[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ? 2

1001 回覆
298 Like 6 Dislike
台灣誠品
知唔知香港邊度有得買呢類書
我啱啱search就得香港書城有。
你可以問問隔離po個網上書店有冇,書名「阿道夫.H:希特勒,一個獨裁者的一面」
比你估中咗我依家睇緊
絲打學校咁好嘅我SBA做親都係文言文書
哩本雖然好出名
但唔知點解覺得所有嘢太平鋪直述
冇咗少少神秘同距離感,唔太中意
可能睇得多村上
In Order To Live
睇剩30幾頁,最後應該係講點同個細妹團聚
本書好出名,不過我係呢排先開始睇
本書講咗以前北韓得到蘇聯同中共支持果時生活過得好好
我係睇呢本書先知,原來中共對北韓都幾唔錯
自己都搞唔掂,不過都照幫手
(我諗應該仲有唔少老一輩既北韓人仲會相信北韓可以去番以前咁「富裕」)
之後講下famine 果時既情況有幾慘
成個北韓話就話係共產社會主義,但係famine 果時black market 呢類資本主義產物既出現
先令到一班in order to live 既商人得以生存落去
再之後講脫北會令你了解到好多脫北既方法,同埋好多時俾人呃咗去做prostitute/老強
小弟介紹得唔係咁好,但係本書真係好好睇同淺白易明
想問下大家有冇咩英文書係輕鬆唔沉重既書
最近睇完果兩本都搞到個人有啲down
The time traveler's wife
佢用插敍咁寫會係有少少錯綜複雜
不過佢鋪排得幾好唔會好難明
我覺得佢遺書個part 好癲喎 之前不斷講佢阿叔幾衰點樣去呃佢啲家產
到最後佢發現自己呃K其實同阿叔冇分別
佢發現佢成為咗佢最痛恨嘅人所以自殺
呢個位好好睇
我係第一、二章都睇到好悶唔知佢想講乜
呢本真係好好睇
如果你鍾意有關北韓嘅書
可以睇下 without you there is no us
係另一個角度講北韓
講一個韓裔美籍女子去左北韓教書
雖然會比人屌
但商務同企鵝出嗰堆偉大思想系列幾好
中英對照, 好多經典著作
以前有買一堆
不過怕會刪減某啲內容
大家有冇用開eReader?
已有kindle但覺繁中書不足

諗緊入唔入手kobo
有冇用家分享下
搭單一問
kindle 可唔可以畫書?
好似小畫家咁好自由地highlight/underline本書
或者係書既兩側空白位寫野
想問下巴絲有冇推理小說推介
除咗嗰啲咩殺人事件之外 一步一步掀開迷團揾真相嗰種
東野圭吾嘅所有書
特別推介白夜行,以前我死去的家,放課後
LM
Thxxx
用kindle 可以去kobo買書再import落kindle到呀
連登都有另一個post專講 e-reader 巴打可以睇下
睇緊 人有雨傘,我有美國
世界末日與冷酷異境
對村上有d 改觀
同問
睇中文書係咪kobo 好d

啱啱開始睇
想知睇緊邊本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞