[罪大] Sony發佈全片幅旗艦無反相機 A9!

458 回覆
35 Like 0 Dislike
有樣野未有人提

內買ND filter

雖然RX100mk3 已有,但可換鏡機係第一部有

內置ND FILTER個原理唔係真係有塊ND FILTER收埋係機入面可以移開咩

咁細部機

應該係電子式,好似rx1rii同a7rii 個on off low pass filter咁
有樣野未有人提

內買ND filter

內置ND FILTER個原理唔係真係有塊ND FILTER收埋係機入面可以移開咩

咁細部機

應該係電子式,好似rx1rii同a7rii 個on off low pass filter咁

有樣野未有人提

內買ND filter

咁細部機

睇spec啦
有樣野未有人提

內買ND filter

咁細部機

好似fs5定唔知7已經有
BTW,RAW仲係無LOSSLESS COMPRESS

無lossless compression
外星科技又點
專業既唔會隨便轉
業餘既又買唔起
你地d相機知識係點學翻黎?
外星科技又點
專業既唔會隨便轉
業餘既又買唔起

最好依個世界得C/N
外星科技又點
專業既唔會隨便轉
業餘既又買唔起

又好似幾有道理
利申:罪犯之一
外星科技又點
專業既唔會隨便轉
業餘既又買唔起

人地拎部業餘機已經勁過你部專業機,你咪唔好轉囉
睇fb見到人講話定價3萬?
外星科技又點
專業既唔會隨便轉
業餘既又買唔起

加油繼續孭舊磚出街
睇fb見到人講話定價3萬?

差唔多
Sony #a9 20fps, no blackout

[url]https://www.youtube.com/watch?v=_ZXFI-eIXk8
[/url]

C、N 繼續視而不見啦
依家最大既問題只係鏡頭
而Sony 其實自己都有能力去整 只係出得慢
跟本Sony 就唔急 鏡頭只會越黎越齊
等你地機身技術追到個陣 佢已經又有新野
a6000就係一個好例子 幾年前既機放係依家都完全唔失禮
到依家其他無反既技術叫追得接近啲
佢又整左部怪物出黎

屌你老母Sony 重視下Apsc啦
Spec 勁可以有更大可能性,提高成功率就肯定。
但唔代表相出黎一定靚,對比810 , a7r2同 5dsr , a7r2真係最唔吸引。始終對比NC , sony 算係新手,未係好捉到點tune好個 engine

Are you serious?
A7rii iso ,dr, ful frame 4k點都贏晒5dsr 啦,仲未計size,反mon, peaking ,slog呢d基本野

其實分兩派啦,我比較仲意睇real world sample多於spec,同hifi一樣spec 勁可以唔好聽。我係上網不停搵呢3部機的相,同一個景下無論用raw/jpg 都係 A7RII 出黎最唔討好,顏色同曲線過度好怪,5dsr顏色及光線都非常自然,雖然DR低,全部都控制得好好,無乜sharp cut位。810就夾在中間,

當然拍片又係另一個世界,但如果單係影相,5DSR出黎的sample比較近我杯茶
Sony #a9 20fps, no blackout

[url]https://www.youtube.com/watch?v=_ZXFI-eIXk8
[/url]

C、N 繼續視而不見啦
依家最大既問題只係鏡頭
而Sony 其實自己都有能力去整 只係出得慢
跟本Sony 就唔急 鏡頭只會越黎越齊
等你地機身技術追到個陣 佢已經又有新野
a6000就係一個好例子 幾年前既機放係依家都完全唔失禮
到依家其他無反既技術叫追得接近啲
佢又整左部怪物出黎

屌你老母Sony 重視下Apsc啦

A6500 已經好正
但Sony鏡群真係好小 同埋好貴
有樣野未有人提

內買ND filter

咁細部機

好似fs5定唔知7已經有

無錯 fs5內置有 variable ND Filter 靠電子式影響入光

Sony專做外星科技
但唔代表相出黎一定靚,對比810 , a7r2同 5dsr , a7r2真係最唔吸引。始終對比NC , sony 算係新手,未係好捉到點tune好個 engine

A7rii iso ,dr, ful frame 4k點都贏晒5dsr 啦,仲未計size,反mon, peaking ,slog呢d基本野

其實分兩派啦,我比較仲意睇real world sample多於spec,同hifi一樣spec 勁可以唔好聽。我係上網不停搵呢3部機的相,同一個景下無論用raw/jpg 都係 A7RII 出黎最唔討好,顏色同曲線過度好怪,5dsr顏色及光線都非常自然,雖然DR低,全部都控制得好好,無乜sharp cut位。810就夾在中間,

當然拍片又係另一個世界,但如果單係影相,5DSR出黎的sample比較近我杯茶

講a7系列出嘅RAW/JPG直出普通,就係人都知。係用家都知一定要入Lr執咁齋,如果你同我計JPG直出色嘅話,Fuji橫掃咁濟啦嘛 

講a7系列出嘅RAW/JPG直出普通,就係人都知。係用家都知一定要入Lr執咁齋,如果你同我計JPG直出色嘅話,Fuji橫掃咁濟啦嘛 

我諗你誤會了,當然唔係講純直出,所有機都要執,但原source你落得唔準的,你點執都會唔執得番出黎,例如紅色花有1000級慢慢由光到暗,A 機紀錄到 900, 850, 820 , 700 ....B 機紀錄到 850 , 849 , 848... 600全部細微變化,咁你係 A 機點執都唔會執得番 B 機果種自然出黎。

而 A7RII 正正就係範正次著,顏色同光暗的唔自然,成張相你拆開聞係好好,sharp夠,noise 控制不俗,bla bla bla,但你overall 睇就覺得假左D,對比起 5DSR。去過d review site download過d raw執就好明,SONY DR 好強,但佢細微變化唔足,點樣執都執唔番果種真實質感。

無錯CANON好多機比人笑膠臉,偏洋紅,無色階,但5DSR出黎d野真係好唔同,無晒canon陣味反為多左種中底菲林感
單反佬不願面對事實

不願接受新技術 新事物

即刻有啲盟塞單反佬出來啦

講真 部機未見街 真相係點唔知 但個Spec起碼係一大進步啦

驚太多人轉玩無反冇人接貨,係咁踩低無反,無視無反突破單反嘅物理局限

屌終於有人講左事實出黎

咁冇計了,你應該唔識執相?

老老柒柒,我覺得所謂fuji色都係吹出黎,好多新手直岀都好柒,靚果d係咪直岀又唔知

我諗你誤會了,當然唔係講純直出,所有機都要執,但原source你落得唔準的,你點執都會唔執得番出黎,例如紅色花有1000級慢慢由光到暗,A 機紀錄到 900, 850, 820 , 700 ....B 機紀錄到 850 , 849 , 848... 600全部細微變化,咁你係 A 機點執都唔會執得番 B 機果種自然出黎。

而 A7RII 正正就係範正次著,顏色同光暗的唔自然,成張相你拆開聞係好好,sharp夠,noise 控制不俗,bla bla bla,但你overall 睇就覺得假左D,對比起 5DSR。去過d review site download過d raw執就好明,SONY DR 好強,但佢細微變化唔足,點樣執都執唔番果種真實質感。

無錯CANON好多機比人笑膠臉,偏洋紅,無色階,但5DSR出黎d野真係好唔同,無晒canon陣味反為多左種中底菲林感

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞