[罪大] Sony發佈全片幅旗艦無反相機 A9!

458 回覆
35 Like 0 Dislike
定位係1Dx,D4個類機?

明顯係,用黎挑機

對唔住,我用緊d4
2手唔使3000usd
電係講緊1000張起步,2000張係開始要睇下剩幾多格,3000張先諗下係咪要準備換電
20fps? 我要的係極致的準度,果一刻係唔準的有100fps都係晒氣,sony有冇信心挑得贏C/N
仲未計耐用,極端氣候,鏡群完整性...

岀現了

單反友不願面對

全片幅相機響美國市場
罪大已經過左NIKON
Shut up!!! And take my money!
好想講得出

我諗成班等新機既Sony user都想講得出,但買得起既我相信

其實供貨量夠又真係唔愁冇客,一隻撈都夠買有突

你落一轉馬場就知,d阿叔套機鏡仲勁過馬場攝記攝影師

明顯係,用黎挑機

對唔住,我用緊d4
2手唔使3000usd
電係講緊1000張起步,2000張係開始要睇下剩幾多格,3000張先諗下係咪要準備換電
20fps? 我要的係極致的準度,果一刻係唔準的有100fps都係晒氣,sony有冇信心挑得贏C/N

你部機幾撚重啊 幾大部啊

你又估下影sport,stage,event會唔會介意部機重,我見有老師傅拎1仔插85 1.2影幾個鐘都係輕鬆,想輕唔好揀pro機,更加唔講其實Sony d鏡都唔輕

sony機要帶多幾舊電係身, 結果咪又係無輕到
新手請問咩叫[blackout]?
上Google search 淨係見到ㄧ個叫blackout嘅album

反光板升起果下黑色,OVF弱點來

1Dx預升反光板先去到15FPS,但你乜都睇唔到,sony就120FPS咁睇
20FPS, CN 收皮之日已到

點會
pro 用家一定用C N

睇成本做人姐
專業既,點解要換走原本既器材去入sony?
我又唔覺支援上sony會好過c 同n

反而我見好多拍片既都入sony
因為鏡頭呢part 無咁大負擔(專業個班拍片會用mf)

有D成間公司都用佢好難換
係香港就商業攝影啲客又會見你用SONY覺得你唔PRO

仲有服務方面
CANON NIKON果堆攝影師支援太完善

鏡群又唔夠,E MOUNT300/500F2.8,影運動無長焦大光圈點搞

SONY要打PRO市場真係有排追

不過呢部機SPEC係嬴晒

其實sony a mount有大炮鏡,差咁個LAEA 5

同埋Sony開始推professional service,淨睇spec就贏曬,之後就係睇marketing

啲客仲覺得技術好唔洗執相tim
咁你係咪聽佢話影完直接抆張咭俾佢?😅

其實你d咩客?我以前個老細拎contax T3影都無人炸過型

睇客啫,我以前個老世用Contax T3影拿埋金像獎
新手請問咩叫[blackout]?
上Google search 淨係見到ㄧ個叫blackout嘅album

https://youtu.be/6Q-nzcf8Pkw?t=1m7s

明顯係,用黎挑機

對唔住,我用緊d4
2手唔使3000usd

你又估下影sport,stage,event會唔會介意部機重,我見有老師傅拎1仔插85 1.2影幾個鐘都係輕鬆,想輕唔好揀pro機,更加唔講其實Sony d鏡都唔輕

屌根本就係將機身嘅重量同體積搬咗去啲鏡度
然後就個個喺度打飛機話部機又輕又細

點睇呢部a9都唔輕唔細喇,鏡頭係咪真係全部重過晒CN同級先

明顯係,用黎挑機

對唔住,我用緊d4
2手唔使3000usd

講左幾多次sony可以無痛使用canon鏡

明顯係,用黎挑機

對唔住,我用緊d4
2手唔使3000usd

呢點好同意
支支鏡都老連咁大支
單反鏡搬落無反咁款(我知個設計唔係咁)

還看sigma 黎緊d FE鏡點樣

明顯係,用黎挑機

對唔住,我用緊d4
2手唔使3000usd

sony用canon鏡係咪追焦仲未crack到?

明顯係,用黎挑機

對唔住,我用緊d4
2手唔使3000usd

ef mount 直插fe mount ?
唔洗轉插?
真係外星科技

其實用adaptor後個性能同canon機身一樣,有部份鏡頭唔支持USM咁樣

sigma自家鏡就完美支援

成兩年前技術了

明顯係,用黎挑機

對唔住,我用緊d4
2手唔使3000usd

ef mount 直插fe mount ?
唔洗轉插?
真係外星科技

buffer 呢
20fps 快就得架喇咩
無講最高連拍張數喎

叫左你學好d英文架啦

明顯係,用黎挑機

對唔住,我用緊d4
2手唔使3000usd

sony 個PDAF 好撚準的

電力單一電池未出直倒900張,加直倒再double仲有external battery set

走焦
冇反mon
Black out
拍4k要crop
冇log
我諗呢d問題都唔係一個高要求嘅pro user需要考慮

Sony都係業餘打下飛機用
死撚開啦,仆街

明顯係,用黎挑機

對唔住,我用緊d4
2手唔使3000usd

sony用canon鏡係咪追焦仲未crack到?

暫時仲係,USM仲未係支支support

sigma鏡就ok

sony仲有LAEA3 可以用返a mount鏡

明顯係,用黎挑機

對唔住,我用緊d4
2手唔使3000usd

講真技術真係屈哂機,佢大賣既逼下CN唔好食老本都好,點睇都係用家之福
美國FF銷量唔計sony 嘅話係負增長
20FPS, CN 收皮之日已到

點會
pro 用家一定用C N

睇成本做人姐
專業既,點解要換走原本既器材去入sony?
我又唔覺支援上sony會好過c 同n

反而我見好多拍片既都入sony
因為鏡頭呢part 無咁大負擔(專業個班拍片會用mf)

有D成間公司都用佢好難換
係香港就商業攝影啲客又會見你用SONY覺得你唔PRO

仲有服務方面
CANON NIKON果堆攝影師支援太完善

鏡群又唔夠,E MOUNT300/500F2.8,影運動無長焦大光圈點搞

SONY要打PRO市場真係有排追

不過呢部機SPEC係嬴晒

其實sony a mount有大炮鏡,差咁個LAEA 5

同埋Sony開始推professional service,淨睇spec就贏曬,之後就係睇marketing

啲客仲覺得技術好唔洗執相tim
咁你係咪聽佢話影完直接抆張咭俾佢?😅

其實你d咩客?我以前個老細拎contax T3影都無人炸過型

你係咪quote 錯
一部新機就引哂d 拎住單反打J嘅大師出黎攻擊人 就咁睇spec 已經贏哂, 到真係出果陣咪又係個個爭住買, 唔信? 睇下當初a7出果陣, 問下身邊d sales 同朋友果時有幾多人係又要屌又要9衝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞