[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ? 2

1001 回覆
298 Like 6 Dislike
日本論
Thanks
視乎嗰隻字有幾影響理解成段文字
如果真係好多字唔識 建議唔好怕煩查多啲字典
識多啲vocab對日後睇其他書都有幫助
btw咁嘅情況有kindle真係方便好多
我好少睇啲深奧嘅書英文多數睇小說,通常都係前文後理get到成段點解就算,如果真係唔識就瘋狂google translate
如果你買中文版 你要留意本書嘅ISBN係咪978-988-8263-20-2
如果唔係嘅話就唔好買啦 因為係河蟹版
咁勁
你係美國讀書?
唔係 關咩事
關呢個topic事
如果你因為英文唔識而去避佢
咁你個世界只停留係中文書
視野就會窄好多

遇到有字唔識
其實可以頂硬上照睇落去
要一段一段咁睇而唔係逐隻字逐隻字咁查
盡量feel下篇野講乜
你就會發現有好多提示
例如連照詞/語氣/上文下理

就算要查字典都唔驚
通常作者都會重覆某堆重要vocab
你一路睇就會發覺越黎越少字要查
唔係邊度有得睇佢d廣告
追返上個post 原來好多人都有睇呢本,但評價麻麻
中段係悶悶地,同埋有啲位係夾硬扯落瞓覺道
不過都有有趣嘅地方,例如有啲動物係兩邊大腦輪流瞓
同埋原來瞓覺幫我地將啲bad experience變成memory嗰陣 同時去除佢附帶嘅情緒,所以好多時諗返一啲不快回憶會無乜感覺
總括黎講呢本書都幾值得睇
我知 遲啲搵下

BTW 仲有冇邊本講香港係好既
有印象係yt定唔知邊到見過 果時已經吹到似層層
除非曼特拉效應
鬱躁的城邦:香港民族源流史
用本土角度講香港歷史
of mice and men

John Steinbeck
識野!steinbeck係我最鍾意既作家
想問 the grapes of wrath 係咪好睇過 mice 好多
mice 第一章睇到一半已經震撼到我
不愧係大師

Liah Greenfeld 嘅 Nationalism A Short Hisotry
高中第一次睇嗰陣,真係有wow! 原來大歷史可以咁寫咁驚喜
係!!!the grapes of wrath係我睇過咁多本Steinbeck 最鍾意既作品 高班過of mice and men好多
用眼,唔怕悶值得睇。
墮落論
呢本ebook咩牌子
咁鬼靚嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞