[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ? 2

1001 回覆
298 Like 6 Dislike
繼續交流

而家我睇緊algorithms to live by

入面講數學點樣幫到我地日常生活problem solving
例如你想係一個月內買屋 咁到底要睇幾多間屋先夠呢?
本書就話algorithm有條optimal rule
用限時既37%時間來當baseline
姐係一個月既頭十一日 可以盡情睇多啲屋
到第12日打後 一旦發現有間屋比頭11日睇既都好
就可以決定買 因為likely呢間屋已經係outstanding
睇緊東野圭吾嘅小說
我已經唔太想睇數學書
樓主講嗰個37%係咪關e事
原則
睇緊卡繆嘅鼠疫
淨係睇左introduction 聽日再繼續努力 不過佢講得幾淺白 我0數底都覺得唔難理解
我數底 好少再睇數學書 覺得有啲悶
睇緊Normal People
我剛上Book Depository搵
無呢個封面的
主要興趣係數學、邏輯、語言同認知的關係 索緒爾、後現代主義同文本令我想理解德希達多D

我覺得postmodernism完全係曲解/a very shallow implication of nondualism.
呢本書係舊版黎 買左一排而家先睇
而家封面係藍白色
睇緊 On Tyranny
咩年代 仲睇書
而家book depository得藍白封面 我見到Amazon仲有黑黃封面
https://www.amazon.co.uk/Algorithms-Live-Computer-Science-Decisions/dp/0007547994
Sapiens: A brief history of humankind
講人類歷史,作者寫既方式好好,一d 都唔悶
我都睇緊呀
All the light we cannot see
Public Philosophy 中文版
陳文敏本正道·法治

買左好耐,最近先有時間睇
hello, 你喺BOOK DEPOSITORY 買書對嗎,想問你等左幾耐送到?
好睇嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞