[係咪唔結婚就要分手?] 鄧麗欣主演《金都》討論

674 回覆
249 Like 10 Dislike
政治角度去睇都有兩面
所以我睇唔到結局
但都有睇過呢幕
雖然係入嚟睇至知買檯加唔覆msg係後加
但係如果唔係呢幕
你又覺得應該加啲咩嚟表達佢有嘅變化而又係喺成套戲入面有嘅所謂伏筆,加咗係唔突厥嘅?(let say係買檯之類嘅)
又如果冇呢幕 真係食麵就完
係咪更加曖昧不明?我至反而覺得有咗呢幕先更加鮮明
點解一定覺得要交代張檯去向?
咁係咪要交代佢之後返咩工?返香港去邊?
係咪真係離開太子區 自己再租樓住自己揀龜?
如果係 咁呢個咪即係寫死咗個結局囉
佢夠膽quit喺太子嘅一份工
留低一句錄音 着返Edward唔想佢着嘅衫
喺冇人陪之下搵Edward要佢斷來往嘅人 唔覆msg
你重係覺得佢唔知想點?係嘅因為根本都冇一個好強烈嘅反抗鏡頭喺你眼前例如分手去表達
同埋佢會咁做 冇話係成熟
成熟係得你反問 樓上好多都淨係講阿芳係有變化
關於最尾已讀不回其實stephy好大改變
由「我唔要密碼所以上唔到網覆唔到你」
到「我明知你搵我但我係唔覆你啊咁點」

可以睇到阿芳呢個女人嘅變化
唔再係因為你搵我所以我就要覆
而係我想覆嘅時候先覆你 開始為自己而活
(相比同楊生影生活照嗰次 佢覆條仔嘅態度)
同一開始長大咗好多 stephy亦都演到個變化
演技好大進步 洗脫哂以前陣阿寶味
話說其實都幾明顯有唔少位係劇本本身有
但最尾剪走咗 甚至冇拍到
希望金都可以有個導演版
買嚟dum得唔得
大把人買嘢唔啱用,買完就掉/冇用過啦
佢咁大個人做咁耐嘢唔大使都有啲積蓄
佢個角色都唔似大使
戲入面話過買樓,即係佢兩個供得起
女主角唔係特別窮到分手就要瞓街
真係冇位擺dum幾千蚊唔會畀唔起
佢如果分咗手出去租住先都冇咩問題
工冇咪搵過份
你講嘅全部唔係咩天文數字
有咩咁解決唔到?

況且佢條仔好錫佢,係控制欲大但唔係唔錫佢
佢又知自己條仔錫自己,不過相處唔係佢想要嘅模式
唔想分手一齊返都唔係冇可能

所以佢分唔分手結唔結婚都得
唯一肯定係一定唔係以前嘅相處模式

你腦補嘅問題有咩特別難解決?
導演版結局基本上一樣
第三週上映喇
但仲未過五百萬呀
唔係李潔冰咩
其實做女人點會唔心水清個男係咩人丫 即使現實世界一樣
一開頭Stephy同香港好多女仔一樣對愛情同婚姻都無所謂 純粹有人要 有人照顧 為生育為屋企人壓力而搵一個人 有d就驚分開搵唔返另一半 所以佢選擇默默接受
佢為錢假結婚已經暗示左
係佢見到個大陸仔講自由 自己先開始諗現有生活岩唔岩自己 先開始正視佢男人係咩人
一個人從來受擺佈 束縛 既人突然意識到自由既重要性先明白現今生活唔適合自己
其實套戲算現實 現今好多後生都係咁而結婚 真係一下羨慕妒忌就腦沖血
所以離婚率咁高 人地fb哂結婚相…求婚相就衝去學埋一份 人地生個b哂幸福family又走去生
個Edward就係呢種人 連自己都未顧得掂就學人結婚 所以戲入面笑佢比女人更女人個刻真心笑左 事實同好多自己身邊男人太似
我老公係咁屌柒芳,話佢當初假結婚唔理後果,屌佢乜9暪住bf仲反發脾氣,又屌佢話層樓99出錢左呀吱阿咗,最後又屌佢就咁去左去好撚自私,佢講到芳係仆街冚家鏟人渣,大家點睇
鐘意套戲夠本土
香港人一聽金都兩隻字就聯想到結婚

好想多d作品可以記低此時此刻依種香港味...擔心過幾年就慢慢消失
其實我覺得套戲拍得幾好丫
除非話睇d 19pop corn片唔用腦姐,一部好既電影其實都係想比大家一個想像空間,反思,新既體會

就係夠寫實大家先會有咁多唔同既切入點去解讀呢套戲同有咁多討論空間

可能睇開cctvb之前會覺得結局一定要畫出腸先覺得完整,但係如果根據呢套戲既劇情,寫得太死反而又會有d奇怪
跪求大家睇完覺得好睇一定要推介畀身邊同事朋友

我啲同事冇一個聽過套戲
其實我諗亦都係stephy 自己真人真事
你老公係咪Edward
我男朋友話edward出廳打機嗰陣聽到背景有ps4開機嘅聲
呢啲細節位都有做足
雖然唔知係咪聽錯
無錯 係ps4 d 聲
好有共鳴 情節平淡 但下下到肉
綠光
如果我條女係咁,我即刻一腳飛起佢
食字
爛到
最憎呢種性格嘅女人 口是心非 等問題煲大咗先響口 跟住就發脾氣
啱啱睇完 係「係咪大陸仔嚟」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞