[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ? 2

1001 回覆
298 Like 6 Dislike
館系列係特登創作一個特別的殺人場景,我自己覺得太缺乏真實感
係 往往都太誇張 但有幾本又真係佳作黎
時計館同暗黑館
另外佢本 肢解屍體之謎都唔錯
東野我都係近三幾年先開始睇,好多佢的代表作都未睇

反而我屋企人係十幾年前已經煲東野啲書,佢睇咗好多
佢每年都買好多日本推理小說,我呢幾年都係主要睇佢啲藏書
本書讀個範同興趣都帶我睇左好多liberalism, 所以想知多d其他野
咁幸福師兄睇日文定中釋版?
之前睇過佢地個page都覺得唔錯
謝謝推介
其實當年係我介紹佢睇日本推理小說,點知而家俾佢超越咗
師兄生活圈子有無人睇?我啲fd無人睇

唔識日文,睇中釋本
話時話,日本推理小說真係無底深淵嚟,每個月都有大量新作品
理想國
戰爭論

戰爭論開咗5年都未睇完
係,呢個叫secretary problem
搭單問
the book of why

本書講classical statistic 有d 咩不足 點樣去將correlation replace 左casual relationship 搞到有d 咩不足同有d 咩缺陷

最後講bayesian network 同casual inference 可以點樣apply 落Machine learning 同AI 如果讀stat related major 我覺得係必讀
身邊完全無人睇 就算係連登都唔多人睇
依個圈子真係好難圍爐

真係無底淵 就係因為作品太多
啲中釋版本釋親都係要出名作者先釋
前幾日去誠品想搵我孫子武丸本新作
啲staff同我講 佢所有作品喺香港都無
Yes
輕小說計唔計
輕小說是新的純文學?批評家發現的時代脈絡
https://www.peekme.cc/post/1193848

的確好多讀者唔同輕小說係一回事。就好似60年代啲文學作家同讀者藐視武俠小說。你劉以鬯部《酒徙》就知。
都係書
但我識好少,主要睇Overlord
😂正 我睇地錯 美好世界
上公共圖書館個網
見到有三本十幾年前出版的我孫子武丸作品
應該當年香港係有得賣
不過可能太少人買,久而久之香港書店都唔再入貨
the egyptian book of the dead
自願被吃的豬
哲學
社運心理學
見到序言有
好唔好睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞