元朗上車盤討論4

1001 回覆
10 Like 21 Dislike
睇lump sum啦
如果400呎1500樓下半新,我覺得還好
舊單支都講緊成8舊水淨倒垃圾
一啲舊屋苑,冇窗台嗰啲,實呎數字大,閒閒地都500幾呎,計你實呎2蚊都要千一二管理費,但乜鳩會所設施都冇真係抵咩
依家的樓沒會所 好難升得起 雞地的樓仔近一年跑輸晒大市 可能同777plan 有關
放狗L居然唔考慮PY?

有埋狗公..........園wor
敢獸係超抵!

(住過4年)
最近周圍睇緊

映御考慮之一 黎緊附近商業區發展大約要幾多年呢

人流旺d就好

同朗8比我會簡映御 朗8真係唔太掂 係贏在地點 映御係要行多一段路 但內籠我會簡映御多少少
要露天行去搭車真心辛苦.....你地試下2-3點走轉映御,尚豪庭,肯定熱死
https://www.facebook.com/710476795704610/posts/3219078941511037/?d=n

大量白衣人喺銅鑼灣出現
係咪又要解讀成鄉黑地區、不宜居,要賣樓轉區
都話呢班唔係元朗人唔知邊度走出嚟,背後金主估都估到
& 新鴻基 朗庭園 樓下巴士頭站 又有輕鐵
唔好亂講野 呢個post世宙係好正的
咁朗城如何
由細開始住 驚遲d自己搬出去住樓會唔慣所以最終目標都係買間錦繡
等我中肯d回應下你⋯

首先返工既
搭西鐵既 行8分鐘 就到元朗/朗屏 西鐵站
因為佢係朗屏/元朗 西鐵站既中間位 行2邊都得
星期一至五 樓下有巴士直出九龍/過海
行去朗8總站搭車都係8分鐘到

至於番學
格離就係耀中同鐘聲小學
不過間學校好唔好 我就唔知 因為未有小朋友

做運動既

樓下成大個橫洲籃球同足球場
會所又有2個泳池 同 gym room

買餸既

可以搭611 直接出合益街市 / 行10分鐘到去大橋街市

大商場

行幾分鐘路就到yoho啦

缺點 當然有

就係行返去條路 無遮無掩
大熱天時 行番去 真係濕曬
同埋附近真係無野食 得間垃圾茶記
夜晚會相對靜啲 但行采葉庭果條路 都多人流
(朗8 世宙果邊成日有人飛車 勁嘈)

利申:住尚豪庭
住過康樂園

住過錦繡

而家慘到住py
的確中肯。。唔似某啲 Ching 純粹力讚!
我未買尚豪庭 都有睇朗庭園
我都幾鐘意朗庭園
但想買果個單位 業主唔肯減價
最尾走左去買尚豪庭

不過如果預算夠既話 我就唔建議買朗庭園
始終都十幾年樓 同埋係公園果頭 升值程度有限
尚豪庭有兩個最大缺點

第一就係

佢係工業區,所以附近民生野 基本上係可以話係無

所以要等sino個商廈起好左先會有轉機

第二就係 無cover walkway 番屋企

依個缺點除左上蓋盤 其他屋苑應該都有⋯

有d人好唔鐘意 我個人黎講就無咩所謂

我出下汗當做運動⋯
買樓幾時都係講 location﹐唔好水人啦
得我住就可以,我女人返唔到工
買location? D料同間格垃圾咁 你覺得好咪好囉

上去睇樓係lift口都聽到入面講緊野 你咪水人就真
咁咪要揀富來花園...
邊度返工咁架勢,其本上除咗九東,將軍澳工業區或科學園返工度度都返到喎。

利申:機場返工
咪同你同路,話拖住個匧唔方便,我住個度同機場巴零距離
屯門赤鱲角連接路通車,新界西北/北區/落馬洲-北大嶼山路線初步改動

A37 洪水橋(洪元路)<-> 機場 $27.7
-改為元朗(朗屏站)<-> 機場
-不經洪水橋,改經朗屏邨、濕地公園、屏欣苑及屯門市廣場
-減價至 $18.9

E34A 天水圍市中心 <-> 機場 $13.9
-路線編號改為 E37

E34P 天水圍市中心 <-> 東涌(逸東邨)$13.9

E34X 天水圍市中心 -> 東涌(逸東邨)$13.9
-改為 E36A 元朗(德業街)<-> 東涌(逸東邨),提供全日服務
-途經東頭工業區、元朗站、天耀及屯門市中心來往東涌北、滿東邨及逸東邨

A36 元朗(朗屏站) <-> 機場 $27.7
-改為錦上路站 <-> 機場
-不經朗屏邨,改經高埔村及屯門市廣場
-減價至 $18.9

E34B 元朗(山水樓)<-> 機場 $13.9
-改為 E36 元朗(八鄉路)<-> 機場
-來回均繞經水邊圍邨(朗庭園)及高埔村

A33 屯門(悅湖山莊)<-> 機場 $27.7
-改為屯門公路轉車站 <-> 機場
-不經龍門居、新屯門中心及美樂花園
-減價至 $15.0

A33P 屯門(鍾屋村)-> 機場 $27.7
-改為 A34 洪水橋(洪元路)<-> 機場,提供全日服務
-不經富泰邨、兆康苑、屯門站、屯門市中心及豐景園,改經 54 區、山景邨、龍門居及蝴蝶站
-減價至 $15.0

A33X 屯門(富泰邨)<-> 機場 $27.7
-不經兆康苑、良景邨及大興,改經景峰花園及新墟
-減價至 $15.0

E33 屯門市中心 <-> 機場 $13.9
-加經龍門居及蝴蝶站
-減價至 $12.0

E33P 屯門(兆康站)<-> 機場 $14.3
-不經龍門居
-減價至 $12.0

A43 粉嶺(聯和墟)<-> 機場 $30.9
-不經上水站,改經清河邨、祥龍圍邨及丙崗
-減價至 $27.7

A43P 粉嶺(聯和墟)<-> 機場 $30.9
-路線編號改為 A44
-不經祥華邨,改經皇府山、天平邨、翠麗花園及港珠澳大橋香港口岸
-減價至 $27.7

N30 元朗站 <-> 東涌站 $28.0
-改為元朗站 <-> 機場(暢達路)

N30P 屯門(虹橋)<-> 東涌站 $28.0

N30S 元朗站 <-> 東涌站 $28.0
-路線取消

NA33 屯門(富泰邨)<-> 港珠澳大橋香港口岸 $40.00
-改為屯門(富泰邨)<-> 機場(國泰城)
-不經兆山苑及屯門泳池,改經屯門站、大興及 54 區
-減價至 $28.0

NA34 天水圍市中心 <-> 港珠澳大橋香港口岸 $40.0
-改為 NA36 錦上路站 <-> 機場(國泰城)
-路線與 A36 接近相同
-減價至 $33.0

NA37 天水圍市中心 -> 港珠澳大橋香港口岸 $40.0
-改為雙向服務
-加經濕地公園及屯門市廣場
-減價至 $33.0

NA43 粉嶺(聯和墟)<-> 港珠澳大橋香港口岸 $45.0
-改為粉嶺(聯和墟)<-> 機場(國泰城)
-加經翠麗花園、天平邨、清河邨及祥龍圍邨-------------------------

A車好似會改響錦上路做總站,所以以後py 綠van直出錦上路會係第一站包有位坐,我而家唔揸車時係要紅van 出形點轉A車包冇位坐(疫情後先有返位)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞