計劃進修PhD/Research討論區 (12) Every man lives by exchanging

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
話時話你地一般做research識幾多stat?
之前以為phy冇乜用結果原來份份都好多data要睇要run

點解edX同Udemy homepage都不約而同有位爆炸頭女士嘅

https://www.coursera.org/learn/ml-regression

有無人上過,好多呢啲online course

我重記得我上個期全有證書+簽名 免費 而家要比勁貴先有cert

家下好似唔比錢,有啲assignment access唔到。
好似edX好好多,不過好晒時間。

edX至少唔比錢買cert都有full access
不過邊個多course d?

Physics友一定係edX....雖然coursea啱啱有個course教General Relativity...engine仔上左幾個week放棄左,好晒時間

下下都三分鐘熱度,無一個係會上晒
Coursera EdX Udemy 我覺得都係完全冇底先跟一陣 自己睇睇下片就想飛
同埋唔係好多啱自己

Phy人表示唔明Stat同ML其實有咩分別
收到cuhk msc econ offer
有冇巴打知道咩環境

發現apply歐洲既大學,佢地真係wfc你既英文grammar錯成點

佢地本身寫野都用左德法文既format/grammar,例如 2,000 變左做 2.000,又例如 Dear xxx This is a letter….. 變左做 Dear xxx, this is a letter.... 又例如perposition用錯左,e.g. 法文既 `a 咩9都直譯做 "to"

香港既HR見到呢mistake,一定當你寫錯grammar,然後扔左你份cv

收PG grammar唔係重點, 最重要係你個學術能力有幾多
當然唔好太離譜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞