【連登 商業電台 光明頂 討論區(十九)】

5001 回覆
26 Like 2 Dislike
如果習小學生有你嘅思維就唔使搞到香港咁款
新加坡 本身 李's 睇得好緊
同埋佢係小國土 + 個人認為佢有推行儒學

中國就地方文化 + 幫會 + 大國土
EG 你係廣東佬 講 長江以北既做北佬 NOW佬
仲有 紅花白藕青蓮葉

新加坡 ~ 美帝小型化
李氐出好勁力去防共,之前節目中已經講過
18樓C

今集真係 可謂 廢佬演繹 出神入化
WHEN 想重聽
大陸一樣有外資
新加坡初獨立之時,李光耀曾對外說了這麼一段話。「我不是中國人,就如甘迺迪總統不是個愛爾蘭人。慢慢的,世人會知道,新加坡姓李、姓高、王、楊、林的人們,外表上是中國人,說著華文,然而卻與中國人不同。我們有中國人的血統,我們不否認這點;但重要的是,我們以新加坡的立場思考,關心新加坡的權益,而不是以中國人的立場,為中國人的權益著想。」
呢個係現實,冇人知將來會點,亦都唔希望有呢個情況出現,所以現在我哋可做有限嘅事盡力去小心做,唔好祈望一覺醒來就所有敵人、問題會解決哂

正如教授頭先講
太古同HSBC咪係咁囉
最後都係會俾大陸佬清算
真係要返

雖然佢為左新加坡 可講係無所不用其極
但政治不正確一句

如果佢係而家香港人 / 為左香港人既話 >

只可惜李光耀唔係
近幾日好多集係咁,好似係收到命令
世事冇如果,同樣嘅人,生活於唔同嘅地方,際遇可以完全唔同。諗自己算,或者睇吓有乜可以借鑑,漫漫長路
係咪之前有幾集直得出咗界有人唔like
正嘆他人命不長
那知自己歸來喪
其實呢樣中國係有前科,曾經有對紐西蘭籍夫婦入左中國境後比人逼放棄紐西蘭國籍,因為中國唔認雙重國籍而根據中國國籍法你首先係中國人
PLZ

呢幾年新加坡請咗好多中國技術外勞
愈嚟愈中國化
德籍猶太人難民, 1933–1939
https://lih.kg/2071622

有啲醒世 share
傳Now《政情》、Cable《新聞刺針》及《有線中國組》有調整

光明頂不遠矣?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞