[罪大] Sony發佈全片幅旗艦無反相機 A9!

458 回覆
35 Like 0 Dislike

個look真係好樣衰, 機頂轉盤好似生野禁左一舊右一舊

萬年cad 檔改少少出新貨

幾時cut ASPM wheel加頂LED mon呀

係囉,點解Sony 無反都無機頂mon?

首先你要知道點解單反要有頂mon

Minolta style

點解?
我見GFX都有
呢部a9應該逼到CN出招啦掛

除非C/N出FF無反旗艦機
物理極限應該好難突破
不過反光鏡應該係時候放棄
以前菲林就必須,
剛出數碼果時都可以話技術未夠
要保留反光鏡
但依家罪大就證明到無反光鏡更好
20fps, no blackout , 1/32000s

如果C/N用返旗艦body但唔用mirror轉做無反, 啲鏡又用得返, 個樣又冇變過, 散熱一定好過無反細body, 多左既位拎黎加多啲功能/加強效能, 要突破a9應該唔難(掛?)

單反鏡玩 off sensor AF
Mirrorless 玩 on sensor AF

由頭設計過堆USM 鏡吧

點解?
我見GFX都有

我都唔知,好地地有evf唔睇要拎開部機轉個角度去睇個頂Mon

點解?
我見GFX都有

我都唔知,好地地有evf唔睇要拎開部機轉個角度去睇個頂Mon

大陽光下睇唔到mon的,led會好d,講緊腰平set機

個頂已經沒哂位, 下代應該會搬個轉盤去機面, 機頂其中一邊加 LED display

學nikon cut apsm 盤 ,用function key + dial set

點解?
我見GFX都有

我話evf喎,太陽光下機頂更加睇唔到啦
仲有一部眼平機好地地做咩要腰平set機

點解?
我見GFX都有

LCD 頂mon係太陽光下好清楚的

你用過頂mon就知係sports個情況下係常用的
終於有joystick 呀!!!
4500USD

根本唔貴

你計下個spec

4500USD好似買有反抵D

A9 好明顯打canon 1仔同Nikon D5 專業用家市場。我平日行山影下風景都係用返A7ii 算
4500USD

根本唔貴

你計下個spec

A9 好明顯打canon 1仔同Nikon D5 專業用家市場。我平日行山影下風景都係用返A7ii 算

等a7新機入a7ii啦,無人理apsc㗎 
4500USD

根本唔貴

你計下個spec

sony係APSC鏡差啫,佢d body都好好用

Minolta style

Dynax 9
4500USD

根本唔貴

你計下個spec

sony係APSC鏡差啫,佢d body都好好用

就係鏡無乜選擇,又唔似會有新鏡,全部放晒落FF度 
有sony 出黎搞局真係極之好

點解?
我見GFX都有

點解太陽光下led反而睇唔到?

你係咪未試過大光陽下落腳? 下下要去睇個evf黎set野, 轉少少setting又要隊個頭埋去check, 一係你支腳米八高, 一係你本人得米五

講真機頂led呢啲可有可無, 有係方便啲, 咪當bonus囉 冇都冇乜所謂, 麻煩少少姐

到時a9mk2出機頂led就會由唔重要變左重要
成個post俾幾個會然推左二百個回覆
反光鏡帶來既好處響無反可以由其他技術做到係遲早問題
淨係silent shutter呢一點已經響實戰有好大優勢
A99嗰代都仲係俾C/N屌打係因為未成氣候,好幾個決定性既環節都爭太遠
旗艦級body用家遲遲唔轉都係因為嗰三幾個(合理)理由,續航力/AF力/EVF lag
不過衣家似乎時機成熟,單反市場停滯,拍片市場抬頭,SONY自己又有sensor廠又有幾十年電子產品底
有競爭係一件好事,就算C/N死忠唔打算轉,見到部咁既對手機呢兩間廠一定要回應,到時係一廠用家都係福音
當然,鏡群、轉插帶來問題、pro support呢d都仲要時間搞,不過有option一定好過無option

利申: 自己用N影still,做野有用S拍片,studio用中幅,咩野task都總有最啱用既tool既
4500USD

根本唔貴

你計下個spec

希望佢出啲高質f4 zoom比業餘用家, 輕便啲, 唔洗下下都托碌gm鏡

講左幾多次sony可以無痛使用canon鏡

ef mount 直插fe mount ?
唔洗轉插?
真係外星科技

咁都叫無痛

點解你咁care唔可以用adaptor

人地唔知無反法蘭距短,以為會長左

用adaptor多樣野會壞
出job 無adaptor有機有鏡都好似你咁無撚用
明未?

開始人身攻擊了

遲下部相機要用太陽能
要用電會多樣野壞
佢同我講我屌到佢趴響度
攝影特別多傻柒成日扮pro

唔好咁笑自己啦貓sir
4500USD

根本唔貴

你計下個spec

希望佢出啲高質f4 zoom比業餘用家, 輕便啲, 唔洗下下都托碌gm鏡

f4 zoon 已經有16-35 24-70 70-200喎,質素係中間嗰支差少少啫
4500USD

根本唔貴

你計下個spec

f4 zoon 已經有16-35 24-70 70-200喎,質素係中間嗰支差少少啫

70-200>16-35>24-70

16-35都唔係話好好, 24-70直頭接受唔到 70-200個價我寧願補多啲買c/n既2.8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞