[全港一大]城大引入美制學位榮譽制度

351 回覆
231 Like 47 Dislike
所以個問題就係城大畢業生會好麻煩
中上游以下嘅都唔知點解釋
唔洗解釋,直接淘汰
以前係用%
Average 70% = first hon
每個module成績用%計
的確
行咗咁多年
大家熟哂個system
連大學生自己都知點先為知個成績見得吓人
過到Bench mark (2.1) 起碼CV有人睇
我係覺得無必要改
唔知有咩用

利申 cityu first hon
因為英制即將毀滅
香港要歸陸
大陸行美制
如果經as1入去yr2但啲同學就用舊制 自己就用新制 同同級比較會唔會太kam
中大仲係四年制嗰陣(四改三之前)已經用緊letter grade+gpa?唔知中間有冇轉過
唔該曬你嘅英文版本 我見到中文版本果度寫認可學歷I用新制 我仲心諗點解咁kam
咁取消gpa,計hon用返全年成績既%計,每科成績用%計

First-Class Honours (First or 1st) (70% and above)
Upper Second-Class Honours (2:1, 2.i) (60-70%)
Lower Second-Class Honours (2:2, 2.ii) (50-60%)
Third-Class Honours (Third or 3rd) (40-50%)
中大係當年民國精英辦學,直接搬美制都唔出奇
本身民國既大學已經係美制
咁點解要改先

顧主無話有問題
大學生又無問題
係。你嗰個係一個方法
但做乜要全港改一次先
大家又要時間適應下
開始明你意思,即係同hon入面再分成績?
用rank啦,英制大學好似真係有rank
不過諗深一層
香港個制度係九唔搭八
Honour system 係英式產物
GPA 係美式嘅

咁你用GPA去計hon 已經係又英又美 柒吓柒吓咁
咁都仲有GPA掛?
咪撚戇鳩啦 你讀毅進定IVE?

呢個應該好多顧主sort人嘅快速方法

我好有印象以前報過一份銀行工
張form個honour得2.1 或者1俾我揀
另外就係Other喇
唔係咁睇嘅
咪當係香港自己一套System囉
咁多年嚟都run得smooth就得啦
城大編委有出po講根據啱啱fg既data做參考
Summa cum laude (top 2%): GPA ~3.77
Magna cum laude (next 5%): GPA ~3.61
Cum laude (next 8%): GPA ~3.46
睇黎shitty 覺得太多人second up+ first hon先會整呢個不知所謂嘅制度

將second up門檻升高佢咪得
3.0 同2.7老實講分別唔大
但3.3 同3.0 分別都幾大
咁樣一黎提升競爭 二黎又唔會派hon派得太濫
咁以後second up strong 對於城大畢業生嚟講就係3.46
同我認知嘅3.33以上差唔少
城大核子
唔通城大將會成為香港第一間由美國接手管理既大學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞