[係咪唔結婚就要分手?] 鄧麗欣主演《金都》討論

674 回覆
249 Like 10 Dislike
導演就係要表現出呢種任性 嚟同之前安於平逸嘅張莉芳做對比
電影就係要表達一種理想形式嘅精神 你如果想睇充滿現實考量嘅你洗乜比錢入戲院睇 你自己嘅生活咪已經係咁囉
有講過係分手咩
有個訪問, 導演係話, Stephy個角色係專登要"cut"
專登做一個好平凡既女仔既角色

我欣賞Stephy係因為, 我覺得要壓制住自己, 比起好似黑仔個啲火爆戲更難做
可能的確, 有啲人會因為咁, 覺得個角色冇咩可觀性
但我覺得或者應該主觀地感受下
到底睇既時候, 會唔會喺睇既時候, 自然地對個角色產生同理心
甚至少少代入咗佢個角色而引起到自己有情緒變化

我覺得如果有, 咁都好成功呀
(當然係編導, 主角, 以及幕前幕後共同努力)
平凡既人都會有情緒表情架嘛但 唔係天然呆就係平凡嘛

好多地方我覺我可以發揮得好D 例如佢一開始去問離婚紀錄果陣 可以再做得多D表現係佢果種恐懼同無助
唔係話要現實考量
但依家唔單止係理想化, 更加係去到虛浮既狀態
個角色成套戲都無成長, 仲以一個咁任性既行為作結
簡直令人無言

並不是要踩套戲, 只是得著不大
《金都》比之《空手道》完整好多
但《空手道》就積極正面多了
咁我又幾認同呢位巴打對呢篇影評既評論

影評裡面, 將一套所謂"好電影"既標準去評論<<金都>>

但或者冇咩人問過導演, 到底係咪真係想拍呢一種所謂既"好電影"

其實我睇呢套戲, 只係一個平凡女子, 經歷再一次面對婚姻時既不安同無助, 最終對婚姻有一種新睇法既小故事
平凡到好似金都商場咁, 你可能一世只會行一次, 唔結婚你根本唔會留意佢既存在咁

小女人既小故事, 佢有冇追求自由? 有冇偉大而高尚既情操?

就好似Stephy係呢套戲既表情咁
有冇諗過其實係導演故意要Stephy咁演?

或者編導本來就係要講一個小故事
大家夾硬又要拉埋追求自由乜乜乜

---------------------------------

(不過我明, 因為電影本來就係推左膠野
所以大家自然地會將個一套套落比較有意思既電影度)
睇開TVB先會諗啲咁嘅野 樣樣野都要有解釋

話知佢買嚟瞓咩 總之就係想新開始啦 擺脫金都同Edward囉
唔通下下bbq ending就叫有得著咩

唔明你想要咩得著
每套戲主旨都有唔同
主角唔一定有所謂成長帶來所謂得著

我睇到既係stephy由忠於別人到忠於自己既改變
你睇到stephy變成任性
絕對冇問題
但唔代表冇得著

得著就係作為觀眾得到90分鐘娛樂
不是嗎
把黃遮明顯到仆街
我都覺得睇金都90分鐘好娛樂好快過呀
但無抵觸我覺得有缺點既存在呱
大家平時就係嫌棄 bbq 無得著
文以載道
咁我帶住期望去睇呀嘛
中間沙石都可以不理
個結局搞好啲就可以好好多

引文回應

「影片的結局,莉芳離開福州前,吃碗麵,用手機買一張無論離開或不離開金都,都未知可以放哪兒的七千元餐桌就劇終,是個很虛浮的童話式結局。」

「重申一次,我可以欣賞《金都》人物的寫實感(這點遠勝《29+1》及《非份熟女》),但去到最後,黃綺琳為了否定「王子和公主快樂地生活下去」這個童話式結局,以新時代的童話式結局「出走就有美好世界」取代,無視莉芳即將面對的種種難關。」

https://www.filmcritics.org.hk/node/2758
我都認同ending可以再好啲
不過open ending 留個想像空間又未常不可
又唔一定所以野都要交代得清清楚楚
我會覺得買枱係代表stephy展開單身生活

我想講既係睇電影唔同睇教育電視
唔一定要帶出積極正面訊息先代表有所得著
反而我既得著係對於一紙婚書既意義同對婚姻既反思

當然每個人帶住既期望都唔同
我都認同空手道好積極正面
但始終係2部完全唔同既戲
又好難將另一部戲既期望直接放落去金都
相反論演技就可以直接比較喇

個人意見
我又覺得檯個伏筆位係其中一個好強烈表達到阿芳嘅變化
反而覺得唔使諗到後面咩擺喺邊嘅問題
所以雖然係開放式結局但多少都一定係傾向阿芳離開
同埋加上喺屋企鬧交嘅爆發點,隻龜俾鮑姐放生
quit咗份工,上大陸畀返錢楊,喺麵店唔覆msg
都係見到阿芳嘅變化
正如Edward講「你變咗,你識個大陸仔之後變咗。」

btw,係「已讀」not「以讀」
尋晚睇多次, 我嬲嘅位喺依道
諗起歎息橋阿Ken

唔明點解有啲靚女, 硬係有件咁既男朋友
點解咁樣完有「問題」係
本身成套戲都係講阿芳個人有啲「廢」(請勿介意)
然後最後都仲係用一個咁曖昧不明既方式了結
咁到底佢個人係想點

如果佢本身係個人獨立啲啲
觀眾會信佢買左張檯會處理到
但如你所言
明明佢無工番又唔會想番老家又當佢分手
買張檯係為咩?
讀不回係代表成熟?
所以唔係話佢無變而係無「長進」
先會話佢即使分手亦容易陷入輪迴
你之後嫁唔出係你嘅問題!

呢句真係 ....
但阿芳都揀左唔嫁佢

唔想用「幸福」換取自由
勸你唔好 自己睇算
上星期睇左, stephy 真係好撚正
其實真係唔需要去理解係咪分手, 係一個未知既將來
因為佢可以係分手, 可以用全新既相處模式對待男主繼續落去.
只少佢畫面果個MOMENT的確係改變自己, 減少男主對佢既影響
點會唔關,IKEA果場擺明串鳩中國人,住係中國嚮往自由,覺得中國好威又要去美國
其實如果揾Ali 演得唔得呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞