[本地足球] 2019/20 港超聯、亞協及香港隊世盃外討論區 (83)

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
足總上周三董事會後,總幹事袁文川曾稱獲國際足協(FIFA)授權延長自由身球員註冊期,但伍健今在會後表示,經足總法律事務委員會主席指出,現階段無足夠證據顯示,FIFA可「特事特辦」,讓新球員可參加復賽,「球會當然希望成事,但以目前信件和條文,球會都不覺得這是可行做法。香港足總是很小的足球總會,FIFA特事特辦後,會否影響全球其他國家仿效?」他再質疑,足總相關人員是否再理解錯誤條文英文,各球會已要求足總,再去信FIFA求證「新球員是否可參加今季復賽」,「球隊只有等,或要做兩手準備,若不夠球員,FIFA寫明必須從預備組或青年軍應付復賽」。

袁文川係咪唔識英文?又譯錯?
有質素嘅香港球員唔踢你隊西波咋嘛
點解唔係歐洲四大聯賽
https://www.fifa.com/fifa-world-ranking/ranking-table/men/

仲要無話一定係頂級
咁樣搵個Sunday League 嘅都得啦
未有出席會議的愉園及東方龍獅亦反對增加「超級外援」
就算係四大聯賽,唔通加維蘭呢啲卡士都可以叫超級外援吸引球迷咩
頭50國腳都算,踢過頭50聯賽都計真係搞唔掂
犀利
點解港超咁耐都唔開盤呢?江湖流傳過好多原因,「大頭」就聽過其中一個原因,就係港超聯隊數太少,每輪只有5場賽事,有關人士擔心一旦受注,就好容易出現一係贏晒,一係輸晒嘅情況,所以除非港超有番16、18隊,如果唔係連諗都唔會去諗咁話。
南華上番港超,「大頭」都相信會有好大作用,聽聞近兩季都有有心人做過啲嘢,希望「少林寺」可以再戰港超聯,但最後都唔成功,聽講其中一個原因,係南華會唔希望球隊「空降」
講真,歐洲大國或阿根廷巴西球星/歐洲豪門多年正選球星先有資格做超級外援囉

你搵到日韓國腳仲要係過氣嘅話,唔係期望會吸多幾百人入場呱?
講真,歐洲大國或阿根廷巴西球星/歐洲豪門多年正選球星先有資格做超級外援囉,你有咁多錢請人咩

球市死多兩錢重就真
自降無問題
空降不了
佳聯元朗退岀港超聯 遭區議會收回代表地區授權

(獨媒特約報導)元朗區議會召開大會,討論對元朗足球隊的授權程序。區議員張秀賢在會上提出動議,要求區議會不再授權元朗足球會代元朗區參與足總來年的賽事,最後獲得在席的民主派議員一致通過。張秀賢不滿元朗足球會失蹤,「佢哋唔比賽,民政處都係睇足總個網先知?每年都要授權喎!」張又指,得悉香港飛馬在下個賽季有意落戶元朗,「幫佢落地生根可以增加競爭,一年後再睇下有無新本地球隊掘起。」

足總早前在網站公佈兩隊地區球隊「和富大埔」及「佳聯元朗」將不會在今季復賽,以及參與來季港超聯賽事。張秀賢亦在會上解䆁,因佳聯元朗下季將不會參與港超聯,意味在未來一年將不會有區隊代表元朗出賽。他認為本已有一定基礎的飛馬有意回到元朗發展地區足球,能為元朗區帶來協同效應,促進區內足球發展,故期望區議會未來能與飛馬緊密聯繫,「足總都同意有幫助,幫飛馬落地生根,一年之後睇下有冇其他掘起嘅球隊,我哋再作打算。」他在會上透露,昨日與足總開會時總會表示不會取消元朗隊的足總會籍。

張秀賢在會上透露,指香港飛馬在下個賽季有意落戶元朗,他在會上向民政處查詢能否安排元朗大球場為飛馬主場。康文署元朗區康樂事務經理陳碧卿在會上回覆指,署方暫時未收到飛馬落戶元朗的申請,她指一旦接收到球會的申請,將會提供康文署場作為足球的主場。

2013年,元朗區議會第一次就成立地區足球隊作討論,之後從沒有再檢討有關足球授權的問題。張秀賢認為元朗隊退出賽事而沒有通知區議會一事反映,區議會有必要取消對元朗足球會的授權,「連KPI(關鍵績效指標)都無同區議會溝通過就退出港超聯?」他提議,區議會將來應就公開招標作一年一檢,更應跟進足隊的審計報告,並與足總加強溝通。

元朗足球會的會長為上屆區議員王威信,球會經理為經民聯社區主任郭靜然。就張秀賢提出取消授權予元朗足球會,民政事務專員袁嘉諾表示,議員有權通過取消授權元朗足球隊,但又強調指「佢哋問起你哋就要合理解釋返畀佢哋知。」張秀賢即駁斥袁嘉諾的說法,並細數上任後多次邀請元朗足球會到區議會上一同討論球隊去向,惟球會代表多次缺席。

他又指,區議員方浩軒、伍軒宏多次去信元朗足球會,卻一直沒有回音。區議會秘書彭家芳回應,指元朗隊只是不參與來年比賽,並不代表退出港超聯。方浩軒釐清指,足總規定區議會需每年通過對地區球隊的授權,「佢下一年都唔踢,所以嚟緊一年點都係冇球隊代表元朗,所以已經發生咗。」

元朗區議會主席黃偉賢補充指,元朗區議會歡迎未來授權予另一支球隊代表元朗區出賽,「議員要去了解返足總章程,之後再討論。」最後,張秀賢在會上提出動議,要求「本會將不會授權元朗足球會代表本區參與香港足球總會2020-2021年度的賽事」,最後由23名民主派議員一致通過議案。
不參與來年比賽,並不代表退出港超聯

個秘書真係完全唔識架wor
根據佢嘅logic 係咪叫元朗以香港足協為榜樣 要求特事特辦 嚟個史無前例嘅「停賽留位」

甲組要升嘅,買返幾個外援搵啲半退役勁人夠用啦
你南華要升 邊隊咁過唔去要做攔路虎啊

不為扮不能

港超通過增國腳級外援 飛馬:若足總反對不排除棄賽
你正選出5個已經少左個本地球員出啦

羅傑承會後表示,如球隊派五名外援落場,其中一個必須是指定的國腳級外援,如國腳級外援比賽傷出,不能外援換外援,球隊要作出兩個調動,不會影響本地球員上陣機會
CLS 佢請咩國腳咁撚緊要呀
簽3隻鬼 再加隊香港青年軍好似上年愉園咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞