【連登 商業電台 光明頂 討論區(十九)】

5001 回覆
26 Like 2 Dislike
咁個propaganda對窮人嚟講係好吸引既
有福同享有難同當
人種都已經可以話唔同,一個係求生存,一個係會思考為何而生,因何為人
有冇睇過一套卡通叫肥豬王? 呢套嘢講出共產係理想,但實際係行唔通的。
中史老師有講過
唯獨係計漏左人性
有一群豬互相推舉領導,領導和平民豬平均分配食物,但豬都一樣有私心的,慢慢最高級的豬就攞到最多同最優質的食物,一層一層咗壓落去,結果平民豬食嘅嘢仲衰過以前。
陳慕賢,1967年開始在香港當播音員,是香港商業電臺播音員,在長壽節目《十八樓C座》(1971年至今)分別扮演無牙三姑和周紅兩個角色。
18樓C座都講口腔期
陳聰講口腔期
animal farm
18樓C座 1980年代 馮展萍監製 ~多事的六月
https://www.youtube.com/watch?v=wowDxXeCqsQ
擺啲舊十八樓C座畀各位聽下
[多國文宣calling]

其實對於我們的處境,我想這幾個國家會特別有體會:

芬蘭(冬季戰爭)
捷克(布拉格之春,連儂牆,天鵝絨)
斯洛伐克。(同上,以前一個國家)
波羅的海三國(立陶宛,拉脫維亞,愛沙尼亞)(人鍊奇蹟)
越南 (打10年仗)

本應有德國(柏林牆)
但德法宜家似乎

以色列應該WFC

應該嘗試大家一齊做多國文宣
我就做左喇
你呢?

或許還有:
俄羅斯[shocking

捷克文
香港連儂牆失敗了我們要怎麼辦
Co dělat, když selže Lennonova zeď v Hongkongu

芬蘭文
我們需要曼那海姆構築我們的港人治港
Tarvitsemme Mannaheimia autonomian rakentamiseksi

愛沙尼亞文
現在人鏈被禁止了,絕望,怎麼辦
Nüüd on inimkett keelatud, meeleheitel, mida ma peaksin tegema?

大家補充!!!
和twitter plssssss
成個星期得星期五呢集似樣
有冇人有聽頭先雞蛋大師個節目
ok啦
可以點似樣地討論一件本身已經唔似樣既嘢
https://youtu.be/ymRbyyQC3JU

原來琴日係19做台灣節目直播先遲到
前面啲ching唔係話尋晚係錄音咩
前幾日 19同鮑蛇講開公海電台乜都可以講,鮑蛇話有套英國電影又係講公海電台好好睇,有冇人知係邊套 ?
大師響自己節目度講8月8日個肺炎將會於香港消失,如果8月8日後仲有就係人為的瘟疫。佢咁樣講嘢真係分分鐘瀨嘢
幾時既事
上星期三或四掛,19講如果在公海電台講林鄭死八婆應該無罪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞