 wtf
第二集成個故事唔同左
好彩有追埋
好似睇緊第二套野咁
好正
原創動畫真係比到驚喜
今集成個世界觀唔同左
一開始又以為係DITF 果類
個設定幾吸引唔爛尾今季黑馬
第二集個晝風好似突然唔同左咁
個劇情設定幾正
westworld season 4
個開場笑左 幾搞野
鈴木今季唱2首OP1首ED
打交位差啲
Btw合掌拳睇落好勁不過好老尷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞