[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ? 2

1001 回覆
298 Like 6 Dislike
電子書Google play 有。唔想電子書Facebook 到問下啲樓上書店(序言/田圓/榆林....)有冇貨,冇貨都可以訂。

歷史書冇所謂中立,只有持平。香港主流歷史書,一係用殖民者史觀,一係就用大中華史觀。
唔係講黃圈
根據本書所形容 芝加哥學派所提倡最純粹既自由放任主義
係撤銷對市場既一切限制 包括價格 薪金監管
而歷史上見到既後果係通脹暴升 大量人失業 能源土地等等既資源被外資企業掠奪

我睇到同香港類似既係酷刑個部份
包括鏡頭前見到既 手足描述既 同被自殺既人
Lord of the flies
我想請教下點樣用pin左果個reply條link買書?
入到去add左本書入basket之後,
條link就跳左去https://www.bookdepository.com/basket
係咪照埋單都等於donate左比HKFP架啦?
第一次用呢個網,多謝各位好介紹!
Der Schwarm 幾好睇
暫時待讀書單:

call of the wild 翻睇英文版
slaughterhouse five
catch 22
foundation trilogy 翻睇英文版
你都好吖,我畢業咗N年後先至睇香港史/豬拿近袋屎
7月9 dispatch from UK
都而家都係0回音
屌你飛鴿傳書咩
世界末日與冷酷異境
我覺得係佢入面頭幾名好睇
啱啱買完
早啲睇到就好
其實結局有啲難明,唔係好明佢影子離開咗而本人留喺翻嗰到代表啲乜。。
可以睇《從民族解讀的世界史》。呢本書深入淺出咁介紹人類由尼格羅人、蒙古人、高加索人、澳大利亞人演化到今時今日唔同民族嘅過程。我自問讀書唔叻都睇得明。
覺得呢本中譯麻麻地,睇得好辛苦
睇緊The Ride Of A LifeTime
呢本係前任迪士尼CEO寫嘅自傳,講佢自己點由ABC完全唔起眼嘅Assiant做到Disney CEO呢個位,當中都略略描述咗佢點買起Pixar同Marvel。留意開電影嘅人應該會有興趣睇吓
標基士推介
有睇過類似嘅theory
不過係講公廁
通常係,但唔係絕對,有時Blackwell uk 仲平啲。依家我會兩邊比較價錢。
Blackwell UK
睇讀唔係急事啩。手上應該仲有大把書等睇
覺得marked up 高咗先有10% 折
點都平過你係香港嘅書局買
book depository marked price至少平書局20%
怕慢不如直接睇電子書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞