[本地足球] 2019/20 港超聯、亞協及香港隊世盃外討論區 (83)

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
知道呢度邊個打邊個係咪好巴閉? 洗唔洗頒獎比識呢度長期活躍會員嘅人
講緊球圈內情 你又spin 落呢度
不過真係講聲sorry 呀 踩入左呢個比你地圍爐取暖嘅地方 我閃架啦 拜拜
跌落地揦番拃沙 定係 攞尾彩

係咼,點睇超級外援
拜拜
一隻手指指人, 四隻手指指住自己呀傻仔
#U23 #Inside #Training

一連多日嘅香港男子U23同U19嘅訓練喺6月完成,睇下我哋嘅教練Mixu對班球員嘅睇法啦。

#香港勁揪 #香港隊 #Youth

https://www.facebook.com/484506791559607/posts/3397261440284113?vh=e&sfns=mo
Mixu好charm
乜香港踢波都有主場優勢?

自10年前,港超聯實行主客制,地區球隊能夠選擇自己該區的球場作為主場,而其他球會則根據每季的比賽成績優先選擇球會主場。但香港交通發達,作客的不利因素例如長途飛機的疲倦,氣候或水土不服都不會發生。主客入場人數相較平均,同樣的情況能否適用於香港球壇上呢?

參考其他類似的研究,其中一個量度主場優勢的方法,是計算球隊主場得到的分數,佔總得分的比率。歐洲五大聯賽主場優勢平均值為60.49%。以2018/19英超為例,冠軍曼城的98分中有54分在主場取得,主場優勢就是55.10%。數字愈高,主場優勢愈大。

若以同樣方法分析香港近9季的頂級聯賽,數據顯示香港的主場優勢為53.25%**,數字雖比歐洲聯賽小,但仍顯示香港球壇具有「主場優勢」。若集中計算參與30場或以上聯賽比賽的球隊,三隊具有最強主場優勢依次為理文、黃大仙、南區。若將區隊和非區隊的樣本分開處理,就會發現區隊(57.76%)較非區隊(51.34%)更具主場優勢

https://s.fanpiece.com/NIyWLAQ
斧山道有怪風
相反,富力R&F成功爭取選用廣州燕子崗球場作主場後,主場優勢雖然由40%顯著升至47%,但仍不足50%,看來中國球會在香港作賽,無論在哪都不會是主場吧。
學你話齋 網上講幾隻字指點江山真係容易

原來咁差

不過算啦
一季得9場波
一場已經十幾%
唔係 個條式係主場分除全部分 如果主場拎9分 作客拎6分 個數就係9/15=60%
同埋如果踢得一兩季嘅球隊會唔計
原來係咁
無追曬post

照咁講蓄條數應該都係17/18拉低曬
而只要過到呢關,球迷喺新一季嘅港超聯,就仲有機會見到「綠戰士」,詳情係點,就要睇幾位有心人努力嘅成果喇,等成件事成咗形,先再同大家講啦!
有轉機
仲係用緊大埔個名咪繼續撐囉
都話左香港joke球一向都可以彈出彈入
夢想個陣都話簽埋外援聽住先啦
希望仲有啦
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞