[全港一大]城大引入美制學位榮譽制度

351 回覆
231 Like 47 Dislike
咁點解當初要引入gpa,改用letter grade?
我估目的都係想同美制接軌

咁香港睇慣hon,gpa仲有咩用?
每科用返% grade,計一計,大學就已經sort到個rank出黎
到時老細想同hon分高下就寫埋個rank

其實我講既方法就係以前香港英制大學行左好耐既制度
中大科大係美制
僱主同學生個問題就係2.x first hon/3.0x-3.1 second low呢啲情況
一睇到2.x就
一睇到second low就
原來city都幾爛grade(當然可以話intake質素先天低d)
我自己覺得係咁
啲老細覺得差一兩分個分別唔大
但差一個grade就有個分別喇
尤其係文科
所以letter grade就可以消除咗僱主因為嗰一兩分而抹殺其他嘢

但係2.x同second low 真係唔太好嘅
香港好多科拉curve唔少科個mean係B少數B-有啲鬆手就B+
所以Second up 3.0的確係一個重要指標睇吓自己係咪average
咁班人成日叫既過3爆4係以後咪無哂意思
香港班HR: 你冇hon嘅?人哋個個最少second hon,,你唔洗in啦
其實大把人都係求畢業
咁取消gpa,計hon用返全年成績既%計,每科成績用%計

First-Class Honours (First or 1st) (70% and above)
Upper Second-Class Honours (2:1, 2.i) (60-70%)
Lower Second-Class Honours (2:2, 2.ii) (50-60%)
Third-Class Honours (Third or 3rd) (40-50%)
咁點解要改先

顧主無話有問題
大學生又無問題
係。你嗰個係一個方法
但做乜要全港改一次先
大家又要時間適應下
咁點解當初要引入gpa,改用letter grade?
我估目的都係想同美制接軌

咁香港睇慣hon,gpa仲有咩用?
每科用返% grade,計一計,大學就已經sort到個rank出黎
到時老細想同hon分高下就寫埋個rank

其實我講既方法就係以前香港英制大學行左好耐既制度
中大科大係美制
僱主同學生個問題就係2.x first hon/3.0x-3.1 second low呢啲情況
一睇到2.x就
一睇到second low就

我自己覺得係咁
啲老細覺得差一兩分個分別唔大
但差一個grade就有個分別喇
尤其係文科
所以letter grade就可以消除咗僱主因為嗰一兩分而抹殺其他嘢

但係2.x同second low 真係唔太好嘅
香港好多科拉curve唔少科個mean係B少數B-有啲鬆手就B+
所以Second up 3.0的確係一個重要指標睇吓自己係咪average

你到底想講分別大定唔大
我指一兩分既分別
移民好似有影響
應該掉返轉,hon無哂意思,只係錦上添花
GPA變到極重要
簡單啲講,就係同美制一樣
咁美國名校畢業唔駛諗移民啦
點解講左咁多頁,啲人都仲係用英制hon果套觀念去睇美制Latin hon?
Polyu 早就提升gpa 績點為2.0。點解city咁遲先提升?
哇,搞d咁既野,大家一齊無hon
係,點都要有third hon/second hon
Third hon 我都接受唔到,起碼都要到second 啊
除非city 開埋醫學院刷排名
即係變左精英制
兩種制度撈埋黎講
你唔challenge下英國大學點解冇gpa?
搵工無人睇
我係垃圾 而家多咗人陪我做垃圾
我超開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞