[係咪唔結婚就要分手?] 鄧麗欣主演《金都》討論

674 回覆
249 Like 10 Dislike
媽寶
群腳仔
推返上嚟

仲上緊畫
支持睇完戲順便飲杯野

睇完,雖然大部份野都係男方,甚
至係男家個邊問題,男主同佢老母過度操控,男主角eq甚低等等。
女方睇落好慘,一直挨打,但可能有d位,佢早d出聲或者反抗,就唔會發展到咁
copy翻導演寫嘅野出嚟,金都真係好好睇,值得用你再粒鐘同幾十蚊支持㗎!香港人可唔可以比仲緊持緊港產片嘅人多啲支持

//新晉導演筆記 黃綺琳

這麼多人在收不到標準工資的情況下,捱義氣辛辛苦苦、擔擔抬抬、早起晚睡,為的就是把這個寫在紙上的故事轉換成一個名為「電影」的藝術形式。如果我一直怕事、妥協,不爭取自己最想達到的效果,就對不起參與製作的大家了。

坎坷過後,《金都》終於拍攝完成,大家說我「快手」,但原來快慢是主觀的,對我來說,我還是太慢了,僅僅遲了半年,趕不及讓爸爸看到全片。《金都》得到一些影評人的喜愛,獲得一些獎項和嘉許,這些幸運都也帶著遺憾。

可幸的是我仍然記得三十歲生日那天突然湧起的那垂死爭扎的熱血,在香港電影工業完全消亡之前,跟其他新導演朋友們趕上了末世列車,嘗試有意識地「不妥協」。今天我這個三十二歲的中女,好像比一事無成多了一點點。
每日都推一下
Eternal sunshine of the Spotless mind嘅poster都好啱feel
500萬
啱啱睇完
超好睇
支持下港產片喇,咁貼地咁有本土文化嘅電影真係買少見少喇
推1一下
今日天能金都二揀一
最後都係睇金都先 唔知幾時落
鍾意依套多過幻愛
天能有牌上啦一定睇金都先

一來唔太好西片
二來太鍾意港產片
金都得返今日同聽日中午一場
之後應該落畫

不過高先星期六同下星期二仲搞咗兩場藝術中心特別放映
可以見Norris導演
仲有飛賣
岩岩先係nowtv 睇完
唔知係咪我係男人問題
其實我覺得鄧麗欣都好大問題
一直唔肯同佢男朋友講佢假結婚
要佢男朋友發現先爆出嚟
其實後尾佢男朋友都接受左
但佢就係完全無好好處理呢件事
最尾佢男朋友都偷偷地買返隻龜想氹返佢
點知佢就一走了之覺得佢應該都係唔想結婚
搞到我唔明有度佢係床度喊住問係咪唔結婚就分手
個刻我以為佢受委屈其實想結婚
但最尾佢買張枱分明就代表會同佢男朋友分手
我都係岩岩喺now睇完
單純睇男女關係,就覺得兩個都有問題
想知Stephy之後同支那仔講自己隻腳踭都掂到地係代表啲咩
岩岩睇完
其實女主角都係一個BITCH,錯又係佢錯先,搞咁撚多壇野先分手,
不過感情呢啲野冇分對錯,同埋好多場戲都有交代點解佢慢慢覺得唔想同男主結婚,但套戲好似拍到佢先係最慘果個就有啲問題,
講返成套戲,覺得結構有啲鬆散,想討論既議題太多,唔係好清楚導演主要想表達啲咩,又中港又愛情觀,又自由又同性議題又婆媳等等等等,香港新導演通病黎,處理得唔好就會變得好鬆散唔知你主要想講D咩
不過以戲論戲其實都拍得好唔錯,係真係鬆散左D同主旨唔夠清楚,但其他方面都冇乜問題,幾好,唔會睇到出神
新導演黎講真係超分,但香港新導演想再進一步既話,起信息表達方面就要下多D苦功,又或者唔好太貪心,同埋人物塑造,劇情推進節奏方面都要再立體D
disney+上架後一推,未睇既大力推薦
尤其係就結婚/結左婚幾年既睇會好有feel
應該太耐推唔返
大家可以去disney+個post繼討

(唔結婚就分手?)Disney+ 上咗《金都》
https://lih.kg/2835081
好!
做乜撚
我啱啱Disney+睇完追緊po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞