[罪大] Sony發佈全片幅旗艦無反相機 A9!

458 回覆
35 Like 0 Dislike
buffer 呢
20fps 快就得架喇咩
無講最高連拍張數喎

241張RAW

CN距離好遠下

有幾遠……
d5 raw連拍都係200張

d5 20MP, 12FPS , 200 raw with XQD card
A9 24MP, 20 FPS, 241 raw with UHS II SD card

XQD 罪大有份出
但自己都唔用
nikon係咪上錯賊船

應該係XQD太大張
A7系列得單card slot對某d用家係deal breaker
不過如果整dual XQD對A9個body會佔太多位
用UHS-II如果onboard做buffer夠係可以同XQD爭唔遠
(不過個人覺得無controller既card既可靠度都係爭d,極端環境會prefer XQD/CF)
點解得一部A9發佈左?要等23/4?
無反FF

A7唔係已經有咩

sony不嬲都係咁,出左部general 型再出R再出S
反光鏡帶來既好處響無反可以由其他技術做到係遲早問題
淨係silent shutter呢一點已經響實戰有好大優勢
A99嗰代都仲係俾C/N屌打係因為未成氣候,好幾個決定性既環節都爭太遠
旗艦級body用家遲遲唔轉都係因為嗰三幾個(合理)理由,續航力/AF力/EVF lag
不過衣家似乎時機成熟,單反市場停滯,拍片市場抬頭,SONY自己又有sensor廠又有幾十年電子產品底
有競爭係一件好事,就算C/N死忠唔打算轉,見到部咁既對手機呢兩間廠一定要回應,到時係一廠用家都係福音
當然,鏡群、轉插帶來問題、pro support呢d都仲要時間搞,不過有option一定好過無option

利申: 自己用N影still,做野有用S拍片,studio用中幅,咩野task都總有最啱用既tool既

睇筆直做人

A73下放電池同EVF都夠打D810同5D
A99嗰代都仲係俾C/N屌打係因為未成氣候,好幾個決定性既環節都爭太遠
旗艦級body用家遲遲唔轉都係因為嗰三幾個(合理)理由,續航力/AF力/EVF lag
不過衣家似乎時機成熟,單反市場停滯,拍片市場抬頭,SONY自己又有sensor廠又有幾十年電子產品底
有競爭係一件好事,就算C/N死忠唔打算轉,見到部咁既對手機呢兩間廠一定要回應,到時係一廠用家都係福音
當然,鏡群、轉插帶來問題、pro support呢d都仲要時間搞,不過有option一定好過無option

利申: 自己用N影still,做野有用S拍片,studio用中幅,咩野task都總有最啱用既tool既

睇筆直做人

無錯,budget對99%人永遠係考慮,如果N記拍片唔廢你估d人會另加部a7s咩,錢用去買鏡唔好
SONY個方向係一部body / 一個system做晒全部野,大多數用家就算搵食都未必要拎科技尖端級performance,反而如果一堆同廠gears應付到佢大部份問題咁對佢既競爭力會係好大優勢
當然極端位置會有極端要求,如果想響戰場南極太空影still咁就拎N記,響NYC接大客拍片job就拎RED,不過次一兩級用途如果SONY cover到個用家就唔需要分散投資

睇筆直做人

無錯,budget對99%人永遠係考慮,如果N記拍片唔廢你估d人會另加部a7s咩,錢用去買鏡唔好
SONY個方向係一部body / 一個system做晒全部野,大多數用家就算搵食都未必要拎科技尖端級performance,反而如果一堆同廠gears應付到佢大部份問題咁對佢既競爭力會係好大優勢
當然極端位置會有極端要求,如果想響戰場南極太空影still咁就拎N記,響NYC接大客拍片job就拎RED,不過次一兩級用途如果SONY cover到個用家就唔需要分散投資

有幾多大job接丫,用canon做野嘅好多都用緊6d, 5d3🤷🏻‍♂️

睇筆直做人

有幾多大job接丫,用canon做野嘅好多都用緊6d, 5d3🤷🏻‍♂️

不過個「市」開始唔同左,以前一定要接3rd party job,純服務業
衣家多左internet尤其mobile,個delivery可以好多變化,有時可能係self serving自己出production,或者公司in house擺晒佢
所以多左case係衣家先開始砌機群鏡群,咁如果一個system可以應付晒d task咁基本上唔需要考慮其他廠
講左無十年都八年話SONY會打到黎,衣家終於真係出手
一直都嫌A7系列連拍慢
諗住A9會改善下
點知DLLM一跳由5fps跳到20fps
真係估你唔到

用番機械快門MODE可以去番5FPS

姐係20fps係electronic shutter?

sony機正常都係用electronic shutter

我都唔知咩時候先要用機械shutter

所以我就係想知佢塊所謂fast readout係咪full sensor
E.shutter俾20FPS你但jello effect就真係好幽默

我諗佢應該唔係full sensor, 只係readout快左jello effect冇咁明顯

出到global shutter既話咁唔止反光鏡, 連mechanical shutter都可以cut埋

留番比d廢老用
用來j聲

有人話mech 係留番比閃燈用?

sony不嬲都係咁,出左部general 型再出R再出S

我想知部新RX1多d
一直都嫌A7系列連拍慢
諗住A9會改善下
真係估你唔到

所以我就係想知佢塊所謂fast readout係咪full sensor
E.shutter俾20FPS你但jello effect就真係好幽默

我諗佢應該唔係full sensor, 只係readout快左jello effect冇咁明顯

出到global shutter既話咁唔止反光鏡, 連mechanical shutter都可以cut埋

留番比d廢老用
用來j聲

有global shutter就唔洗用mechanical shutter

但而家a9果個唔算係global shutter, 咁姐係配唔到閃燈
一直都嫌A7系列連拍慢
諗住A9會改善下
真係估你唔到

留番比d廢老用
用來j聲

flash sync同rolling shutter係兩大仲用mechanical既原因
A9 so far響event既review都話rolling有改善,不過影sports呢方面要求好高,都係要等真機出左之後既on field reviews
一直都嫌A7系列連拍慢
諗住A9會改善下
真係估你唔到

留番比d廢老用
用來j聲

flash sync同rolling shutter係兩大仲用mechanical既原因
A9 so far響event既review都話rolling有改善,不過影sports呢方面要求好高,都係要等真機出左之後既on field reviews

佢presentation slide有張影golf club都無彎
當然現實係點就無人知

global shutter都未下放到落M43消費機,更加唔好講FF
好心罪大出部無反 a-mount 機啦 (無半透鏡)

無半透鏡應該無乜鏡用得

咪有舊adapter囉

咪有舊adapter囉

adapter 有半透鏡

LA-EA3冇

無半透鏡應該無乜鏡用得

只要升級晒d鏡做鏡身摩打就得
同而家R2配Ea3 加Sam/ssm鏡一樣
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=18995
Sony 榮膺美國全片幅相機銷量 No.2!

咪有舊adapter囉

adapter 有半透鏡

LA-EA3冇

我成手螺絲鏡.....

巴打

你祈禱sony會整隻LA-EA5既物體出黎喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞