[罪大] Sony發佈全片幅旗艦無反相機 A9!

458 回覆
35 Like 0 Dislike

其實你d咩客?我以前個老細拎contax T3影都無人炸過型

睇客啫,我以前個老世用Contax T3影拿埋金像獎

剩係呢到攝台都大把玩開相機都話SONY廢啦
PRO範圍好廣,記者,運動攝影,出晒名果堆就話姐,講個最常見婚攝,你估而家D客入黎見到你拎住SONY會唔會走/問長問短???

有靚相交貨咪得,你理得我用咩牌子

有長處有短處啦
屌sony都係對人不對事

口碑,品牌形象呢D野唔係話變就變
我自己用SONY好明白,你地話對PRO MARKETING無影響我吹你唔脹

同埋我講支援
http://www.canon.com.hk/cpx/tc/cps/home.html
好似呢啲咁

我剩係知有外國PRO因為無啲D服務成套SONY賣返出去

Sony咪話今次做埋pro service
20FPS, CN 收皮之日已到

點會
pro 用家一定用C N

睇成本做人姐
專業既,點解要換走原本既器材去入sony?
我又唔覺支援上sony會好過c 同n

反而我見好多拍片既都入sony
因為鏡頭呢part 無咁大負擔(專業個班拍片會用mf)

有D成間公司都用佢好難換
係香港就商業攝影啲客又會見你用SONY覺得你唔PRO

仲有服務方面
CANON NIKON果堆攝影師支援太完善

鏡群又唔夠,E MOUNT300/500F2.8,影運動無長焦大光圈點搞

SONY要打PRO市場真係有排追

不過呢部機SPEC係嬴晒

其實sony a mount有大炮鏡,差咁個LAEA 5

同埋Sony開始推professional service,淨睇spec就贏曬,之後就係睇marketing

啲客仲覺得技術好唔洗執相tim
咁你係咪聽佢話影完直接抆張咭俾佢?😅

其實你d咩客?我以前個老細拎contax T3影都無人炸過型

PRO範圍好廣,記者,運動攝影,出晒名果堆就話姐,講個最常見婚攝,你估而家D客入黎見到你拎住SONY會唔會走/問長問短???

有長處有短處啦

我自己用SONY好明白,你地話對PRO MARKETING無影響我吹你唔脹

佢出得A9攻得呢個Pro市場肯定有備而來啦

BTW Sony最失敗都應該係搵著含撚貓做打手啫

講左幾多次sony可以無痛使用canon鏡

ef mount 直插fe mount ?
唔洗轉插?
真係外星科技

咁都叫無痛

點解你咁care唔可以用adaptor

人地唔知無反法蘭距短,以為會長左

用adaptor多樣野會壞
出job 無adaptor有機有鏡都好似你咁無撚用
明未?

開始人身攻擊了

咁都叫無痛

點解你咁care唔可以用adaptor

人地唔知無反法蘭距短,以為會長左

用adaptor多樣野會壞
出job 無adaptor有機有鏡都好似你咁無撚用
明未?

多塊反光鏡算唔算多樣野會壞

你個助手會唔會𢴇少咗反光鏡出job?

無反會唔會撞壞反光鏡? 你係要講human fault冇計
你不如話帶漏卡冇得影

有長處有短處啦

同埋我講支援
http://www.canon.com.hk/cpx/tc/cps/home.html
好似呢啲咁

我都知好多pro因為要CN拍片廢要買多部a7sii
sony機用sigma(或唔知咩牌子)出既adaptor,轉canon鏡黎用

真係可靠到可以拎黎做野?
定位係1Dx,D4個類機?

明顯係,用黎挑機

對唔住,我用緊d4
2手唔使3000usd
電係講緊1000張起步,2000張係開始要睇下剩幾多格,3000張先諗下係咪要準備換電
20fps? 我要的係極致的準度,果一刻係唔準的有100fps都係晒氣,sony有冇信心挑得贏C/N
仲未計耐用,極端氣候,鏡群完整性...

你部機幾撚重啊 幾大部啊

你又估下影sport,stage,event會唔會介意部機重,我見有老師傅拎1仔插85 1.2影幾個鐘都係輕鬆,想輕唔好揀pro機,更加唔講其實Sony d鏡都唔輕

一路講器材優劣你唔夠講又spin左去講老師傅

你又估下影sport,stage,event會唔會介意一粒電要影到幾千張,af要幾準人地用4*5手動菲林都係咁影,你渣部d4覺唔覺得羞恥?

老師傅岀黎回應下啦
sony機用sigma(或唔知咩牌子)出既adaptor,轉canon鏡黎用

係,好多event已經有人用

但AF-C 同USM 唔係支支鏡完美支援,sigma adaptor用返sigma鏡就無問題,用canon鏡暫時仲差少少

同問

唔知點謂之可靠,不過無反係冇走焦呢樣野

有長處有短處啦

同埋我講支援
好似呢啲咁

10單Event見9單都係用SONY拍片

有長處有短處啦

同埋我講支援
好似呢啲咁

同你D盲忠講野都晒鳩氣
你咁講咪唔好搞租鏡借鏡鏡壞機後備囉,SPEC嬴晒得啦

我都係講事實姐

係,好多event已經有人用

AF-C 同USM 唔係支支鏡完美支援,sigma adaptor用返sigma鏡就無問題,用canon鏡暫時仲差少少

就係咁,我就已經唔會拎佢去做野
呢部機講緊影sport 呢d 反應要快,一秒都唔錯得既情況

咁轉法真係咪攪

ea3 ea4轉sony呢d原廠做返backup就另當別論

有長處有短處啦

同埋我講支援
好似呢啲咁

我見杜如風拍電視都係用a7

有長處有短處啦

同埋我講支援
好似呢啲咁

近排去飲,見有人用a99ii開工,我相信係有用家睇中sony某d野而轉左用sony,當然比例一定唔高,sony條路仲好長

有長處有短處啦

同埋我講支援
好似呢啲咁

近排去飲,見有人用a99ii開工,我相信係有用家睇中sony某d野而轉左用sony,當然比例一定唔高,sony條路仲好長

老minolta 用家都唔頂
都係個句,好地地做咩轉去sony
c n呢d隔離左右好照應

有長處有短處啦

同埋我講支援
好似呢啲咁

我見杜如風拍電視都係用a7

諗諗下又真係好似有幾部a7s
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞