[罪大] Sony發佈全片幅旗艦無反相機 A9!

458 回覆
35 Like 0 Dislike
班老屎忽不願面對真係好核突
今時今日仲講得出sony唔pro既究竟有冇腦 定係覺得自己拎住cn就係大師
出街望下喇,依家得返你地d老屎忽拎單反咋

仲要拎住部D5,但連WB都未識set

SONY出liveview (果時未有無反)
反mon, 就話以上功能無用
Gimmicky野
CN出就打倒昨日的我
見唔少啦

留名睇CN出FF無反

有d物理限制有塊反光板係度係突破唔到

Sony依家需要既唔止係Spec
係時間
CN發展左咁多年,咁長歷史,咁多network,咁多loyal customer同品牌名氣,Sony要浸番一輪先得

不過是但啦Sony自己Video同Sensor都有排玩
仲要渣住Nikon個春袋
今時今日仲講得出sony唔pro既究竟有冇腦 定係覺得自己拎住cn就係大師

Gimmicky野
CN出就打倒昨日的我
見唔少啦

Live view 應該係Olympus e300出先
個時C話無用,丙得好勁
sony救廠之作

Gimmicky野
CN出就打倒昨日的我
見唔少啦

Live view 應該係Olympus e300出先
個時C話無用,丙得好勁

Fuji早期都有部,不要得五秒
不過*
sony救廠之作

救廠之作係A7
究竟有無科技可以突破高ISO雜訊問題

你睇下當年部D1同而家A9個高iso先再講啦

Organic Sensor (可能)
或者出超低溫SENSOR

organic sensor, 有生之年系列

你明唔明點解高iso 有noice?
Spec就非常好J的, 但電量個D真係實機等人評測先知~
尼部真係黑科技~遲下過幾年睇怕都會轉去用無反
希望尼部機刺激到C/N, 進取D

官方寫單電900張,未計直倒同extra battery pack
Spec 勁可以有更大可能性,提高成功率就肯定。
但唔代表相出黎一定靚,對比810 , a7r2同 5dsr , a7r2真係最唔吸引。始終對比NC , sony 算係新手,未係好捉到點tune好個 engine

Are you serious?
A7rii iso ,dr, ful frame 4k點都贏晒5dsr 啦,仲未計size,反mon, peaking ,slog呢d基本野

其實分兩派啦,我比較仲意睇real world sample多於spec,同hifi一樣spec 勁可以唔好聽。我係上網不停搵呢3部機的相,同一個景下無論用raw/jpg 都係 A7RII 出黎最唔討好,顏色同曲線過度好怪,5dsr顏色及光線都非常自然,雖然DR低,全部都控制得好好,無乜sharp cut位。810就夾在中間,

當然拍片又係另一個世界,但如果單係影相,5DSR出黎的sample比較近我杯茶

講a7系列出嘅RAW/JPG直出普通,就係人都知。係用家都知一定要入Lr執咁齋,如果你同我計JPG直出色嘅話,Fuji橫掃咁濟啦嘛 

老老柒柒,我覺得所謂fuji色都係吹出黎,好多新手直岀都好柒,靚果d係咪直岀又唔知

你用過未先?未用過得 "覺得" 兩個字無乜說服力喎

官方寫單電900張,未計直倒同extra battery pack

等睇有人話一日閒閒地影9000張相,要10舊電先夠
Spec 勁可以有更大可能性,提高成功率就肯定。
但唔代表相出黎一定靚,對比810 , a7r2同 5dsr , a7r2真係最唔吸引。始終對比NC , sony 算係新手,未係好捉到點tune好個 engine

Are you serious?
A7rii iso ,dr, ful frame 4k點都贏晒5dsr 啦,仲未計size,反mon, peaking ,slog呢d基本野

其實分兩派啦,我比較仲意睇real world sample多於spec,同hifi一樣spec 勁可以唔好聽。我係上網不停搵呢3部機的相,同一個景下無論用raw/jpg 都係 A7RII 出黎最唔討好,顏色同曲線過度好怪,5dsr顏色及光線都非常自然,雖然DR低,全部都控制得好好,無乜sharp cut位。810就夾在中間,

當然拍片又係另一個世界,但如果單係影相,5DSR出黎的sample比較近我杯茶

講a7系列出嘅RAW/JPG直出普通,就係人都知。係用家都知一定要入Lr執咁齋,如果你同我計JPG直出色嘅話,Fuji橫掃咁濟啦嘛 

老老柒柒,我覺得所謂fuji色都係吹出黎,好多新手直岀都好柒,靚果d係咪直岀又唔知

你用過未先?未用過得 "覺得" 兩個字無乜說服力喎

未啊,當我冇講過😂

sony: 我地有部機叫A7s2

應該成埸波\演唱會隻手指冇離開過快門,一換電就影漏左幾張大作

900真係比以往D機多好多~單反真係無哂優勢

個look真係好樣衰, 機頂轉盤好似生野禁左一舊右一舊

萬年cad 檔改少少出新貨

幾時cut ASPM wheel加頂LED mon呀

我唔信九百張

某副廠鏡老細: 無反市場太細

發夢自己係員工

龍仔?

龍仔老闆咪sony

有股份渣,唔係好熟架渣

我唔信九百張

連續拍攝同續航力又係兩樣野來既

個look真係好樣衰, 機頂轉盤好似生野禁左一舊右一舊

萬年cad 檔改少少出新貨

幾時cut ASPM wheel加頂LED mon呀

係囉,點解Sony 無反都無機頂mon?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞