元朗上車盤討論4

1001 回覆
10 Like 21 Dislike
荃灣冇元朗咁full
公器私用 打999喇
位置方便=多閒雜人
其實好多交通方便既大屋苑會所都差唔多情況,因為教練,學生都方便
好多屋苑會所既泳池,跳舞室,乒乓波,宴會廳依d咪都係用業主名book再放街外朋友黎玩,甚至有業主幫朋友做住戶証,等佢自己book。

你唔想住果度有街外人用你設施
1.買d交通不便既,應該就冇街外人,比你係學生教練都唔浪費時間去啦
2.冇會所既
以前睇過尚豪庭 大堂仲靚過midtown 大堂會所泳池好grand 好高質. 吾係因為要條路入去我都買左啦
17年9月個陣都要580萬
好多新果啲整曬宴會廳又好多野玩果啲club house實多外人
我個fd住名城都成日帶fd入去book野玩次次一人六七個
但帶入黎教班真係好仆街
仲要成條線霸曬咁應該唔係帶一個兩個
帶一個兩個就唔覺眼啦人地會以為係仔女黎
呢個情況 好多屋苑都有
真係要靠業主齊心合力一齊向管理處/會所投訴
衰d講 如果教水果個係住戶的話 一定要公審佢!
回覆咁多位巴打
我上年去睇尚豪庭 一入大堂覺得好舊
同埋佢係一個concierge serve晒3棟
而且,你只要入到地下個大堂上到平台,之後就無保安。
我唔記得自己係睇邊座
但我印象好深刻去到typical floor 覺得個走廊好窄好壓迫又好焗
有一樣我認同上面位巴打 將來果個area係多發展

我本身無意挑起罵戰
如果我上一個comment 有得罪大家
同大家講聲唔好意思
4 期都起得好快,希望新商場多d百貨公司

兩個月前睇過
舊唔舊就巴打們自己判斷啦
我自己就收貨
另外保安果度,地下大堂一個關口咁
基本上有幾個保安守住就已足夠
平台再加保安有啲多餘
加上去搭𨋢果度仲有度門要拍卡
除非大堂保安集體屙屎
如果唔係都無乜問題
(加上人地法團依家要減少開支嘛)
就算個教練係租客
帶人入黎教班,分分鐘人地個老母又跟埋入黎
坐係會所睇報紙等點都好過係公眾泳池熱
厚面皮分分鐘係club house做埋功課去公園玩埋先走
即刻勁多閑雜人

果次係mt bbq
都見到有人拍卡入孭住背囊同球拍直接行左去球場
我覺得有反面意見係好
反映唔同人既感受
巴打唔洗驚
呢到個個屋苑都有人屌爆 yoho 三寶 尚豪 個個都有人屌 好正常
點解無人理過 mt會所變左街市?
如果尚豪庭都叫舊 好多屋苑可以飛走
Sor 語氣重左
有唔同意見一定好
會所真係呃錢產物硬食落管理費到
地下大堂keep到水準
但上到轉乘大堂就明顯無咁好
所以依家都搞緊裝修/維修
入屋既話 好多業主/租客個露台仔唔清潔定點
睇落好舊

不過出露台睇時 望下shk瓦仔膠/牆瓦
8年後望都係好賞心悅目 (望過海之戀就知咩係垃圾)
管理費係咪要4蚊? 同埋係咪有會所餐廳?我記得係有時段限制
4.1$ (上個業主講)
會所答唔到 未入伙
4.1$算好貴 我諗關伙數少問題
雖則依家新樓有邊到唔係4蚊起跳
會成日用得著就話
所以啲人咪係咁招呼朋友去玩
係真誠嘅正反意見冇人會唔接受
最忌人身攻擊同bias+歧視自我膨脹言論,不過呢度大戰咁多回合巴打們都有共識,除非外區AA狗業主
尚豪庭,用家角度,除左人少,會所靚,無嘜野好

地理位置唔好
返工既,要行一段路先巿巴士西鐵
返學讀書既,唔近學校,周邊無圖書館,運動館之類文娛康樂設施
做師奶既,買餸唔近,小朋友學習班要去好遠
買野,大商場又唔近,街舖又無,入夜如果選擇行路,唔覺得有好多人。。。

你話住係裡面,唔出屋苑就另計,點睇都贏唔到周邊屋苑既優點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞