元朗上車盤討論4

1001 回覆
10 Like 21 Dislike
邊7個商廈
5住宅項目快落成 涉2500伙

該區近年有約8個發展項目,當中5個為住宅發展,共涉近150萬平方呎,興建逾2,500個住宅單位,規模最大為嘉華和信置合作發展的朗屏站(北)上蓋項目朗屏8號,設有4幢住宅樓宇,提供約912伙。同區亦有新地發展的映御,以及房委會居屋項目宏富苑,都經已發售及相繼落成。

而宏業東街21至35號的麗新元朗中心,去年由資本策略等以14億元購入,物業前業主曾申請將項目重建為6幢23層高住宅,涉及39萬平方呎樓面,擬建419伙。至於星星地產持有的宏業西街21號貨倉,亦計劃發展為單幢住宅,發展約400個中小型單位。

隨着工業區轉型,多個住宅項目先後落成及部署上馬,新遷入的居民預計對周邊商業及零售休閒娛樂設備等配套需求也相對上升,令區內不少工業業主亦謀求項目增值,改作商用發展。

駿佳廣場 擬大增零售樓面

位於喜業街16號的駿佳廣場,早年獲批發展商用樓宇,近期有意提出放寬地積比率,以加建樓層及增加零售樓面,使總發展樓面增至19萬平方呎,發展10層高商用物業,預計寫字樓樓面減7%至7萬平方呎,而零售樓面遂增加兩倍至2.2萬平方呎,和增加車位數目。
就係寫字樓好 愈大愈好
放租
篇野寫左4個 有3個係城規會批地中
個到咁鳩多車房 批個d就岩晒
元朗舊墟2023年起好個同心村
又多1600伙
係睇佢幾時起個大型商場

比埋個城規會個資料做參考
城規會文件最新顯示,一幅鄰近元朗采葉庭及東頭工業區地皮,地皮面積約114萬方呎,有財團申請以3.68倍地積比發展,擬建30幢18至41層高住宅大廈,當中私人住宅佔29幢,涉4329伙。地皮的西南面則建1幢公營樓宇,涉640伙。另項目將建4幢5至12層高非住用建築物,涉37.7萬方呎,將作會所、零售樓面及學校用途。

上述地皮向城規會申請作大型綜合發展及濕地修復區用途發展,放寬地積比以3.68倍作發展,擬建30幢住宅物業,提供4,969個單位,當中約640伙預作公營房屋,總樓面涉381萬方呎。值得留意,新地(0016)上月初公布,將一幅位於山貝路及涌業路之間的土地,以1元象徵式租金形式,借出作過渡性房屋同心村,涉約30萬方呎,將提供1600伙,而同心村位置正位於上述新申請的地皮範圍內。不過,新地發言人指,是次並非集團向城規會申請。
多人返工
會帶動周邊租務
呢個因果關係
唔只係尚豪
個區都係
采葉/映御/朗8
利申 尚豪業主
係吹奏架啦
岩聽就聽 唔岩就睇完就算
此終我上面都寫呢個東頭區有咩缺點
未買樓就唔好買啦
我買完依家都後悔
香港完全回歸大陸
依家又話隨時凍結你資產
買左就真係要做順民
早兩日睇過尚豪庭會所好殘 有漏水情況 同 某座大堂已維修緊
無錯 同我一樣睇得細心
佢大堂維修就係因為漏水
佢漏水唔係滲個隻
我睇樓個時 個大堂係直線倒水
似係有位穿左

會所我無入去睇 殘既話就真係好扣分
10月中收
收左一定影d差既位出黎比大家睇
你好似6月買 搞咩要等到10月成交

但我都係覺得尚豪個價位係幾吸引 比朗8高性價比
等個租約完
120日成交
Campton個到又等緊2021年6月
兩邊都等
會所滲漏問題好嚴重 同埋個餐廳停左 星期日有吾少賓賓係入面坐 仲有泳池停左仲未開
映御都幾低水下 都叫行到去西鐵
點解咁有錢一次過掃2間?
咁咪無左首次?
多謝巴打提醒
多一樣野可以mark低
見佢泳池/大堂都肯整
5月我睇緊仲整緊
係無睇到gym房

到時問下管理處/法團有咩維修計劃
我要gym房做gym
寫老婆 老母
黎緊抽中鑽石山一定狗衝
到時寫老豆
你配偶有物業,全家都唔合資格用白表抽新居屋。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞