[係咪唔結婚就要分手?] 鄧麗欣主演《金都》討論

674 回覆
249 Like 10 Dislike
尊重自主選擇都係套戲想表達嘅觀點
一開始你都知道有離婚呢個選項 係咪?
可能無對與錯, 只係每個人喺唔同時間又唔同既選擇
婚姻都係社會建構既一個身分姐,
期望一生一世既未必係你, 而係個社會
一張證書唔係真係咁有內在意義
終於有同好
呢種身型好正
剩著孖煙通嗰幕睇到流晒口水
肥佬來喎
唔算肥啦
肥係dum晒落黎嗰種
朱康係curvy 但firm 一定好好抱
咪就係
樓上巴打唔識食
梗係實淨先好抱喇
如果我冇理解錯,都有舖排stephy 係les

後生個陣阿芳,mable, 林二汶搬左出黎住

後生個陣因為屋企人唔鍾意阿芳個`男朋友'所以搬出黎住,而且關係一直唔好

阿芳同mabel 而家見番會尷尬

最後mabel 提及自己係les

如果mabel = "男朋友", 全部都好合理

阿芳同mabel 後生既時候拍拖,而且同屋企人出埋櫃
屋企人接受唔到個女係同性戀導致關係惡劣
阿芳決定搬出黎同mabel 住而要假結婚搵錢
後尾因為同mabel 分左手所以見番會尷尬

利申:個人腦補
排骨個種實梗係唔好抱
肌肉個隻實又有彈性點會唔好抱
北美會上映

《金都》北美版海報曝光!好期待上映🥰

《金都》北美由CHENG CHENG FILMS 北美橙橙電影發行:「《金都》是黃綺琳首次成為電影導演的作品,她將真實經歷注入到一個自己成長的城市和社區,寫成一個以小見大的故事,刻劃全球女性共同面對的性別和社會經濟壓力。用具人情味和立體的電影創作,撫慰了觀眾的焦慮和憤怒。從一位香港女性的角度出發,豐富了這座城市的國際面向。」

#金都 #黃綺琳 導演|#鄧麗欣 #朱栢康 #鮑起靜 #金楷杰 #林二汶 #許素瑩 #岑珈其
Norris Wong 黃綺琳 Stephy 鄧麗欣 林二汶 Eman Lam KaKi Sham 岑珈其

https://www.instagram.com/p/CCqr7vYsKZU/
有巴打話導演話喺
[國際戰線|英國戰線]我同鄭文傑整左個英國港僑協會
#274 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
https://lih.kg/qeLnxqX

想唔想金都起倫敦上映先?
大家幫手推post
幫手推stephy同埋導演黃綺林出國際啦
德美已經傾緊
講自由
有自由繼續同edward一齊
有自由分手
有自由同男人
有自由同女人
有自由一個人
呢個唔講真係完全唔覺

淨係知二汶係les
人地無話要佢成長 同佢邊叫逃避
佢直情離開左男主角唔想佢再係自己生活圈子入面
成套戲都係講佢長期受壓抑又一日復一日是是但但刻板過住其他人認為"對”既日子到最後明白到"自由”同過點樣既日子自己先會舒服d

從來唔跟主流都俾人覺得幼稚同不理性 但自己舒服咪得囉 好過俾人迫到連自己都有問題
認同,但其實我覺得女主角係成長左,由冇主見、細膽、唔敢表達自己,成長到勇敢去做自己,唔再圍住男朋友轉
雖然我覺得衝動左同任性左,最尾我都係心諗張枱會送貨去邊?
導演話佢哋喺lesbian
呢個唔講真係完全唔覺

淨係知二汶個角色係les

Edward除左係媽寶之外其他都幾好
其實小弟唔認同
唔係卦

控制慾:狂sd msg問女友行蹤、問都唔問掉左人條褲(掉左先問好唔好)
任由阿媽掉左女友隻龜
冇問過佢想唔想求婚大龍鳳而覺得自己付出好多
講埋啲好傷害既說話講到女友做雞咁
發脾氣大叫控制唔到自己
兩個都鍾意
(雖然奪命追魂msg係有待改進
但係真係好鍾意啲講笑好鳩
做事又認真嘅人
樓上完全唔識貨 有腩先好攬
好叻呀
坦白講
知道個女朋友結過婚暪住佢
火遮眼佢已經好克制
現實中真係會亂咁講意氣説話

世界上仲有好多更自卑 更大男人嘅人
Edward算係個合格嘅男朋友
太多人唔鍾意Edward
佢絕對唔係好同完美

但係觀眾有易地而處
呢個角色真係唔算差

我就係鍾意《金都》夠真
世界係咁 唔想睇啲呃觀眾浪漫化嘅電影
唔係卦
我一路睇一路發惡夢咁
佢個角色太恐怖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞