[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ? 2

1001 回覆
298 Like 6 Dislike
咁又係上2次都等左5個星期 以為佢寄失左
聽風的歌我都唔太捉到佢樣點…

世界末日我覺得係中上之作,值得留意既係呢本係確立左村上玩雙主角套路既小說
睇聽風的歌係第一本 仲有兩本都有老鼠

仲可以睇埋舞舞舞
姐係《1973年的彈珠玩具》、《尋羊冒險記》
舞舞舞ok的,我係唔太接受聽風的歌既風格,真係太散。
見d 人話依本嘢有feel 就有feel
明顯我係無feel

除咗依本,村上仲有咩雙主角嘅書
我都無feel…
呢本之外,海邊的卡夫卡,1Q84 呢d都係
有無師兄知book depository可唔可以自己去攞(郵局果d地方)?
睇呢本應該唔使用到數學喎
如果你有申請郵局嗰個mcn嘅話 地址嗰個位填翻個mcn code應該ok嘅

利申:未試過訂書嗰陣地址用個mcn code 不過有試過訂其他嘢嗰時用 會叫你自己去郵局攞

貼埋條link比你 如果冇申請過嘅話入面有哂步驟 希望幫到你啦
https://www.hongkongpost.hk/tc/receiving_mail/mcn/index.html
gghh
東京23話 (講東京23區嘅小故事,如果鍾意日本嘅幾啱睇)
1984 (唔洗講啦呢本)
人類的故事(講人類起源同歴史)
人類大歷史
美麗新世界
Atomic habit
在天堂遇見的5個人
但物理唔係就有數學野咩
目前都仲睇得幾enjoy
係有D原理解釋位唔多明

依到應該冇乜人睇依類型既書?
好似幾有趣 有冇小技巧分享
印象中佢係無咩點解釋難既位,所以係一本全世界一齊唔多明既暢銷書
大家係邊到買書多
好可愛
其實你一分享就會有

有睇art books呀 ,不過因為我自己畫功極低鐘意conceptual/installation個邊多d 。

都睇過一本係係John Berger (即係寫觀看之道Ways of Seeing 個位)講Picasso,可能你都會有興趣
我覺得這個很好睇,能重溫細個讀嘅文言文但代入現代嘅文化潮語解說
其實講完一個理論或者思考模式之後
係有淺白解釋或小總結跟尾嘅
係我唔服輸係都要lun多幾下個難位
我都係聽講話睇呢本就算明少少都有收穫
先夠膽睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞