【連登 商業電台 光明頂 討論區(十九)】

5001 回覆
26 Like 2 Dislike
其實重點係六十五條
中文為準,吹咩
第四節 勾結外國或者境外勢力危害國家安全罪

第二十九條 為外國或者境外機構、組織、人員竊取、刺探、收買、非法提供涉及國家安全的國家秘密或者情報的;請求外國或者境外機構、組織、人員實施,與外國或者境外機構、組織、人員串謀實施,或者直接或者間接接受外國或者境外機構、組織、人員的指使、控制、資助或者其他形式的支援實施以下行為之一的,均屬犯罪:

(一) 對中華人民共和國發動戰爭,或者以武力或者武力相威脅,對中華人民共和國主權、統一和領土完整造成嚴重危害;

(二) 對香港特別行政區政府或者中央人民政府制定和執行法律、政策進行嚴重阻撓並可能造成嚴重後果;

(三) 對香港特別行政區選舉進行操控、破壞並可能造成嚴重後果;

(四) 對香港特別行政區或者中華人民共和國進行制裁、封鎖或者採取其他敵對行動;

(五) 通過各種非法方式引發香港特別行政區居民對中央人民政府或者香港特別行政區政府的憎恨並可能造成嚴重後果。
不如簡簡單單四個字講晒啲條文: 我說了算
要到法例生效一刻先睇到條文

根本就係一國一制
講乜
今集凌亂到唔明佢up乜
準備好先啦
重點係佢解就啱,其他人永遠冇得解
都係中文既
其實我都係鳩up only
本法的解釋權屬於全國人民代表大會常務委員會。
聖旨呀
而家唔係1997
冇辦法啦,濕鳩開始節目嘅時候先睇到全文

當然係亂到九彩啦
又驚到講錯嘢
Refer to Chinese version
估唔到19成為第一個時事評價員講國安法
第時可能連 future tense 都計埋入去國安法
(五) 通過各種非法方式引發香港特別行政區居民對中央人民政府或者香港特別行政區政府的憎恨並可能造成嚴重後果。

呢個任佢up
19今晚有點亂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞