[係咪唔結婚就要分手?] 鄧麗欣主演《金都》討論

674 回覆
249 Like 10 Dislike
買錯飛想打個8折放飛

有冇人有興趣今晚睇金都
UA 旺角MOKO 21:40 有兩張飛
女人係咁嫁啦
好睇啊
Show到stephy好真實嘅一面

我好鍾意Edward呀!!!!!
(Unpopular opinion)
如果諗住星期五去睇 會唔會落左
但個離合位係點?
當年好地地同居 然後?
但如果女主角就係乜都無
唯一可以依靠既就係 Edward
但佢都唔要
咁唔係更鮮明咩 ?
其實成套戲d人物都係好鮮明,所以啲角色未有人鐘意有人唔鍾意lo 正如Edward老母真係好撚煩,演得好唔代表角色同故事討好 我睇返啲訪問,導演係故意拍到d人物咁有問題,仲諗住最好d人睇完會怕左結婚。其實係我期望高左,以為會深入探討啲婚姻哲學,原來導演只係拍一段有問題嘅關係,同埋婚姻離不開條件。
有啲位唔明

點解stephy又同個朋友講搵唔到大陸仔唔知點離婚,之後搵樓嗰陣有大陸電話打嚟又唔聽?
同埋之後大陸仔搵到佢,講咗幫下手就兩個星期離婚 仲俾多五萬佢,點解唔幫快快脆脆離唔好咩
唔覺佢個角色好怕事又好怕煩咩
佢唔想煩直接離婚算
鳩估
一路睇 愈睇愈憎edward 求婚根本未等到回應就當自己成功咗 好啦當你求到 行禮擺酒又乜都滿足老母多過老母 條女問親你嘢就打住機hea應 見到張假結婚cert會錯愕激動我都明 但講嘢洗唔洗難聽到當正條女係公廁咁呀 你同佢拍咁多年拖唔知佢為人咩

到佢地兩個炒大鑊嗰刻簡直頂唔撚順 發癲大叫仲喪過條女 好似細路lur唔到糖食咁
滿足老母多過老婆*
on9,點樣驗證到真愛先?共過患難?捐過器官比對方?為對方去做雞?究竟點樣定義真係愛對方都唔清晰,根本假結婚係好難證明。上一代盲婚啞嫁,我地呢代人咪又係健健康康咁成長,可能林鄭父母都係盲婚啞嫁,咁樣又係咪假結婚?
現代婚姻係一門生意,各有著數先去結。例如男既貪個女仔靚/身材好/性格好,女既貪個男專一/有錢/有家底/有事業等等,根本唔存在真愛。如果真係真愛,事業/經濟/外貌等等通通不在考慮之列,但世人係咁睇咩?一見面就問住邊做咩工等等。現代結婚只是一張紙,一份合約,大家有著數就遵守,無著數就散水。
依套野好睇,鄧麗欣演技進步左好多。
鍾意佢好多位留白,你又大概估到個背景。電影就係咁,唔係廣播劇,咩都要講哂出口,交代清楚。
電影製作方面係屌打幻愛。
現實真係有啲咁既19男人
仲要為數不少
我都係鐘意金都多少少
但又唔好講到屌打
鏡頭運用同主角演技發揮黎講係幻愛高d
我唔係話幻愛唔好
幻愛既男女主角係唔錯, 立意同埋題材絕對值得讚賞
但係佢作為一套電影, 係製作方面出現左問題
對白太多太飽滿, 好多位唔識用鏡頭講故仔同留白, 變左係有影像既小說
QT表示:多對白有咩問題?
但佢地係三劍俠
芳同Mable一齊過, 二汶唔會唔知?
如果知嘅話, 照常理唔會仲講'都話你鍾意女人架啦'

我覺得Mable同芳尷尬 係因為芳提過有次芳同咗個男仔拍拖, 其他兩個姊妹好唔鍾意, 然後就搬左出黎住, mable同芳就因此缺裂
所以mable試婚紗再遇芳時, 就問芳而家仲係咪一個人出黎租屋住
下,芳同佢老豆傾電話嗰場你瞓咗?
連個女結婚個老豆都話未知去唔去呢啲咁既屋企真係要理?
成套戲就係反禮教反愚孝呢啲傳統價值加諸喺現代人嘅珈鎖
現後你又用返呢啲傳統價值去批判返女主
就係知先咁講嘛?

有講話其他姊妹唔鍾意咩?
唔係只係話拍拖屋企人唔鍾意先搬出去住
跟住啲人就估係同mabel拍
都話你鍾意女仔架啦 畀我感覺係 知對方係直 但講笑笑下佢咁

但如果係知對方係les反而唔會咁樣講笑,你唔知人地mind 唔mind
當佢真係同Mabel拍過拖 二汶知佢係Les
做姊妹都仲唔知對方Mind唔Mind? 仲要係同另一個姊妹拍過拖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞