有冇人有興趣想將我嘅故事改編, 寫成一個故事或者拍成短片

408 回覆
4 Like 206 Dislike
如果真係蔣生2號就真係不得了
留名等睇最終整合
結論係唔係兩邊都係仆街?

其實可以咁講,報警既固然係仆街。 另外我都有睇思古上節目,見佢係入面對全部人公開同教會人既whatsapp 對話,咁望落好似無乜問題。 但佢當初屌到葉希臨反艇就係話佢send WhatsApp對話比人,毫無誠信 係,你做初一我做十五呀嘛,但做咗咪即係都係仆街。 我buy 思古可以係受害者,不過唔buy 佢可以拎道德/正面/正義光環

其實可以咁講,報警既固然係仆街。 另外我都有睇思古上節目,見佢係入面對全部人公開同教會人既whatsapp 對話,咁望落好似無乜問題。 但佢當初屌到葉希臨反艇就係話佢send WhatsApp對話比人,毫無誠信 係,你做初一我做十五呀嘛,但做咗咪即係都係仆街。 我buy 思古可以係受害者,不過唔buy 佢可以拎道德/正面/正義光環

原本都覺得思古井係受害人,但呢個post 第二頁開始,睇到D回覆態度完全唔似一個受害人

原本都覺得思古井係受害人,但呢個post 第二頁開始,睇到D回覆態度完全唔似一個受害人

由佢開始想籌錢交學費o固下已經覺得怪怪地

由佢開始想籌錢交學費o固下已經覺得怪怪地

之前籌左個千幾二千已經比佢洗曬

我識有個女仔,佢話聽過佢講話想搞到人大肚

佢仲周圍同人講茜琳係佢愛人,lover,ex

愛人?
識左一排就叫絲打上你屋企,又同最少兩個絲打示愛,拎左絲打whatsapp即刻講埋d䁔昧野,極速表白,呢d漁翁撒網式溝女搞到我好亂丫,邊個先係你真愛丫?
你成日要既証據我有,不過想比機會你兜左先
你問我意見,咁我表達下。由於有「思古井唔會自殺」呢個前題下,我講野唔會就著就著,而且我對綿羊真正身份好有興趣。

綿羊有機會係思古井自己人。

簡單整理下:
有一條叫綿羊既會員出黎,開左個post然後不斷用粗口攻擊思古井同一眾網民,引左一班網民圍起黎攻擊佢。當時完全冇人支持綿羊,但係post最尾段佢都好似個弱智仔咁瘋狂推post,然後係其中一個回覆爆一個電話出黎。

但由頭到尾綿羊冇話過係自己個電話。直到思古井爆出黎話知道個電話係邊個,又爆出一段whatsapp之後,大家就直覺認為綿羊係電話主人。
思古井原意並唔係想証明綿羊就係whatsapp 入面果個人,佢係想證明曾經有個人用呢個電話send 過d 野過黎,令到佢好唔舒服,然後瘋狂起底展開。

有幾樣野可以留意下,證明電話中人唔係綿羊。

1)表達能力。
對話入面雖然A小姐(唔知真名)係單單打打,但至少冇用粗口直接攻擊人。佢講既野係有文有路,而且係識用一D 迂迴方式去表達自己既情緒,唔係直接開拖果類人黎,係一個有「技巧」既情緒表達者。

2)處事風格。
無論環境點變、情緒點變,處事風格都係一樣好難改變既野。圖中大家見到A小姐係個一人做事一人當既人,A小姐認為兩個人幾親密都好,都唔能夠代表晒另一個人。
但大家見到綿羊係上一個post,一開波就彈左個教會聲明出黎,然後係個結論到提出:「希望大家信我,佢真係一隻超級大話精。」呢種處事風格全完係,「我就係教會」既態度,同圖中所見既A小姐截然不同。

由以上兩點,我確信綿羊唔係A小姐本人。即使我朋友入面都有呢類單單打打既肥婆,但一件事還一件事,但唔好俾感性主導,理性D睇件事就會知道佢唔係綿羊。
點解我話係自己人?可以睇下以下推理,成件事倒轉睇。

留意下張相,佢冇遮左個電話。

有追開post既都知道,思古井一向會將電話全部遮晒,即使對方係自己朋友,冇講過任何對自己不利說話既人,佢都會遮著以防有人真係貪玩打上去,燒到D無關重要既人果到。

有人可能會問,思古井只係想將個電話show 出黎,話俾人知佢識呢個電話。

冇錯。但跟著呢?話俾人知佢識呢個電話,唔足以令佢跨越一個心理關口 -- 無必要燒到D無關重要既人果到。

有關重要既人物只有三個:samantha, gary 同 葉希臨。其他一切人等都盡可能遮電話係思古井一向做法。因此,今次思古井爆電話主要原因,並唔係要話俾人知佢識呢個number,而係正如我頭先紅字講到:曾經有個人用呢個電話send 過d 野過,黎令到佢好唔舒服

去到呢到,大家有冇諗過綿羊真身係乜?有A小姐電話既人有兩批:教會內同退出教會既人。

教會內既人可以完全排除在外。呢類教會係一個圍爐取暖既地方,冇必要既話,都唔需要搵人攻擊教外人。就算要攻擊,都唔係用呢種低級既方式,而係用一種大義凜然既態度。而被游說退出教會既人都可以排除在外。佢地冇必要用D咁mean既說話去話自己個朋友。

除非有人預謀要爆A小姐大鑊。

如果有人要預謀爆A小姐大鑊咁成件事就通晒。由一開始爆粗攻擊思古井、用低級證據證明個人論點,直到後來冇腦推post、爆電話,目的只有一個:爆A小姐大獲,因為呢個人令思古井唔舒服

我希望我既推論唔係真,因為要爆A小姐既人只有兩種人:一係教會出走既人,一係網上路見不平既人,不過呢兩類人都一定會同思古井溝通過。原因係網上路見不平既人,唔會有思古井煮過既食物既圖,而教會出走既人唔會係對方無準備下,用咁mean 既說話去攻擊自己既朋友。

如果我推論係真,思古井就係一個好恐怖既人。引番一個綿羊既回應:
https://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/18/001828_b6f2e6376d0618f24f7736316eaa403c.jpg
思古井出黎回應啦,你係咪忙緊溫女?
無對任何人做成傷害? 你公開同教會負責人嘅對話同批評,咪已經係對佢造成傷害囉。 不過算啦,呢個唔係重點/要拗嘅嘢。 我只係希望你戴光環戴得有技巧 人地主持人話陪你搵葉希臨,你竟然笑笑口話電腦公開晒個地址,直接上佢屋企 咁樣好受害者咩? 連登仔就話睇人仆街最開心,咁傳媒呢? 你唔係想更多傳媒幫手咩? 你嘅態度好易會令佢哋卻步。 同埋你話想進入司法程序(我唔知呢個係咪你唔回應既原因) 我唔知你告乜/告邊個。 只希望你知道如果係要上庭嘅話,個官好睇一個人嘅品格。 我只係想提下你,如果想繼續戴光環/追求公道,我強烈建議你改善下你嘅態度,做返個全面嘅受害者俾人/傳媒/法官睇。 至於溝女,就唔係我講嘅,所以我唔回應
點解我話係自己人?可以睇下以下推理,成件事倒轉睇。

留意下張相,佢冇遮左個電話。

有追開post既都知道,思古井一向會將電話全部遮晒,即使對方係自己朋友,冇講過任何對自己不利說話既人,佢都會遮著以防有人真係貪玩打上去,燒到D無關重要既人果到。

有人可能會問,思古井只係想將個電話show 出黎,話俾人知佢識呢個電話。

冇錯。但跟著呢?話俾人知佢識呢個電話,唔足以令佢跨越一個心理關口 -- 無必要燒到D無關重要既人果到。

有關重要既人物只有三個:samantha, gary 同 葉希臨。其他一切人等都盡可能遮電話係思古井一向做法。因此,今次思古井爆電話主要原因,並唔係要話俾人知佢識呢個number,而係正如我頭先紅字講到:曾經有個人用呢個電話send 過d 野過,黎令到佢好唔舒服

去到呢到,大家有冇諗過綿羊真身係乜?有A小姐電話既人有兩批:教會內同退出教會既人。

教會內既人可以完全排除在外。呢類教會係一個圍爐取暖既地方,冇必要既話,都唔需要搵人攻擊教外人。就算要攻擊,都唔係用呢種低級既方式,而係用一種大義凜然既態度。而被游說退出教會既人都可以排除在外。佢地冇必要用D咁mean既說話去話自己個朋友。

除非有人預謀要爆A小姐大鑊。

如果有人要預謀爆A小姐大鑊咁成件事就通晒。由一開始爆粗攻擊思古井、用低級證據證明個人論點,直到後來冇腦推post、爆電話,目的只有一個:爆A小姐大獲,因為呢個人令思古井唔舒服

我希望我既推論唔係真,因為要爆A小姐既人只有兩種人:一係教會出走既人,一係網上路見不平既人,不過呢兩類人都一定會同思古井溝通過。原因係網上路見不平既人,唔會有思古井煮過既食物既圖,而教會出走既人唔會係對方無準備下,用咁mean 既說話去攻擊自己既朋友。

如果我推論係真,思古井就係一個好恐怖既人。引番一個綿羊既回應:
https://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/18/001828_b6f2e6376d0618f24f7736316eaa403c.jpg

如果真係咁, 佢就真係人格分裂
思古井可唔可以出黎回應下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞