[罪大] Sony發佈全片幅旗艦無反相機 A9!

458 回覆
35 Like 0 Dislike

剩係呢到攝台都大把玩開相機都話SONY廢啦
PRO範圍好廣,記者,運動攝影,出晒名果堆就話姐,講個最常見婚攝,你估而家D客入黎見到你拎住SONY會唔會走/問長問短???

有靚相交貨咪得,你理得我用咩牌子

有長處有短處啦
屌sony都係對人不對事

口碑,品牌形象呢D野唔係話變就變
我自己用SONY好明白,你地話對PRO MARKETING無影響我吹你唔脹

同埋我講支援
http://www.canon.com.hk/cpx/tc/cps/home.html
好似呢啲咁

我剩係知有外國PRO因為無啲D服務成套SONY賣返出去

我都知好多pro因為要CN拍片廢要買多部a7sii

10單Event見9單都係用SONY拍片

近排去飲,見有人用a99ii開工,我相信係有用家睇中sony某d野而轉左用sony,當然比例一定唔高,sony條路仲好長

老minolta 用家都唔頂
都係個句,好地地做咩轉去sony
c n呢d隔離左右好照應

你睇定2020奥運咩機最多就知,到時應該會有a92

marketing都好重要,要攻入記者市場sony的確仲有一段路要行,但at least而家牌面係形勢大好
Spec 勁可以有更大可能性,提高成功率就肯定。
但唔代表相出黎一定靚,對比810 , a7r2同 5dsr , a7r2真係最唔吸引。始終對比NC , sony 算係新手,未係好捉到點tune好個 engine
但唔代表相出黎一定靚,對比810 , a7r2同 5dsr , a7r2真係最唔吸引。始終對比NC , sony 算係新手,未係好捉到點tune好個 engine

呢樣野無得講,Sony 灰的確難睇

但佢個raw又係三廠中最好執

有長處有短處啦

我自己用SONY好明白,你地話對PRO MARKETING無影響我吹你唔脹

同埋我講支援
http://www.canon.com.hk/cpx/tc/cps/home.html
好似呢啲咁

好心你睇完發佈info先啦

Sony Pro Support有咗好耐
不過俾人投訴地點太少,外遊基本上冇可以即時服務到等等
希望呢個expansion 會改善下

我就剩係睇呢個POST,覺得重要又唔貼出黎,又話無問題呢樣果樣
你自己都講左得出有問題啦
問心你係咪覺得而家夠晒

巴打你認下人先
我身為sony fans都知道pro support係sony弱項
所以先回一回...

Sony唔趁呢個時間改善,隨時錯過最佳時機
定位係1Dx,D4個類機?

明顯係,用黎挑機

A7全部連拍都慢
呢部擺明係打影運動呢一類既市場

呢部無咩感覺,功能用唔著

等佢出部IQ飛躍既機

其實A7r畫汁係同級已經係頭班馬

而家出部完美機for運動用

DC APSC FF sony今次大獲全勝,20FPS RAW + no blackout + 200 RAW buffer + 120 FPS EVF, 過曬單反物理極限

A7R2 Spec係靚既
但影出黎同A7R ,AB test都未必分到

希望高ISO同color depth 可以improve多d

dr 愈高即係灰度愈大喎, 相對嘅

Raw係正
但佢個AWB同jpg綠色好怪

Are you serious?
A7rii iso ,dr, ful frame 4k點都贏晒5dsr 啦,仲未計size,反mon, peaking ,slog呢d基本野

PRO範圍好廣,記者,運動攝影,出晒名果堆就話姐,講個最常見婚攝,你估而家D客入黎見到你拎住SONY會唔會走/問長問短???

有長處有短處啦

同埋我講支援
好似呢啲咁

近排去飲,見有人用a99ii開工,我相信係有用家睇中sony某d野而轉左用sony,當然比例一定唔高,sony條路仲好長

marketing都好重要,要攻入記者市場sony的確仲有一段路要行,但at least而家牌面係形勢大好

我睇左好多年啦
呢句由上屆世界盃出支500 f4 個陣就聽緊
當年a99 牌面都好勁架

無野無可能既

jpg standard可以再tune好少少

同埋adobe 解raw default柒色curve, 要手動做camera calibration
新手請問咩叫[blackout]?
上Google search 淨係見到ㄧ個叫blackout嘅album

反光板升起果下黑色,OVF弱點來

1Dx預升反光板先去到15FPS,但你乜都睇唔到,sony就120FPS咁睇

睇左RX清你同埋樓主嘅回應
咁係咪即係blackout係源於單反構造上嘅缺陷, 因為入面有塊鏡所以有呢個問題, 對ㄧd運動例如籃球/足球等要求快速catch up運動員動作嘅拍攝冇咁好
而S社呢部新機可以完美解決呢個問題?
請問小弟有冇理解錯

用「無咁好」有啲怪
應該話要升反光板係單反本身嘅物理限制
而無反理論上係無呢個問題 今次A9 罪大就聲稱可以突破呢個速度限制咁囉

定位係1Dx,D4個類機?

明顯係,用黎挑機

對唔住,我用緊d4
2手唔使3000usd
電係講緊1000張起步,2000張係開始要睇下剩幾多格,3000張先諗下係咪要準備換電
20fps? 我要的係極致的準度,果一刻係唔準的有100fps都係晒氣,sony有冇信心挑得贏C/N
仲未計耐用,極端氣候,鏡群完整性...

sony 個PDAF 好撚準的

電力單一電池未出直倒900張,加直倒再double仲有external battery set

走焦
冇反mon
Black out
拍4k要crop
冇log
我諗呢d問題都唔係一個高要求嘅pro user需要考慮

Sony都係業餘打下飛機用

可能係直岀大師😅🙈
啱啱睇sonyalpha 個ig story有hands on test

有長處有短處啦

同埋我講支援
好似呢啲咁

我睇左好多年啦

無野無可能既

a99 就算啦,當年D4 1Dx 贏9條街

講左幾多次sony可以無痛使用canon鏡

ef mount 直插fe mount ?
唔洗轉插?
真係外星科技

咁都叫無痛

點解你咁care唔可以用adaptor

人地唔知無反法蘭距短,以為會長左

用adaptor多樣野會壞
出job 無adaptor有機有鏡都好似你咁無撚用
明未?

多塊反光鏡算唔算多樣野會壞

有長處有短處啦

同埋我講支援
好似呢啲咁

我睇左好多年啦

無野無可能既

a99ii對比a9有咩優勢

無,a99ii係sony好心出俾a mount 死忠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞