[係咪唔結婚就要分手?] 鄧麗欣主演《金都》討論

674 回覆
249 Like 10 Dislike
冇票房好難keep住有㗎喎
反而疫情完又會見返大堆合拍警匪片
又可以見返古天樂
今日睇完,值得推介畀香港人睇下
娜姐太女強人,不過29+1都做得好好
等於以前8964支持民運班人今日好多變咗藍屍
歐文傑就收吓皮啦
佢用香港阿伯叫北姑做例子就係講真話、唔係貶低香港人,導演寫港男港女就叫貶低香港人。

睇啲表面野完全冇分析每個角色(起碼主要4個,男女主角、中國仔同二汶)同「嗰張紙(結婚證書)代表嘅啲咩野,就好似啲維園阿伯咁見到「寫衰」香港人就鬧偽黃偽本土,癡撚線
導演有個訪問講咗個中國仔人設來自佢大學嘅中國同學
啲線索收得有啲埋
同埋兩個演員之間冇chemistry演到有舊情
係有d眼神戲既 不過唔係好夠
No
上面個留言頭先打完先全選㩒加密㩒錯正體轉殘體,之後轉番但出咗好多「系」字,改唔哂就send咗出嚟,勿屌thx
差d屌左
太長唔quote啦
我就覺得張莉芳個故事反而可以令人思考下自己對於婚姻嘅價值觀,睇佢Facebook成個怨婦咁
如果呢套野真係有政治隱喻,咁真係幾神

現實中遇過d痴身仔,真係好撚煩
個時真係好似 女主角咁好需要自由
佢出親啲post通常都冇乜內容冇乜深度
最簡單分析下套戲有咩「意識形態」問題都做唔到。
港女貪錢、港男媽寶大細路,大家以前一直都係港豬,邊樣唔係事實?講真話就話人地偽黃,明明個中國仔想叫條女墜胎,佢都可以睇咗做「好老公」 咁點解男主角最後買龜又唔係「好老公」呢?根本揸住兩個反映現實嘅角色行為就當例子話人抹黑香港人,導演寫衰個中國男就當睇唔到老屈導演寫佢係好男人,美化中國、偽黃偽本土,簡直姓屈
佢唔識解讀電影、唔識文化政治就好心佢收下皮返去拍電影咪算,突個頭出嚟博人屌真係好乞人憎。冇料扮四條仲好意思話自己講真話,知唔知醜

利申電影、文化同政治三樣都叫讀過吓,唔敢話自己解讀得一定岩,但肯定好過歐大導連角色象徵都未講到就學人鬧套戲偽黃

鬧人偽黃偽本土最少都學下某網台咁樣舉哂例子講明棟x特工邊個角色明示暗示象徵緊邊個人邊件事,歐大導自己理解能力差見衰野就話人抹黑、連例子都俾唔到個真係
其實未必係導演原意
但佢成套戲好強調「嗰張紙」,即係張結婚證書,成個婚姻制度。莉芳講過好多次佢地已經同居,點解一定要簽紙。
嗰張紙,即係個婚姻制度其實就係社會制度化市民嘅一種方式,迫大家要入呢個結婚嘅框框。

利申以上內容只屬個人根據劇情下自行解讀,並不代表電影立場。人地電影團隊冇出嚟認任何野,唔好亂咁標籤變相推人地送頭去死。咩立場大家睇完思考過心照就算。
好睇好睇,希望多啲呢啲港產片
佢做呢d角色特別正
雖然未能完全同意歐文傑所講
不過人地講到明唔想幫套野宣傳先寫得咁隱晦
而唔係你所講提都唔提內容就踩人

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞