元朗上車盤討論4

1001 回覆
10 Like 21 Dislike
一年又一年 自住就唔好唸咁多
自住既話點解唔揀泉會?一定要尚城?

你得100萬首萬期 想買2房? 按揭最多做到買600萬樓?

俾多d資料我同你唸唸
下月5月有100萬,兩公婆加埋月入5萬,租緊朗8,下年5月租期滿(死約),首期可再向父幹/外家借。
呢位巴打應該係見佢尺價低
又有未來投資
我諗係半住半投資咁買
第時樓換樓

講返尚城 佢開售價5000蚊尺
依家竟然仲係8500蚊尺
比你第時起晒所有野/西鐵
到2030年 樓齡20年
講真比到盡12000蚊尺
你買700尺 照帳面計可能賺兩球

風險自己評估
若果我有另一筆錢去揀投資/自住 我唔會揀尚城
要平要自住 會揀溱柏
要投資 直接抽新樓吧
搬黎尚豪庭做鄰居
Yes 鍾屋村附近
起碼2024後先收地
有排啦
利申 住附近
返工地點?
有無渣車?or打唔打算渣
會唔會成日同屋企人聚會?
想2/3房?
巴打 我就咁好快睇
當你100係全for 首期(stamp duty, commission, lawyer 問外家借),月入5萬係過壓測情況係可買610/620萬到 (我high level 用按揭計算機計過)

第2個情況係,你做9成按,只要月入供款唔過50%,就應該借到最多700萬 (但好大風險,唔建議)

係around 620有咩選擇?
- 三寶得一房朗8, 朗城同世宙都out budget
- yoho town 393 2房 有可能做到
- 355 尚悅 2房
- 原築同溱泊 2房
- 尚豪2房
- 譽88 2房 (應該近排升過左 但都可以睇下)
- 元朗公園果頭d 2房都得

其實你元朗好多選擇,唔覺洪水橋近10年發展到
樓上講,你預一球首期,兩公婆借到5球多d
Budget 650應該係極限
想要兩房,半新樓我推溱柏
一定有你budget
不過你住開朗8,我覺得會唔慣

一係諗下雞地
雍翠兩房有6球多少少
行入d揀朗怡實531,應該有650左右
呢d廿年樓得黎不失霸氣
好過單支

尚悦太垃圾唔建議
返尖東 但一星期返2-3
有考慮過村屋 因為車位平可以渣車
(計劃2年後有小朋友所以都想渣車)
唔會成日屋企人聚會 屋企人都係屯門大埔
想3房
渣車既話原築 溱柏岩晒你
想近返工就轉尚豪庭

以你個價位(aa比我兩星期前價位)
原築:
5座18樓H 480呎實用 588萬
3座18樓D 450呎 615萬
5座9樓H 480呎 620萬
5座18樓A 480呎 630萬
2座11樓H 481呎 650萬
5座19樓A 480呎 650萬
1座1樓D 449呎 680萬
5座2樓F 651呎 768萬

溱柏:
8座3樓F 534呎 640萬(已包10%SSD)
7座19樓F 511呎 650萬
9座6樓C 558呎 658萬
3座5樓D 532呎 680萬 可吉
8座8樓E 556呎 710萬 可吉
7座25樓E 615呎 715萬
5座23樓B 598 呎 720萬
10座20樓D 583 呎 730萬可吉
10座11樓C 559呎 730萬 可吉
1座19樓C 598呎 730萬
10座23樓F 556呎 730萬
10座27樓C 559呎 740萬 可吉
10座21樓A 652呎 740萬
6座26樓C 598呎 750萬
8座2樓D 723呎 769萬
5座23樓E 669呎 780萬
1座26樓C 598呎 780萬
5座15樓E 671 呎月810萬

市埸有另一間都好出線,業主減價至700萬
譽88 2座16樓A 516呎實用
點解咁推薦溱柏呢
樓質素黎講 元朗區黎講係非常出眾
唯一缺點係交通
所以你話會渣車就 大大減低個問題
而己價錢都合適你 3房甚至有機買到

若果你話要佢升值
Sorry 溱柏未必岩你
咁就要轉一轉尚豪庭 采葉庭
家庭月入7萬5,首期預150萬,
有乜好選擇
大把啦
抽灣灣都仲有突
用而家首期玩法分別唔大
Yoho最好
灣灣係?
另外想請教元朗邊個屋苑比較好
你呢個位midtown 喇
御海灣
私人屋苑:多伙數 元朗區采葉庭成交多 價硬淨
基建2023年尾會起好
然後 蝶翠峰 周邊d野起好晒
漏左呢個
Midtown直頭首選
多謝幾位巴打詳細幫我分析

講返我個case,原本我target下年原築或溱泊,但覺得無升值潛能,3寶又買唔起,就轉去target尚豪庭,不過佢較少盤放,所以今日就周圍發掘下,發覺尚城600萬有機做到3房,又見岩岩批22億,所以想黎緊focus洪水橋呢區,不過聽完大家咁講,又好似應該再睇定d…

所以…… 不如等埋居屋攪珠
揸車洪水橋完勝元朗,溱柏你出門口條馬路分分鐘都塞
行屯公同大欖出九龍差十分鐘内,可以睇google map再決定
車位泊露天/柏雨/田心居 1k鬆
3房6m 呢個位 又要新
真係得尚城
自住就直接去馬
其實元朗升值潛力係咪已經無咁高 咁快? 因為依家既價已經反映哂?
反而投資既話應該洪水橋果邊 屯門果邊(已落實起)
洪水等多十年先去買差唔多
呢個真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞