計劃進修PhD/Research討論區 (12) Every man lives by exchanging

1001 回覆
8 Like 0 Dislike

少左數學巴打

佢出現後真係快左

咁岩姐

有數學巴打真係多野傾啲

始終數學統計係各科的intersection, 大家就算唔熟都搭到枱

下個project可能要用Laplace transform。
Mathematica有冇得懶人自動計?

其實我對bio(molecular除外)既研究有少少成見,成日覺得佢地作為理科都唔係好用到/識用數學工具

唔係講笑,大把biologist連普通加減乘除都可以唔識做

見過唔少journal啲reviewer本身stat唔好,睇漏曬啲mistake,連sample size係4都做得出statistical analysis

不過都有好多biologist識stat既,特別是而家好多big data,對mathematical tools 需求好大

P.S. 用左好多時間都未完全明曬PCA既原理 有冇巴絲可以深入淺出解釋下

成日新聞見到好哄動既"英國研究",仔細睇個sample size,sampling method都錯撚曬 入面主要都係bio同psycho

其實我對bio(molecular除外)既研究有少少成見,成日覺得佢地作為理科都唔係好用到/識用數學工具

見過唔少journal啲reviewer本身stat唔好,睇漏曬啲mistake,連sample size係4都做得出statistical analysis

不過都有好多biologist識stat既,特別是而家好多big data,對mathematical tools 需求好大

P.S. 用左好多時間都未完全明曬PCA既原理 有冇巴絲可以深入淺出解釋下

成日新聞見到好哄動既"英國研究",仔細睇個sample size,sampling method都錯撚曬 入面主要都係bio同psycho

多得數學巴

好似推得慢左

無人討論math, stat
有就會好快

果然

好似推得慢左

有就會好快

果然

好似推得慢左

有就會好快

果然

好似推得慢左

有就會好快

果然

共同話題

Stat
好似推得慢左

有就會好快

果然

共同話題

Stat

math stat係係現代一切學術嘅基礎
好似推得慢左

有就會好快

果然

共同話題

Stat

同意 所以我要學好d stat
好多psychologists stat都唔係好掂
好似推得慢左

有就會好快

果然

共同話題

Stat

Math stat machine learning 玩晒
stat

好似推得慢左

有就會好快

果然

共同話題

Stat

math stat ml玩晒,真男神
好似推得慢左

有就會好快

果然

共同話題

Stat

math stat ml玩晒,真男神

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞