[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ? 2

1001 回覆
298 Like 6 Dislike
正野
如果想了解多啲世界歷史 /中國歷史同世界大局有冇推介?
有冇手足睇電子書 覺得好好睇
會專登買番本實體書黎留念

Btw 睇緊tom Bingham 既The rule of law
2011 Orwell Book Prize winner
若果想去英國移民可以睇下
睇完更加覺得香港法治已死
Kindle3磅就有,抵玩喎
偵探伽利略啲橋成廿年前,去到今時今日嘅科技係易估太多
白夜行 幻夜 惡意 呢幾套我比較鐘意
佢寫自己生活最好睇
關於跑步,我想說的事
身為職業小說家
兩本都好多insight
啲英文會唔會好難?
睇唔太明Legal English
Legal 既sentence structure 一開始睇唔慣 之後就好容易 黎黎去去都係個d 不過句句都好長 有陣要用google 翻譯成句解
Specific term 直接翻譯做中文都唔難
難係難在講歷史個part會用好舊既英文 其他都唔難
呢2本我都有睇過,睇完關於跑步真係想去跑步,睇完小說家就想過下規律生活…

佢d遊記都睇過,反而覺得一般…
Hidden in Plain Sight: How to Create Extraordinary Products for Tomorrow's Customers
我都中意呢兩本
不過我都中意睇佢啲遊記啊
同埋講威士忌嗰本
睇完真係去咗搵Islay Whiskey嚟飲
元朗黑夜21.7.2019 (柳俊江)
地理看經濟的44堂公開課(宮路秀作)
Naomi Klein既 震撼主義
講芝加哥經濟學派既自由放任主義同獨裁統治既酷刑
點樣相輔相成咁改造一個民主社會
睇左三份一
係書入面見到好多呢一年係香港發生既事

作者最出名個本著作叫No Logo
可能比較多人識
Fuck我見到你呢個Amazon uk version 3磅就有kindle version
Us要10美金
點知登入咗佢話只可以uk account先買到,電子書都唔得
美麗新世界
我要良善 我要罪惡 我要不快樂的權利
病港
有無啲講香港史嘅書推薦下
之前睇post好多人介紹John M.Carroll本 a concise history of Hong Kong 但我行咗兩間誠品都搵唔到
講香港史嘅見有劉蜀永本簡明香港史
我企係到睇咗陣 覺得有啲太過民族主義
想搵本中立啲講香港史嘅書
中文/英文都無所謂 (但太深嘅英文睇唔明
無知一問,即係講緊黃圈?

本 concise history of hong kong 喺 bookdespository 賣三百幾
a concise history of hong kong 算係最中肯
仲有一本steve tsang 寫嘅 a modern history of hong kong都唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞