[罪大] Sony發佈全片幅旗艦無反相機 A9!

458 回覆
35 Like 0 Dislike
佢係咪行full sensor readout
我剩係見到fast readout speed同埋electronic shutter
一直都嫌A7系列連拍慢
諗住A9會改善下
點知DLLM一跳由5fps跳到20fps
真係估你唔到

用番機械快門MODE可以去番5FPS

有低速連拍mode架
一直都嫌A7系列連拍慢
諗住A9會改善下
真係估你唔到

姐係20fps係electronic shutter?
純用家覺得索尼d機spec係好勁,但用落好多制肘,果時由a7r2 轉番d810 感覺好好多

索尼真係好難直出,執色無番咁上下搞唔掂
一直都嫌A7系列連拍慢
諗住A9會改善下
真係估你唔到

sony機正常都係用electronic shutter

我都唔知咩時候先要用機械shutter
一直都嫌A7系列連拍慢
諗住A9會改善下
真係估你唔到

所以我就係想知佢塊所謂fast readout係咪full sensor
E.shutter俾20FPS你但jello effect就真係好幽默
一直都嫌A7系列連拍慢
諗住A9會改善下
真係估你唔到

怕影郁既野有rolling shutter
一直都嫌A7系列連拍慢
諗住A9會改善下
真係估你唔到

A9 出左global shutter
一直都嫌A7系列連拍慢
諗住A9會改善下
真係估你唔到

所以我就係想知佢塊所謂fast readout係咪full sensor
E.shutter俾20FPS你但jello effect就真係好幽默

我諗佢應該唔係full sensor, 只係readout快左jello effect冇咁明顯

出到global shutter既話咁唔止反光鏡, 連mechanical shutter都可以cut埋
一直都嫌A7系列連拍慢
諗住A9會改善下
真係估你唔到

唔撚係掛 咁真係外星科技
一直都嫌A7系列連拍慢
諗住A9會改善下
真係估你唔到

唔撚係掛 咁真係外星科技

唔完全係global既,不過個stack cmos 加快左個readout可以好接近global shutter
呢部a9應該逼到CN出招啦掛

除非C/N出FF無反旗艦機
物理極限應該好難突破
不過反光鏡應該係時候放棄
以前菲林就必須,
剛出數碼果時都可以話技術未夠
要保留反光鏡
但依家罪大就證明到無反光鏡更好
20fps, no blackout , 1/32000s

應該仲有班人屌OVF 好過EVF

但a9 EVF 120 FPS,遠快過人眼render速度

仲有, 單反對焦係經反光板分光,a9經cmos,而家已經係每秒60次對焦,有反光板跟本做唔到呢個速度

樓上有人屌DR 大但無過渡真係得啖笑,sony 只standard jpg色柒咋,上去官網睇d相,甚至我自己執color render不知幾好

同埋adobe 直解sony raw係灰d的,用capture one色水會好d

Sony 唔整好個jpg 色水就預左日日瘋狂俾位人入

入乜春,唔識執相咪唔好用,用canon殘廢機囉,橫掂班人最叻自己呃自己
純用家覺得索尼d機spec係好勁,但用落好多制肘,果時由a7r2 轉番d810 感覺好好多

撇除你唔識執相呢樣野之外,仲有咩制肘?

證明你技術唔夠 今年我好多相jpeg出

講還講唔好貼相🙏🏻
一直都嫌A7系列連拍慢
諗住A9會改善下
真係估你唔到

我諗佢應該唔係full sensor, 只係readout快左jello effect冇咁明顯

出到global shutter既話咁唔止反光鏡, 連mechanical shutter都可以cut埋

A9打出黎之後,有望黎緊幾年既無反都係會向global shutter同E.shutter發展
講真只要解決到同普及化到FF global shutter,真係可以全面淘汰實體快門,之後就解決埋shutter shock,防震又跳一大步,flash sync又更變態

到時sony就更加霸撚住哂個sensor market
班老屎忽不願面對真係好核突
今時今日仲講得出sony唔pro既究竟有冇腦 定係覺得自己拎住cn就係大師
出街望下喇,依家得返你地d老屎忽拎單反咋

某副廠鏡老細: 無反市場太細

發夢自己係員工
今時今日仲講得出sony唔pro既究竟有冇腦 定係覺得自己拎住cn就係大師

發夢自己係員工

龍仔?

發夢自己係員工

龍仔?

龍仔老闆咪sony

仲要拎住部D5,但連WB都未識set

SONY出liveview (果時未有無反)
反mon, 就話以上功能無用
Gimmicky野
CN出就打倒昨日的我
見唔少啦

Gimmicky野
CN出就打倒昨日的我
見唔少啦

留名睇CN出FF無反

有d物理限制有塊反光板係度係突破唔到

Gimmicky野
CN出就打倒昨日的我
見唔少啦

留名睇CN出FF無反

有d物理限制有塊反光板係度係突破唔到

留名睇到時班單反撚又忽然接受到無反
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞